Kristdemokraterna plockar upp de kastade S-handskarna


Det parti som antar Socialdemokraternas utmaning om att göra valet till en ”folkomröstning om välfärden” är...KD!

Om det budskapet tonat fram mellan raderna tidigare så gjordes det högst explicit av partiledare Ebba Busch Thor på Almedalens scen – med en stor, digital text bakom för säkerhets skull:

– Bring it on!

Nu är det kanske inte så underligt, för KD är hårt profilerade på välfärd i allmänhet och vård i synnerhet, och har redan innan dagens utspel ägnat en hel del valkrut åt att kritisera välfärdens utveckling under S.

Vården är en mycket viktig fråga för väljarna – enligt vissa undersökningar den viktigaste – och KD kan med visst fog hävda att deras röst i välfärdsfrågorna behövs i Alliansen.

Men det brinner i knutarna för partiet att göra sig relevanta nog i den här valrörelsen för att kravla sig upp över fyra procent. Som opinionsundersökningarna sett ut som helhet verkar det uppdraget bli någonstans mellan ”tufft” och ”Tom Cruise hissas ner från taket-tufft”.

Lägets allvar kunde anas framför allt i att Busch Thor var den enda Allianspartiledare som faktiskt kände att hon behövde rikta en indirekt attack mot de tre kollegorna:

– Men om problemen finns i välfärden – är Moderaternas sjukvårdspolitik lösningen? Liberalernas familjepolitik? Eller Centerpartiets äldrepolitik?

Det var så klart svårt att inte tolka som en tyst vädjan om de berömda borgerliga stödrösterna, som nu behövs kanske mer än någonsin. Och utan KD i riksdagen lär det ju vara slutlig ridå för den av många redan uträknade Alliansen.

Men fastän Busch företräder det riksdagsparti som ligger klart mest pyrt till, så höll hon masken föredömligt. Med en energi någonstans mellan en PR-konsult och en riktigt peppad, ung högstadielärare lade hon strukturerat och pedagogiskt fram KD:s proposition till väljarna, med en hel del siffror, och, som sagt, digitala hjälpmedel. Attackerna på andra partier var rätt milda, och elefanten i rummet adresserades frimodigt:

– Vi kommer in i riksdagen – om ni röstar på oss. Inget parti har några röster innan valdagen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talar i Almedalen, 6 juli 2018. Foto: Susanne W Lamm / Epoch Times

Förutom välfärdshandsken plockade hon upp en annan, mer inofficiellt kastad S-handske: kampen om de viktiga äldre väljarna. Det var ingen tillfällighet att Busch Thor lät sig påas av självaste KD-nestorn Alf Svensson, 79, som höll ett kort men dundrande brandtal för kristen etik och västerländsk civilisation. Men framför allt gjorde hon äldrevården till ett absolut huvudnummer.

– Våra äldre fick för länge sedan ett löfte: du gör rätt för dig – arbetar och betalar skatt – då kommer vi kunna ta hand om dig och andra på ålderns höst. Detta löfte ska vi hedra.

”Kvällens politiska naturbarn”, som Svensson kallade henne, har också fyrat av en hygglig salva med väl avvägda utspel de senaste dagarna, men välfärden i allmänhet och vården i synnerhet är det som KD går all in på i sin trängda situation. ”Du ska kunna lita på Sverige” är den övergripande parollen.

Det fanns en högaktuell, konkret del och en mer långsiktig visionär del, förmodligen noga avvägt för god Almedalseffekt, i förmiddagens utspel på pressträffen. Den högaktuella gäller att med höjda sommarlöner klara ut den allvarliga personalkris som drabbar många landsting och regioner under somrarna. Den mer långsiktiga och radikala handlar om att staten ska bli huvudman för vården. För detta presenterades fem steg som man vill ta redan nästa mandatperiod.

Under talet passade hon på att hamra in även de andra viktiga KD-punkterna – lag och ordning, stopp för slöseri med skattemedel, parallellsamhällen, och givetvis stopp för tvångskvoteringen i föräldraförsäkringen:

– Vi litar på Sveriges föräldrar. För mammor och pappor vet bättre än Stefan Löfven och Gustav Fridolin.

Den lilla kängan gav den kraftfullaste applåden från de blott 900 församlade i ett delvis avfolkat Almedalen, dag 6.

KD har för varje val sedan toppnoteringen 1998 hängt allt lösare på riksplanet, och frågan är nu på sin spets om de kommer att stå på stora scenen i Almedalen även inför valet 2022. Men så länge det finns liv finns det hopp. Rösterna, som Busch Thor påpekade, läggs först i september. 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen