Kommentar: Viktigt utreda vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd noggrant
Förslaget om vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd är på remiss hos ett större antal remissinstanser. Foto: Shutterstock


Vaccinationsbevis har tagits fram av EU för att underlätta rörligheten inom Europa under covid-19 pandemin. Den svenska regeringen föreslår nu att bevisen även ska kunna användas som smittskyddsåtgärd vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Detta aktualiserar återigen frågan om att göra adekvata konsekvensanalyser vid beslut om att inskränka svenskarnas fri- och rättigheter.

Den 10 september presenterade regeringen sitt förslag för hur vaccinationsbevis eventuellt kan användas som smittskyddsåtgärd i såväl steg 3 som steg 4 av regeringens plan för att avveckla restriktionerna. Syftet med förslaget är möjligheten att införa ett system där vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd om det epidemiologiska läget är sådant att detta behövs vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Förslaget innebär en uppdatering av Förordning (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 och förutsätter att riksdagen antar förslagen till förlängning av lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, Covid-19-lagen, och Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!