Efter lite drygt ett och ett halvt års uppehåll börjar amorteringskraven på bolån gälla igen. Kommer det att innebära den dämpning som fastighetsmarknaden behöver eller är det andra krafter som styr svenskarnas historiskt höga skuldsättning?
Efter 31 augusti 2021 gäller inte längre det tillfälliga undantag från amorteringskrav på bolån som infördes med anledning av corona-pandemin. Alla hushåll med höga belåningsgrader och skuldkvoter ska således börja amortera på sina lån igen. Amorteringskraven för bolån är en del av alla de makroåtgärder som Finansinspektionen har genomfört för att dämpa de svenska hushållens skuldsättning.
Amorteringskraven har genomförts i två steg. Det första kravet infördes i juni 2016 och innebar att alla nya bolån skulle amorteras ner till 50 procent av bostadens värde. För hushåll med belåningsgrad över 70 procent ska 2 procent av lånebeloppet amorteras varje år och för hushåll med belåningsgrad mellan 50 till 70 procent ska lånebeloppet amorteras med 1 procent varje år. Det andra kravet infördes i mars 2018 och innebar att hushåll med en skuldkvot på över 450 procent, eller 4,5 gånger bruttoinkomsten, ska amortera ytterligare 1 procent på lånebeloppet.