Teologen Evagrius Ponticus som på 300-talet skrev förlagan till vad som skulle bli ”de sju dödssynderna” i den kristna etikläran, sade om frosseriet att: ”På samma sätt som dimma döljer solens strålar, så ock förmörkar tung konsumtion av mat sinnet.”
Frosseri är en av de enklaste synderna att begå, och likaså en av de svåraste att övervinna. Det kompulsiva överätandet hos vissa är likt en emotionell flykt, där de glupska undviker det som förtär dem inombords genom att otyglat konsumera.
Den term som användes för att beteckna dödssynden frosseri i den tidiga kristendomen var ”gula”, vilket syftar på ”glupskhet” eller ett ”svalg”. Uttryck för frosseriet kan inkludera att förtära mat eller dryck som är alltför överdådig, dyr, eller för anmärkningsvärt framställd. Det kan handla om att småäta utanför de bestämda tiderna, att vara kräsen, vräka i sig, eller att vara särskilt fäst vid en viss mat. Den glupske äter och förbrukar utan hämningar, och stora delar slösas och går till spillo. Frosseriet kan även syfta på andra saker, såsom överdriven konsumtion av materiella saker, lyxvaror, shopping, att sträckse tv-serier, och så vidare.