loading





Meridiansystemet förbinder kroppens delar med energikanaler. Genom att trycka på vissa punkter på dessa kan man lossa på blockeringar i energiflödet. Foto: Matthias Frank/Pixabay (vä), Wikimedia CC BY-SA 3.0 (hö)
Meridiansystemet förbinder kroppens delar med energikanaler. Genom att trycka på vissa punkter på dessa kan man lossa på blockeringar i energiflödet. Foto: Matthias Frank/Pixabay (vä), Wikimedia CC BY-SA 3.0 (hö)
Hälsa

Kinesisk läkekonst: Så kan vi stärka kropp och sinne med 5000-årig kunskap – del 4

Eva Sagerfors

Med råd från den traditionella kinesiska läkekonsten kan vi hjälpa kroppen genom att stärka immunförsvaret och flytta vårt fokus från hälsorisker till att lära känna vår kropp och vad den behöver. Även känslor påverkar hälsan eftersom kroppen fungerar som en helhet. Lei Wang ger här tips på hur vi kan ge oss själva den bästa individuella behandlingen, utan biverkningar.

Att bygga upp en stark motståndskraft hos kroppen är en process som kan hjälpa oss att bättre klara både fysiska och psykiska påfrestningar. Det hjälper oss också att må bra i det långa loppet. Rädsla och oro för olika hälsorisker påverkar vår hälsa. När vi tar ansvar för vår hälsa och gör vad vi kan för att få kroppen i bättre balans ger vi samtidigt mindre utrymme för oro.

Lei Wang är utbildad kinesisk läkare och har varit yrkesverksam i 36 år, varav de senaste 29 åren i Sverige. Med hjälp av visdom från den 5 000 år gamla kinesiska läkekonsten ger hon här råd till alla som på enkla sätt vill hjälpa kroppen att stärka den egna läkningsförmågan.

Meridiansystemet är en viktig del inom den traditionella kinesiska medicinen sedan tusentals år. En akupunktör som sätter nålar på olika ställen av kroppen använder sig av särskilda punkter på meridianerna, energikanaler, i ett nätverk av kanaler som går genom hela kroppen.

Genom att sätta nålar i, trycka eller massera på punkterna kan man öppna blockeringar i meridianerna så att energin kan flöda fritt. Det här kan vi själva göra genom att bekanta oss med systemet och lära känna några av punkterna. När vi känner av obalanser i kroppen kan vi använda dem för att hjälpa kroppen att komma i balans, men även annars för att stärka immunförsvaret.

Orsaker till blockeringar

Man skiljer på yttre och inre orsaker till att det uppstår blockeringar i energiflödet. Yttre faktorer är sådant som för mycket av kyla, vind, fukt eller värme. Vad som kan ge blockeringar i energiflödet från det inre är sådant som kost, starka känslor och negativa tankar.

Den kinesiska medicinen ser kroppen som en helhet.

– Det räcker inte att bara ta hand om ett symptom, man behöver fokusera på orsaker och lära känna sig själv. Ofta räcker det med enkla behandlingssätt, som att lägga till eller ta bort vissa livsmedel, eftersom maten vi äter påverkar kroppen och organen på olika sätt. Vi kan se hur vi kan ändra vårt tänkesätt, och även själva massera vissa akupunkturpunkter, säger Lei.

Punkter för alla organen

Våra händer, öron, området runt ögonen, fötterna och ryggen har punkter med kopplingar till alla organen.

I del 3 av artikelserien fick vi lära oss hur vi kan använda punkter kring ögonen genom att göra ögonmassage. I den här delen ska vi få lära oss mer om ryggen och örat.

Ryggen

Vi börjar med att titta närmare på ryggen. Lei säger att ryggont kan vara muskulärt, men att smärtan också kan vara kopplad till något organ, där det finns en obalans som gör att organet inte fungerar som det ska. Genom att trycka på punkten där det gör ont kan man hjälpa det organ den är kopplad till.

Årets julklapp 2009 var spikmattan. Den finns säkert kvar hemma hos många och Lei berättar att den är mycket användbar, bara man vet hur man ska använda den.

