Debatt: Det frikostiga utdelandet av medborgarskap måste stoppas
Debattören frågar sig vilket eller vilka partier som är beredda ta tag i Sveriges problem på riktigt och medverka till bättre förutsättningar för landet. Foto: Sofia Drevemo


Medborgarskap innebär att man blir delägare av Sverige. Det frikostiga och närmast kravlösa utdelandet av svenska medborgarskap måste stoppas. Sverige utmärker sig, som vanligt, i internationella jämförelser i åtminstone västvärlden och antagligen gäller det jämfört med hela världen, genom att bevilja medborgarskap på ett närmast kravlöst sätt. Det skriver tidigare flygöverläkare och stabsläkare i Försvarsmakten, Per-Gunnar Larsson.

För den sökande räcker det med att kunna styrka sin identitet, ha fyllt 18 år, ha permanent uppehållstillstånd (PUT), uppehållsrätt eller uppehållskort, ha uppfyllt kraven för hemvist (bott i Sverige en viss tid) och ha levt ett skötsamt liv i Sverige. Och om den sökande av olika skäl inte klarar att leva upp till minimikraven så kan undantag accepteras och medborgarskapet beviljas ändå. 

Totalt har närmare 2 miljoner medborgarskap delats ut sedan drygt 50 år tillbaka. Utrikes födda med svenskt medborgarskap var drygt en miljon 2017, enligt statistik från SCB. Företeelsen har accelererat de senaste 2–3 decennierna. Det frikostiga och aningslösa utdelandet av medborgarskap innebär i grunden en utspädning av svenskarnas kollektiva förmögenhet. De borgerliga partierna i vårt land har mestadels stått upp för den enskilda äganderätten, inte minst Moderaterna har varit starka vapendragare för den. Men när det gäller det gemensamma ägandet av landet Sverige har de borgerliga och också Socialdemokraterna inte fattat vilka stora värden som de har skiftat ut.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!