Rapport: Kinas regim har kidnappat tiotusentals under statligt system
En ny rapport avslöjar den kinesiska regimens statssanktionerade ”kidnappningssystem”, där tusentals personer försvinner varje år. Foto:  Mark Ralston/AFP via Getty Images


Bara i år har minst 20 personer per dag försvunnit under den kinesiska regimens system med statssanktionerad kidnappning, enligt en färsk rapport från människorättsgruppen Safeguard Defenders.

Personerna grips av myndigheterna utan något domstolsbeslut, och förs till hemliga platser där de hålls isolerade i upp till ett halvår. När de hamnat i dessa ”fängelser” nekas de tillgång till advokat och besök från familj, och tortyr är vanligt förekommande, uppger rapporten som släpptes den 30 augusti.

Det här systemet, som legaliserades 2013 och officiellt är känt som "Bostadsövervakning vid angiven plats" (RSDL), gör det möjligt för kinesisk polis att verka utan kontroll och ger dem obegränsad makt över sina offer", säger svenske Peter Dahlin, som nu är chef för en Madrid-baserad ideell organisation.

– Om polisen skulle vilja kan de dag ett bryta alla ben i din kropp, låta dig läka i sex månader och sedan släppa dig – och ingen skulle någonsin veta om det, säger Dahlin i ett mejl till Epoch Times.

Baserat på domar publicerade på Kinas högsta domstols databas uppskattar Safeguard Defenders att mellan 28 000 och 29 000 personer har placerats i RSDL från 2013 till slutet av 2019. Den verkliga siffran är dock med största sannolikhet betydligt högre med tanke på att dessa siffror inte inkluderar de som släpptes från RSDL utan rättegång, noterar gruppen.

”Detta är storskalig statssanktionerad kidnappning”, säger de i ett uttalande.

Rapporten säger också att regimens utbredda och systemiska användning av påtvingade försvinnanden, vilka påminner om kidnappningarna under sydamerikanska diktaturer på 1960- och 1970-talet, kan utgöra ett brott mot mänskligheten enligt internationell rätt.

Dahlin säger att systemet ofta används mot viktiga personer såsom advokater, arbetare på icke-statliga organisationer, journalister och utlänningar som fallit under regimens ”gisslan-diplomati”. Offren fängslas en längre period och släpps sedan utan att deras fall går vidare till vare sig åtal eller rättegång, säger rapporten.

I förra veckan meddelade den australiensiska regeringen att Cheng Lei, en australiensisk medborgare född i Kina och nyhetsankare på Kinas engelskspråkiga statstelevision CGTN, fängslades under RSDL i augusti. Orsaken till frihetsberövandet är okänd och inget åtal har väckts.

Fysisk och psykisk tortyr

Baserat på intervjuer med offer för Kinas RSDL fann gruppen att ett stort antal av dem hade utsatts för fysisk tortyr, och samtliga hade utsatts för psykologisk tortyr.

– Väl där inne lever man sitt liv i en liten cell, och offer berättar att de inte har sett dagsljus på flera månader, och lysrören i rummet är alltid tända, säger Dahlin och fortsätter:

– Faktum är att de enda avbrotten från att stirra in i väggen är förhörssessionerna som ofta genomförs i ett annat rum i närheten av cellen, oftast på natten, för att störa sömnen.

Dahlin berättar att de flesta offren som senare fängslats i interneringscenter eller fängelser säger att tiden i RSDL var betydligt hårdare och svårare än något annat.”

Med tanke på att RSDL är en form av isolering, utgör användningen av det i mer än 15 dagar tortyr enligt FN:s konvention mot tortyr – ett fördrag som har ratificerats av Kina, säger Dahlin.

Rapporten drar slutsatsen att den genomsnittliga längden på fångenskap i RSDL tydligt visar på den kinesiska regimens systematiska och utbredda användning av tortyr.

De försvunna

Fallet med den välkända kinesiska människorättsadvokaten Gao Zhisheng belyser hur regimen använder påtvingade försvinnanden för att straffa kritiker.

Gao, som är självutbildad advokat, försvarade främst personer som var utsatta för religiös förföljelse, såsom kristna och Falun Gong-utövare, samt människor som olagligt fråntagits sina egendomar av staten. Sedan 2006 har Gao upprepade gånger försvunnit, torterats brutalt och fängslats. Han har nu varit försvunnen i mer än tre år.

Gaos fru, Geng He, som flydde från Kina till USA med deras två barn 2009, berättade nyligen för Epoch Times att Gaos bror ofta går till den lokala polisstationen i Yilin i Shaanxiprovinsen för att fråga var Gao befinner sig.

– Ena stunden säger de till honom att [Gao] är i Peking och att de måste få instruktioner från överordnade. Nästa stund säger de att han är i Yulin, och att de inte heller vet var han finns, säger Geng.

Geng har bett det internationella samfundet om hjälp för att hitta hennes man.

– Jag oroar mig varenda dag. Så fort jag slutar jobbet tänker jag på honom. Plötsligt kommer det upp i sinnet och då ringer jag hans äldre bror, men det finns inga nyheter än, säger hon.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.