Kriminella slipper undan – Kronofogden vill se en lagändring
Kronofogden vill göra det lättare att utmäta de kriminellas pengar. Foto: Kronofogden


Förra året säkrade Kronofogdens riksjour rekordsumman 7,6 miljoner kronor från skuldsatta brottslingar. Men många yrkeskriminella slipper undan. Därför vill myndigheten att lagstiftningen ändras. Det skriver Kronofogdemyndigheten i ett pressmeddelande.

Om en person med stora skulder stoppas i en rutinkontroll kan polisen idag inte beslagta hans eller hennes egendom även om personen kör en lyxbil, bär dyra smycken eller har stora belopp på fickan. Enligt nuvarande lagstiftning behövs det först en konkret brottsmisstanke, skriver myndigheten.

– Detta leder till att skuldsatta brottslingar får behålla saker som egentligen borde gå till att betala deras skulder, inte sällan till brottsoffer, säger Johannes Paulson, kronokommissarie och verksamhetsutvecklare på Kronofogden, i pressmeddelandet.

– Vi vill att lagstiftningen ändras, så att Polisen och Tullverket får större möjligheter att tillfälligt omhänderta kontanter och värdesaker åt oss, utan att ha stöd i sina egna regelverk.

Myndigheten skriver att det finns en speciell jourtelefon, riksjouren, dit polis och andra myndigheter kan ringa och kontrollera om någon är skuldsatt för att snabbt kunna utmäta tillgånger efter kontorstid.

– Vi får successivt in fler samtal från både Polisen och Tullverket. Det resulterar i fler utmätningar och att fler skulder blir betalda. Det är förstås jättebra, men summan skulle kunna vara mycket större, säger Johannes Paulson.

Trots problemen har Kronofogdens riksjour säkrat tillgångar för drygt 19 miljoner kronor de senaste tre åren. Oftast handlar det om kontanter, fordon, klockor och smycken.

– Vi skulle kunna få in minst tre gånger så mycket om lagen ändras, säger Johannes Paulson.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information