På ryggen finns flera meridianer som vi kan komma åt med hjälp av spikmattan. Urinblåsemeridianen, som finns på ryggradens sidor, är kopplade till alla våra organ; till hjärtat, lungorna, levern, magen, mjälten, tarmarna, njurarna och urinblåsan. Genom att trycka på punkter på dessa kan man hjälpa till att stimulera organen och balansera hela kroppen.

Urinblåsemeridianerna finns på båda sidor om ryggraden; två på vardera sida. Punkterna visar olika akupunkter. Foto: Lei Wang

Känner man spänningar uppe på ryggen eller smärta i nedre delen av ryggen så kan det finnas blockeringar i de inre organen och då behöver man lossa på spänningen, så att organen fungerar bättre. Det gör också att energin stärks. Då kan det vara bra att prova spikmattan.

Hur länge ska man ligga på spikmattan? Lei säger att det beror på hur mycket man klarar av. En del tycker att det känns så bra att de kan somna. Man får prova sig fram.

- Man kan lägga spikmattan antingen på en säng som inte är för mjuk eller på golvet. Känn efter hur det känns att ligga på den. Är underlagt för mjukt blir det inte tillräckligt tryck från piggarna. Om det känns för hårt med piggarna mot ryggen kommer man inte att klara att ligga så länge; då kan man lägga ett tunt tyg eller lakan på spikmattan för att dämpa lite.

- Börja med att ligga 15-30 minuter. Kan man ligga en timme är det ännu bättre.

- Försök att ligga på spikmattan 1-2 gånger per dag. Det är bra att göra det regelbundet.

Lei säger att många tycker att det känns bra och att det hjälper dem.

– Det blir en sorts akupressur och hjälper kroppen. Om det gör ont någonstans så betyder det att spikmattan behövs.

Spikmattan är enkel att använda själv eftersom man inte behöver veta var blockeringarna sitter. Den är också bra i förebyggande syfte, samtidigt som den hjälper lokalt för muskler som är spända.

En modern spikmatta har piggar av plast. Foto: Lei Wang

Örat

Lei tycker särskilt mycket om att använda punkterna på örat.

– Att massera örat är som att massera kroppen. En del ställen på kroppen kan vara svåra att nå, men örat kan man nå. En liten stund kan göra hela kroppen svettig. Jag älskar det lilla örat.

Att massera örat är som att massera kroppen. En del ställen på kroppen kan vara svåra att nå, men örat kan man nå. En liten stund kan göra hela kroppen svettig. 

Lei Wang

Hon berättar om en händelse i Kina 1979, när hon höll på att lära sig om akupunkterna på örat. Hennes moster hade problem med tandvärk och tog flera värktabletter per dag. Lei frågade om hon kunde hjälpa henne, fast hon var själv osäker på om det verkligen fungerade. Men efter att hon hade tryckt på rätt ställe på mosterns öra behövdes inte värktabletterna, så visst fungerar det.

Lei berättar att hon har lärt sig en del ur läroböcker, men mycket mer av andras erfarenheter. Örat är litet, men kan ge mycket information. Om vi känner att det gör ont på ett ställe på örat kan det vara en signal som är värd att lyssna på eftersom signalen ofta kommer innan symptomen visar sig, säger hon. Genom att lära oss vilken punkt som är kopplad till vilket organ kan vi också få veta var i kroppen vi har problem. Det finns också några punkter på örats baksida.

Vill man trycka på punkterna på örat så kan man trycka till exempel med en rundad pennspets eller en tändsticka. Man ska trycka där man känner att det gör ont. Lei säger att det kan sticka till som en kniv. Även om det gör ont så betyder det att man har hittat rätt. Det räcker att trycka 5 minuter åt gången.

Har man haft problem i många år tar det längre tid att lösa upp en blockering och man behöver ha tålamod och fortsätta att trycka, säger Lei. Man kan då trycka flera gånger dagligen under en längre tid.

Om man inte riktigt hittar punkten på örat så gör det ingen skada om man trycker på fel ställe eller på en annan punkt.

– Det här är ett naturligt sätt och gör ingen skada.

