Krav på IOK att ta bort vinter-OS 2022 från Kina
Många kritiska röster har höjts mot att vinter-OS 2022 ska hållas i Kinas huvudstad Peking på grund av regimens förtryck av olika grupper. Foto: Lintao Zhang/Getty Images


Över 160 människorättsgrupper kräver att Internationella olympiska kommittén (IOK) tar bort de olympiska vinterspelen 2022 från Kina. 

I ett brev den 8 september till IOK:s ordförande Thomas Bach skriver de att ”IOK borde rätta till sitt misstag” med att utse Peking till värd för vinter-OS 2022. Bakom brevet, som överlämnades strax före exekutivkommitténs möte i Schweiz den 9 september, står en koalition av bland annat tibetanska-, uiguriska- och Hongkong-grupper.

Nästa vinter-OS är planerat att hållas i Peking i Kina 2022. De kritiska grupperna menar dock att den prestige som värdskapet för OS 2008 utgjorde för Kina inte alls har fått regimen att förbättra de mänskliga rättigheterna i landet. 

”Snarare stärkte det den kinesiska regeringens agerande vilket ledde till en allvarlig ökning av övergreppen på de människor som lever under dess styre”, skriver de i brevet.

Mandie McKeown på International Tibet Network säger i ett uttalande:

”2008 lovade IOK det internationella samfundet att Kinas mänskliga rättigheter skulle förbättras till följd av att de fick stå värd för spelen; istället har vi sett motsatsen.”

”Omfattningen av människorättskrisen i Tibet, Östra Turkistan och Hongkong kräver en omprövning av var de olympiska vinterspelen 2022 ska hållas”, säger hon.

Sedan 2008 har det kinesiska kommunistpartiet inrättat en ”Orwellsk övervakningsstat” i Tibet, fängslat över en miljon uigur-muslimer i Xinjiangregionen, inlett ett kraftfullt nedslag på Hongkongs frihet, försökt utrota den mongoliska kulturen i Inre Mongoliet, och fortsätter att förfölja demokratiaktivister, advokater och alla som betraktas som ett hot mot regimen, skriver koalitionen vidare i brevet.

Grupperna uppmanade också IOK att "visa att de har den politiska viljan att följa den olympiska stadgans grundläggande principer om mänsklig värdighet".

”IOK får inte tillåta att dess moraliska auktoritet sätts på spel än en gång”, skriver de. 

IOK har ännu inte svarat på en förfrågan från Epoch Times om en kommentar.

Den kinesiska människorättsaktivisten Fengsuo Zhou, grundare av Humanitarian China, säger att IOK:s beslut att ge Peking värdstatus var ett "svek mot den olympiska stadgan och ett brott mot den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter."

”När de bortser från Kinas allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, stärker IOK istället Peking med äran av att stå värd för spelen", säger Zhou i ett uttalande.

Samma dag som brevet överlämnades till IOK beskyllde den kinesiska regimen gruppens kampanj för att politisera sport.

"Det strider mot andan i den olympiska stadgan, och Kina motsätter sig detta bestämt", sade Zhao Lijian, talesman på Kinas UD, till media under en pressträff.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.