Krav på handhälsning gick igenom i Trelleborg
På måndagskvällen klubbade kommunfullmäktige i Trelleborg igenom motionen om krav på handhälsning när man söker jobb i kommunen. Foto: Adam Radosavljevic


Den som söker jobb inom Trelleborgs kommun måste skaka hand. Det är ett förslag som SD har lagt fram och som nu har gått igenom, skriver Trelleborgs Allehanda.

Motionen om krav på handskakning lades fram i höstas av Sverigedemokraten Helmuth Petersen. Förslaget går ut på att kommunen inte ska anställa de personer som ”av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning”.

På måndagskvällen klubbade kommunfullmäktige i Trelleborg igenom SD:s motion med stöd av Moderaterna. Kommunalrådet Mikael Rubin (M) har tidigare sagt att det hör till ”vanligt folkvett att skaka hand”.

Tidigare när tjänstemän beredde ärendet konstaterade man att motionen strider mot religionsfriheten då man menar det är ”en grundlagsskyddad rättighet att vägra handhälsning med det motsatta könet”. Men trots det drev styret igenom kravet på handhälsning.

– Vi tycker detta är viktigt och då får vi testa den lagstiftningen. Någon får väl överklaga och så får staten säga att vi inte får göra det, sade Rubin till Trelleborgs Allehanda i november.

Huruvida kravet på handhälsning kommer att möta juridiskt motstånd återstår att se. Förra året konstaterade Arbetsdomstolen i en dom att en kvinna utsattes för diskriminering när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering. Detta efter att hon vägrat skaka hand med en manlig chef. Enligt hennes tolkning av islam är det en synd ta en man i hand.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.