Hyllad kinesisk människorättsadvokat spårlöst försvunnen i 3 år 
Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng försvann 2017 när han befann sig i strängt bevakad husarrest. Ingen känner till var han befinner sig idag. Foto: Verna Yu/AFP/Getty Images


Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng har varit försvunnen i över tre år. Före försvinnandet befann han sig under flera års tid i fångenskap där han utsattes för svår tortyr. Nu uppmanar politiker från EU och USA den kinesiska regimen att släppa information om var han befinner sig.

Den 30 augusti, på "International Day of the Victims of Enforced Disappearances", som syftar till att uppmärksamma och hjälpa personer som förts bort mot sin vilja, visade politiker från såväl EU som USA offentligt sitt stöd för Gao, med uppmaningar till den kinesiska regimen.

Flera EU-politiker såsom Reinhard Bütikofer och Evelyne Gebhardt från Tyskland, och Hilde Vautmans från Belgien, riktade sina ord direkt till Kinas regim i Twitterinlägg och kräver bland annat att få veta var Gao befinner sig.

Vautmans skriver: ”I dag saknad i över 3 år. Människorättsförsvararen GaoZhisheng har försvunnit med tvång fyra gånger under tio år. Kina måste godkänna International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance”. FN-dokumentet hon hänvisar till uppmanar länder som skrivit under att stoppa att människor försvinner med tvång och att undersöka alla sådana fall.

Försvarade utsatta

Gao som nominerats till Nobels fredspris tre gånger, började arbeta som advokat 1996. Han försvarade främst utsatta människor i samhället, såsom personer som fallit offer för statens markbeslag, familjer till gruvarbetare som sökte kompensation när deras anhöriga förolyckats i gruvolyckor, samt förföljda kristna och utövare av qigong-metoden Falun Gong.

I december 2004 publicerade Gao ett öppet brev riktat till Kinas nationella folkkongress. I brevet vädjade han till den kinesiska regimen att upphöra med förföljelsen av Falun Gong. Gao publicerade ytterligare två brev 2005 där han uppmanade till ett slut på förtrycket av Falun Gong.

Falun Gong, som också är känt som Falun Dafa, är en qigongmetod med stillsamma övningar och en andlig undervisning baserad på sanning, medkänsla och tålamod. Metoden har blivit allvarligt förföljd av den kinesiska regimen de senaste två årtiondena, och dess utövare har fängslats, torterats, dödats och utsatts för omfattande organstöld i Kinas statssanktionerade organtransplantationsindustri.

I samband med sitt försvar av Falun Gong-utövare fick Gao order av staten, i november 2005, att stänga sin advokatbyrå under ett års tid. Därefter fråntogs han sin advokatlicens i augusti 2006.

Torterad i fängelset

I december 2006 dömdes Gao till tre års fängelse, och en villkorlig dom på fem år, för ”uppvigling till statsomstörtande verksamhet”, en generell anklagelse som den kinesiska regimen ofta använder mot dissidenter. Efter det fördes Gao bort av polis vid åtskilliga tillfällen och utsattes för allvarlig tortyr.

Den kinesiska regimen hotade även Gaos familj, vilket ledde till att Gaos fru, Geng He, och deras två barn flydde från Kina i januari 2009. De bor för närvarande i USA.

Gao Zhishengs dotter, Grace Geng, talar om sin pappas bok "A Human Rights Lawyer under Torture the auto narratives of Gao Zhisheng", under en presskonferens i Hong Kong den 14 juni 2016. Foto: Anthony Wallace/AFP via Getty Images

I en intervju med Associated Press (AP) 2011 berättade Gao om den ständiga tortyr han utsattes för under tiden i förvar.

I december 2011 rapporterade den kinesiska statsmedian Xinhua att Gao återigen hade fängslats för att avtjäna sitt treåriga fängelsestraff till följd av överträdelser mot sin villkorliga dom. Han frigavs från fängelset i augusti 2014 men sattes omedelbart i strikt husarrest.

Gao försvann i augusti 2017, och ingen vet var han befinner sig idag.

Hans fru, Geng, sade i en intervju med amerikanska Epoch Times den 10 augusti, att hon är orolig för att de kinesiska myndigheterna medvetet smittat hennes man med KKP-viruset, vanligen kallat det nya coronaviruset, och på så sätt fått honom att ”försvinna” för gott.

Politikerstöd

I USA uttryckte den amerikanska kongressens verkställande kommission för Kinafrågor sitt stöd till Gao i ett inlägg på Twitter den 30 augusti där de skrev:

”Ordförandena uppmanar den kinesiska regeringen att lämna information till familjen till människorättsadvokaten Gao Zhisheng, som har varit försvunnen sedan Pekingpolisen häktade honom 2017.”

Även den amerikanske politikern och advokaten Sam Brownback skrev ett twitterinlägg samma dag:

"Vi har inte glömt bort den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng, vars vistelseort fortfarande är okänd tre år efter hans försvinnande. Gao hängav sig åt att försvara kristna, Falun Gong-utövare och andra utsatta personer.” 

Amnesty International i USA uppmärksammade också Gao genom att publicera en video på sin Facebook-sida på söndagen för att öka medvetenheten om hans försvinnande.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.