Debatt: Oroväckande när det som går fel i vården betalas med skattepengar

Tandvård

Man ifrågasätter inte en patient i dagens system, men dricker patienten två liter läsk om dagen är det inte konstigt att den får hål i tänderna, skriver debattören. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images


Vart är den svenska tandvården på väg enligt den nya tandvårdsutredningen ”När behovet får styra – ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa”? Den nya tandvårdsutredningen missar ”roten” till problemet. Det menar den legitimerade tandhygienisten Marie Lenreus.

Under 80- och 90-talen var syftet att med preventiv barntandvård och tandvård att minska kariesförekomsten och slippa belägga tänderna med fyllningar, som man gjorde under 40–50-talen. Det skapade problem för patienter i efterhand, bland annat med amalgam- och kvicksilverpåverkan men också tandvårdsrädsla.

För mig som hälsopedagog och tandhygienist är detta en provocerande utredning och mest ett politiskt spektakel. Att munhälsan försämrats är ingen nyhet för oss som träffar patienter i tandvården dagligen. Sent ska syndarna vakna, i detta fall politikerna och myndigheten som ska värna om folkhälsan.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!