Migrationskommittén diskuterar nya krav för att få permanent uppehållstillstånd. Det kan bland annat handla om språk- och samhällskunskapskrav.
Partiernas representanter i Migrationskommittén håller i dag sitt tredje sammanträde. Målet är att nå en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik. Arbetet ska vara klart den 15 augusti nästa år.
Inför dagens möte har kommitténs sekretariat lagt fram flera förslag för politikerna att ta ställning till.
Ett är att tillfälliga uppehållstillstånd, inte permanenta, ska vara huvudregel när asylsökande anses behöva skydd.
Enligt förslaget som nu ligger på bordet ska en person som bedöms ha flyktingskäl beviljas ett tidbegränsat tillstånd i upp till tre år. Om ett nytt tillstånd därefter beviljas ska även det vara tidsbegränsat.
Även för alternativt skyddsbehövande föreslås tidsbegränsade uppehållstillstånd. Förslaget från sekretariatet nämner dock inte för hur många år.
Den tillfälliga skärpta asyllagen som upphör 2021 innebär att tillfälliga uppehållstillstånd är huvudregel. Men om inte den ursprungliga lagen ändras så återgår Sverige till permanenta uppehållstillstånd (PUT) 2021.
Krav för PUT
Om inte längre PUT ska beviljas direkt, så uppkommer frågan vilka krav som ska uppfyllas för att få PUT
"Införandet av t ex. språkkrav och krav på egen försörjning för att beviljas permanent uppehållstillstånd är något nytt i svensk migrationslagstiftning, men möjlighet att göra detta finns då permanenta uppehållstillstånd vid första beslutstillfället inte längre blir huvudregel," står det i underlaget från kommitténs sekretariat.
Där nämns också att man i Norge och Danmark ställer krav som till exempel språkkunskaper, kunskaper om samhället och krav på egen försörjning.
I Tyskland finns en obligatorisk integrationskurs, som ofta omfattar 600 språklektioner och 100 lektioner i samhällsorientering.
I Nederländerna förväntas dessutom den som vill ha permanent uppehållstillstånd skriva under en deklaration där man förbinder sig att aktivt delta i det nederländska samhällslivet och att respektera vissa normer.
Inget hinder
I Sverige har regeringen tillsatt en utredning om språkkrav för att få medborgarskap. I underlaget till migrationskommittén står dock att detta inte hindrar kommittén från att ta ställning till krav för att få PUT, eftersom detta är steget före ett medborgarskap.
I underlaget till migrationskommittén föreslås också att skyddsgrunden "övrigt skyddsbehövande" enbart ska gälla de som flytt på grund av en miljökatastrof.
Där föreslås också att skyddsgrunden humanitära skäl och synnerligen ömmande omständigheter blir kvar och att de som beviljas skydd på den grunden ska få uppehållstillstånd i två år, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
I underlaget föreslås dessutom att försörjningskravet i den tillfälliga lagen ska behållas. Den innebär att personen i Sverige inte bara ska kunna försörja sig själv utan även de anhöriga som vill komma till Sverige. Försörjningskravet ska dock inte gälla om personen i Sverige är ett barn eller om ansökan om anhöriginvandring görs inom tre månader efter att personen i Sverige beviljats uppehållstillstånd.
Rensa bort
Vid migrationskommitténs förra möte i november förde partierna fram en rad andra, egna förslag. I underlaget till dagens möte vill sekretariatet att politikerna rensar bort en del. Till exempel att asylsökande och de som fått uppehållstillstånd ska kvalificera sig in i den svenska välfärden.
Moderaternas förslag om ett volymmål för invandring anses i underlaget inte vara lämpligt för lagstiftning.
Förslag för att få fler utvisningsbeslut verkställda bedöms också svårt att hinna med och i underlaget nämns att en möjlig väg är att tillsätta en särskild utredning för den frågan.
(Peter Wallberg/TT)