Akupunkter på örat. Foto: Lei Wang

Här tipsar Lei särskilt om några av örats punkter:

- Shenmen-punkten (Ear Shenmen på bilden) på örat är bra att använda om man känner sig stressad, har värk, infektion, inflammation, spänning, svårt att sova, eller behöver lugna ner sig. Den är också bra att använda mot allergi och för att sänka blodtrycket.

- Punkterna för luftrör (Trachea på bilden) och för lungorna kan göra ont om man har problem med lungorna, har hosta eller astma, även på grund av allergi. Just nu är det vanligt med problem på olika ställen i luftvägarna. När hostan är djupare sitter problemet i lungorna och genom att trycka på punkten kan man stärka energin och få krampen att släppa för att få lättare att andas.

- Punkten för mjälten (Spleen) hjälper att stärka grundenergier och att hålla immunförsvaret igång.

- Att trycka på punkten för magen (Stomach på bilden) hjälper magen att släppa kramp och hjälper att stärka matsmältningen.

- Om punkten för tarmen (Large intestine) gör ont så behöver man hjälp med tarmen. Då är det bra att trycka på den punkten för att få hjälp att tömma tarmen.

Lei berättar att tarmen har en direkt koppling till lungorna och när man har hosta och infektion i lungorna är det också viktigt att se till att tarmen fungerar så att man tömmer regelbundet. Om den inte fungerar bra så tar det längre tid för lungorna att hämta sig. När tarmen fungerar bra kan det även hjälpa hudproblem.

Om det inte gör ont på örat så kan man ändå massera örat för att stärka energierna. Då masserar man örat med fingrarna om örat överallt där man kommer åt. Man brukar börja med insidan och sedan ta utsidan. Avsluta med att dra hela vägen. Gör detta några gånger och det kan börja kännas varmt i kroppen.

– Det blir som att massera på hela kroppen.

Ta hand om obalanser

Ser vi ett litet problem hos oss, en obalans, då är det klokt att fixa det innan blockeringen blir större, säger Lei. Hon berättar om ett gammalt uttryck, känt från det klassiska medicinska verket Huangdi Neijing, som använts inom kinesisk medicin i över 2000 år:

”Om det finns upprätt qi inom oss själva så kan det dåliga inte påverka oss.”

Hon förklarar att den kinesiska läkekonsten fokuserar på att stärka den upprätta qi inom oss själva. Här ingår inte bara vårt fysiska immunförsvar, utan också det psykiska, som positivt tänkande.

– När vi befinner oss i balans, i det bästa tillstånd, då kan det dåliga inte påverka oss. Är vi i obalans så kan vad som helst fastna och påverka oss. Det är viktigt att fokusera på vad vi kan göra och inte bara passivt vänta på att smittas.

Lei Wang. Foto: Ella Kalogritsa

Lei säger att vi behöver ta mer ansvar själva för att skapa oss ett bra liv. Ett annat kinesiskt uttryck säger att ”Guldet kan inte köpa hälsa”, det vill säga att vi inte kan köpa god hälsa; man måste bygga upp den själv och det är en process.

Vid allvarliga sjukdomssymptom, kontakta läkare.

I del 5 av artikelserien ger Lei Wang tips på hur vi kan använda kosten för att få balans i kroppen enligt kinesisk läkekonst. Läs del 1, del 2 och del 3 här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading





Meridiansystemet förbinder kroppens delar med energikanaler. Genom att trycka på vissa punkter på dessa kan man lossa på blockeringar i energiflödet. Foto: Matthias Frank/Pixabay (vä), Wikimedia CC BY-SA 3.0 (hö)
Meridiansystemet förbinder kroppens delar med energikanaler. Genom att trycka på vissa punkter på dessa kan man lossa på blockeringar i energiflödet. Foto: Matthias Frank/Pixabay (vä), Wikimedia CC BY-SA 3.0 (hö)
Hälsa

Kinesisk läkekonst: Så kan vi stärka kropp och sinne med 5000-årig kunskap – del 4

Eva Sagerfors

Med råd från den traditionella kinesiska läkekonsten kan vi hjälpa kroppen genom att stärka immunförsvaret och flytta vårt fokus från hälsorisker till att lära känna vår kropp och vad den behöver. Även känslor påverkar hälsan eftersom kroppen fungerar som en helhet. Lei Wang ger här tips på hur vi kan ge oss själva den bästa individuella behandlingen, utan biverkningar.

