Kinesisk medicin: Så kan vi åldras med hälsan i behåll
Traditionella råd för ett sunt åldrande har många likheter med dagens hälsoråd
En del bibehåller sin aktivitet och positiva livssyn under åldrandet medan andra blir mer passiva och negativa. Foto: Jaddy Li


Kan man påverka hur gammal man blir och hur man åldras? Nutida forskning har mycket gemensamt med synsättet i traditionell kinesisk medicin.

Min granne Marie är nästan aldrig hemma. På vardagarna är hon ute på olika volontära uppdrag eller så är hon tillsammans med någon av sina vänner. Fredagkvällar är date-kvällar och då brukar hon äta middag ute med sin pojkvän. På helgerna umgås hon med familjen och somrarna tillbringas i stugan vid sjön. Hon är alltid i farten så det är inte så konstigt att jag knappt hinner se henne. Det som är speciellt är att Marie är 88 år.

Marie är en förebild för hur jag skulle vilja åldras. Hon är aktiv, engagerad och vid relativt god hälsa. Men varför åldras en del människor långsamt med bibehållen hälsa och livskraft medan det går utför mycket fortare för andra?

Naturligtvis har gener och livsstil stor betydelse för hur vi åldras. Men det finns undantag, människor som lever till 80 – 90-årsåldern eller till och med passerar 100-årsdagen trots att de tilldelats en dålig genetisk hand och inte brytt sig särskilt mycket om renlevnad. Så vad beror det på?

En förklaring kan ha att göra med teorin bakom epigenetik (epigenetik fungerar som en länk mellan arv och miljö), där generna påverkas av externa eller miljömässiga faktorer istället för DNA-sekvensering. Det betyder helt enkelt att utöver din ärvda genuppsättning påverkar också din livsstil det genetiska uttrycket – hur dina gener kommunicerar med cellerna.

Enligt kinesisk medicin formas din kroppskonstitution av något som kallas essens. Den bestämmer din övergripande hälsa, hur du växer, fertilitet och åldrande. Du ärver essensen från dina förfäder, vilken sätter upp scenen för din fysiska sammansättning (ungefär som gener). Allt eftersom du blir äldre töms den här original-essensen långsamt och kan aldrig ersättas. När allt är förbrukat och det är helt tomt så dör du.

Men det finns en andra sorts essens som kan förstärka och bevara den ursprungliga essensen. Genom att leva hälsosamt, äta bra och undvika ytterligheter kan du skydda din ursprungliga essens så den inte förbrukas lika snabbt.

Den här uråldriga teorin i kinesisk medicin påminner väldigt mycket om dagens forskning om epigenetik. Förutom att hävda att man var först med att upptäcka det här har kinesisk medicin också förslag på hur man kan hjälpa sig själv att leva så länge som möjligt med bibehållen hälsa.

Hitta balansen mellan vila och arbete

Man måste få tillräckligt med vila i form av sömn för att läka och föryngra kroppen. Enligt den kinesiska medicinen anses att lagom mycket arbete är viktigt för att hålla sinnet skärpt, men för mycket arbete kan vara en orsak till sjukdom.

Rör på kroppen

Rörelse i form av träning och motion är den närmaste vägen till ungdomens källa. Rörelse skapar bättre rörlighet och smörjer lederna, håller igång blodcirkulationen, hjärta och lungor håller sig friska och sinnet skärps. Kom bara ihåg att balansera upp med tillräcklig vila.

Vad du äter gör skillnad

Det går inte att strunta i vad man stoppar i sig under flera årtionden om man vill leva länge med bibehållen hälsa. Visst kan man träffa på en 90-åring som lever på snacks och snabbmat – men de är inte många.

Genom att äta riktig mat, främst från växtriket, som inte har konserverats eller ”förstärkts” med tillsatser, så är du på rätt väg. Och du behöver inte förändra alla dina matvanor på en gång. Forskning har dokumenterat att även små hälsosamma ändringar i kosten ger en positiv förändring av ditt hälsotillstånd.

Ta befäl över känslorna

Kineserna har ett talesätt som säger att känslor är orsak till 1 000 sjukdomar, och i min akupunkturpraktik har jag upptäckt att det är väldigt sant.

Stress, ångest, oro, depression och negativitet påverkar din hälsa och inte på ett bra sätt. Till att börja med påverkar negativa känslor matsmältning, sömn, blodtryck och hormonell sammansättning.

Effekterna av dåligt känslomässigt tillstånd är mycket påtagligt och långtgående. Aktuell forskning indikerar att människor med ett negativt synsätt har en kortare förväntad livslängd. Mitt recept? Att varje dag känna tacksamhet för något.

Din genetiska sammansättning är lite som en tilldelad hand i ett kortspel. Du kan få en bra eller mindre bra hand, men det som verkligen betyder något är hur du spelar dina kort. Oavsett om man talar om epigenetik eller hur man bevarar essensen i kinesisk medicin, så gör valet av livsstil skillnad för hur man åldras.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.