Kinesisk medicin är långsam medicin
Letar du efter en quickfix så är kinesisk medicin inte det du söker. Foto: Antonika Chanel


Jag avskyr att vänta. Ställ mig i kö med fler än tre personer och jag är den som trampar oroligt och muttrar om dålig service. Det är sällan jag köper någonting på internet eftersom jag vill ha det nu. Och tänk inte ens tanken på att låta mig vänta i telefonkö. Med det perspektivet är det rätt intressant att jag har intresserat mig för och praktiserar kinesisk medicin – ett läkesystem som i grunden är långsamt.

Letar du efter en quickfix så är kinesisk medicin ingenting för dig. Det är vanligtvis inte som att ta en enkel spruta och så är det läkt. Människor som kommer en gång och tänker att allting kommer att vara bra efter det blir ofta besvikna. Det krävs tålamod; det är ingen quickfix, och det är ingen silverkula. Med det sagt finns det många vinster med den här medicinens långsamma natur.

Din kropp är gjord för att läka sig – och det tar tid. Kinesisk medicin handlar om verklig läkning, inte bara att maskera symptomen med en receptbelagd medicin. Det innebär att den som behandlar måste förstå både vad som händer och varför det händer. När man hittat och behandlat den verkliga orsaken bakom symptomen, då kan verklig läkning ske.

Det ligger i den kinesiska medicinens natur att man saktar ner och kommer i kontakt med sin kropp. Diagnos och behandling kan bara gå framåt med hjälp av patientens input; till exempel om du vet att din huvudvärk är migrän. Men för att det ska vara effektivt behöver den som behandlar få veta mer. Är det bara på ena sidan? Hur ofta händer det? Känns det bra eller inte om man trycker på det smärtande området? Är det kopplat till väderförändringar? Hur har du det annars med hälsan?

Detaljer som inte verkar ha med varandra att göra kan vara viktiga ledtrådar.

Detaljer som inte verkar ha med varandra att göra kan vara viktiga ledtrådar, och den som behandlar kan bara vara effektiv om han eller hon känner till de där detaljerna. Och därför behöver du vara uppmärksam på din kropp. Det här är en bra sak, eftersom det leder till insikter om din hälsa som du kanske inte hade tänkt på annars.

Kinesisk medicin är inte bara långsam; den är också mjuk. Västerländsk medicin erbjuder mediciner och operationer. Kinesisk medicin erbjuder örter och en halvtimme eller så med avslappning på ett massagebord under en akupunkturbehandling. Vad skulle du föredra?

Foto: Mathias Frank

På tal om kinesiska örter, så stämmer det att effekterna först är subtila och de tar längre tid för att verka än en receptbelagd medicin. Faktiskt har många receptbelagda mediciner sitt ursprung hos samma örter som vi som praktiserar kinesisk medicin använder. Skillnaden är dock att när örten används så används hela örten för att få synergieffekten av alla växtens beståndsdelar. När man tillverkar en medicin av en ört så extraheras bara de aktiva ingredienserna och sedan bereder man en mycket potent medicin av det – en som kan ha snabb verkan, men som har bieffekter på grund av sin potens. Åter igen, vilken skulle du föredra?

Till sist, den kinesiska medicinens karaktär innebär vanligen att en patient måste delta i sin egen behandling, eftersom livsstil ofta är en viktig del i tillståndet. Om kosten gör dig sjuk så har du ett ansvar för att ändra på det, som en del av behandlingsprocessen. Om du arbetar 80 timmar i veckan och blir utmattad och irriterad som ett resultat av det, så kommer man inte så långt med akupunktur. Så om en förändring är en del av behandlingsplanen, räkna då med att det tar lite tid. Fördelen är att de förbättringar du märker av är verkliga, inte en effekt av en medicin som tillfälligt har lättat på symptomen, men lämnat kvar orsaken.

Så det stämmer att jag kan beskrivas som eh... otålig. Men om jag har valet skulle jag mer än gärna välja den långsamma, mjuka och djupt läkande kinesiska medicinen framför mediciner och operationer när som helst. Det är ett tillfälle när jag är villig att ta den långsamma vägen.

Lynn Jaffee är legitimerad akupunktör och författare till ”Simple steps: The chinese way to better health”. Artikeln publicerades ursprungligen på AcupunctureTwinCities.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.