(TT)
Barn och ungdomar kan tvångsomhändertas enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) om de lever ett destruktivt liv, med exempelvis missbruk eller kriminalitet. LVU kan gälla upp till 21 års ålder.
Det är kommunernas socialtjänst som utreder, och skickar sedan en begäran om tvångsvård till förvaltningsrätten. Förra året fick 576 personer LVU-insatser till följd av sitt beteende, där kriminalitet ingår. I siffran ingår inte ensamkommande flyktingbarn.
Drygt 1 100 barn togs 2021 in på Statens institutionsstyrelses (Sis) institutioner som är 21 hem med 700 platser. Sis kan exempelvis genomföra kroppsvisitation, söka igenom rummen, neka besök, telefonsamtal och liknande. Viss avdelningar är låsbara.
HVB-hem (hem för vård eller boende) kan ta emot enskilda eller familjer och bygger på frivillighet. De drivs inom socialtjänsten och det krävs tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Socialnämnden fattar beslut om placering i HVB. Hemmen ska ha insatser för att ge de boende en förbättrad livssituation. 6 000 barn och unga var placerade på HVB under 2021.
Familjehem kallades tidigare fosterhem och tar emot barn som inte kan bo hemma, exempelvis på grund av kriminalitet. Socialtjänsten placerar, i bland efter domstolsbeslut. 2021 bodde 18 700 barn och unga på familjehem.
Källor: Sis, Ivo, Socialstyrelsen, SKR