Konstakademichef i Danmark sparkas efter stöld och vandalism
Bysten av Kungliga Danska Konstakademiens grundare Frederik V stals förra veckan av skolans chef, 39-åriga Katrine Dirckinck-Holmfeld som nu avsätts från sin tjänst. Foto: Skärmdump


På torsdagen erkände Kungliga Danska Konstakademiens chef att hon olovligen kastat en av konstskolans skulpturer i havet. Hon avsätts nu från sin tjänst.

Konstverket var en gipsbyst av konstskolans grundare, kung Frederik V av Danmark (1723-1766). Den stals från akademiens festlokal och slängdes ned i vattnet i Köpenhamns hamn.

En anonym konstnärsgrupp tog först på sig ansvaret för händelsen, skriver tidningen Politiken. I slutet av veckan ringde dock instutitionens chef Katrine Dirckinck-Holmfeld till tidningen och sade att det är hon som bär ansvaret för den sänkta skulpturen:

"Det var jag som tog intitiativet. Det var jag som tog bysten från sockeln till akademiens festsal. Och det var jag som knuffade ned den i hamnen," erkände hon. Hon visade även ett foto på bysten innan den hamnade i vattnet.

Vem eller vilka som medverkade vid sänkningen ville hon inte säga men enligt Politiken finns ögonvittnen som uppgett att det rörde sig om runt tio personer iförda huvor. En aktivistgrupp försvarar på hemsidan "I do art" agerandet med att de vill väcka debatt om kolonialism.

Konstakademiens rektor Kirsten Langkilde säger i skolans pressmeddelande:

– Tjuveri och vandalism är kriminella handlingar – oavsett kontexten. Det är inte acceptabelt på något vis, och jag vill gärna understryka att jag starkt tar avstånd från stölden och vandalismen mot bysten av Frederik V.

Katrine Dirckinck-Holmfeld avsätts från sin tjänst.