loading

Hieronymus Bosch: De sju dödssynderna, här frosseriet. Foto: Public Domain
Hieronymus Bosch: De sju dödssynderna, här frosseriet. Foto: Public Domain
Kultur

Kommentar: Frosseri – slöseriets och hämningslöshetens synd – det religiösa perspektivet

Sebastian Lindgren

Teologen Evagrius Ponticus som på 300-talet skrev förlagan till vad som skulle bli ”de sju dödssynderna” i den kristna etikläran, sade om frosseriet att: ”På samma sätt som dimma döljer solens strålar, så ock förmörkar tung konsumtion av mat sinnet.”

Frosseri är en av de enklaste synderna att begå, och likaså en av de svåraste att övervinna. Det kompulsiva överätandet hos vissa är likt en emotionell flykt, där de glupska undviker det som förtär dem inombords genom att otyglat konsumera.

Den term som användes för att beteckna dödssynden frosseri i den tidiga kristendomen var ”gula”, vilket syftar på ”glupskhet” eller ett ”svalg”. Uttryck för frosseriet kan inkludera att förtära mat eller dryck som är alltför överdådig, dyr, eller för anmärkningsvärt framställd. Det kan handla om att småäta utanför de bestämda tiderna, att vara kräsen, vräka i sig, eller att vara särskilt fäst vid en viss mat. Den glupske äter och förbrukar utan hämningar, och stora delar slösas och går till spillo. Frosseriet kan även syfta på andra saker, såsom överdriven konsumtion av materiella saker, lyxvaror, shopping, att sträckse tv-serier, och så vidare.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

Hieronymus Bosch: De sju dödssynderna, här frosseriet. Foto: Public Domain
Hieronymus Bosch: De sju dödssynderna, här frosseriet. Foto: Public Domain
Kultur

Kommentar: Frosseri – slöseriets och hämningslöshetens synd – det religiösa perspektivet

Sebastian Lindgren

Teologen Evagrius Ponticus som på 300-talet skrev förlagan till vad som skulle bli ”de sju dödssynderna” i den kristna etikläran, sade om frosseriet att: ”På samma sätt som dimma döljer solens strålar, så ock förmörkar tung konsumtion av mat sinnet.”

Frosseri är en av de enklaste synderna att begå, och likaså en av de svåraste att övervinna. Det kompulsiva överätandet hos vissa är likt en emotionell flykt, där de glupska undviker det som förtär dem inombords genom att otyglat konsumera.

Den term som användes för att beteckna dödssynden frosseri i den tidiga kristendomen var ”gula”, vilket syftar på ”glupskhet” eller ett ”svalg”. Uttryck för frosseriet kan inkludera att förtära mat eller dryck som är alltför överdådig, dyr, eller för anmärkningsvärt framställd. Det kan handla om att småäta utanför de bestämda tiderna, att vara kräsen, vräka i sig, eller att vara särskilt fäst vid en viss mat. Den glupske äter och förbrukar utan hämningar, och stora delar slösas och går till spillo. Frosseriet kan även syfta på andra saker, såsom överdriven konsumtion av materiella saker, lyxvaror, shopping, att sträckse tv-serier, och så vidare.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024