Att bygga upp en stark motståndskraft hos kroppen är en process som kan hjälpa oss att bättre klara både fysiska och psykiska påfrestningar. Det hjälper oss också att må bra i det långa loppet. Rädsla och oro för olika hälsorisker påverkar vår hälsa. När vi tar ansvar för vår hälsa och gör vad vi kan för att få kroppen i bättre balans ger vi samtidigt mindre utrymme för oro.

Lei Wang är utbildad kinesisk läkare och har varit yrkesverksam i 36 år, varav de senaste 29 åren i Sverige. Med hjälp av visdom från den 5 000 år gamla kinesiska läkekonsten ger hon här råd till alla som på enkla sätt vill hjälpa kroppen att stärka den egna läkningsförmågan.

Meridiansystemet är en viktig del inom den traditionella kinesiska medicinen sedan tusentals år. En akupunktör som sätter nålar på olika ställen av kroppen använder sig av särskilda punkter på meridianerna, energikanaler, i ett nätverk av kanaler som går genom hela kroppen.

Genom att sätta nålar i, trycka eller massera på punkterna kan man öppna blockeringar i meridianerna så att energin kan flöda fritt. Det här kan vi själva göra genom att bekanta oss med systemet och lära känna några av punkterna. När vi känner av obalanser i kroppen kan vi använda dem för att hjälpa kroppen att komma i balans, men även annars för att stärka immunförsvaret.

Orsaker till blockeringar

Man skiljer på yttre och inre orsaker till att det uppstår blockeringar i energiflödet. Yttre faktorer är sådant som för mycket av kyla, vind, fukt eller värme. Vad som kan ge blockeringar i energiflödet från det inre är sådant som kost, starka känslor och negativa tankar.

Den kinesiska medicinen ser kroppen som en helhet.

– Det räcker inte att bara ta hand om ett symptom, man behöver fokusera på orsaker och lära känna sig själv. Ofta räcker det med enkla behandlingssätt, som att lägga till eller ta bort vissa livsmedel, eftersom maten vi äter påverkar kroppen och organen på olika sätt. Vi kan se hur vi kan ändra vårt tänkesätt, och även själva massera vissa akupunkturpunkter, säger Lei.

Punkter för alla organen

Våra händer, öron, området runt ögonen, fötterna och ryggen har punkter med kopplingar till alla organen.

I del 3 av artikelserien fick vi lära oss hur vi kan använda punkter kring ögonen genom att göra ögonmassage. I den här delen ska vi få lära oss mer om ryggen och örat.

Ryggen

Vi börjar med att titta närmare på ryggen. Lei säger att ryggont kan vara muskulärt, men att smärtan också kan vara kopplad till något organ, där det finns en obalans som gör att organet inte fungerar som det ska. Genom att trycka på punkten där det gör ont kan man hjälpa det organ den är kopplad till.

Årets julklapp 2009 var spikmattan. Den finns säkert kvar hemma hos många och Lei berättar att den är mycket användbar, bara man vet hur man ska använda den.

På ryggen finns flera meridianer som vi kan komma åt med hjälp av spikmattan. Urinblåsemeridianen, som finns på ryggradens sidor, är kopplade till alla våra organ; till hjärtat, lungorna, levern, magen, mjälten, tarmarna, njurarna och urinblåsan. Genom att trycka på punkter på dessa kan man hjälpa till att stimulera organen och balansera hela kroppen.

Urinblåsemeridianerna finns på båda sidor om ryggraden; två på vardera sida. Punkterna visar olika akupunkter. Foto: Lei Wang

Känner man spänningar uppe på ryggen eller smärta i nedre delen av ryggen så kan det finnas blockeringar i de inre organen och då behöver man lossa på spänningen, så att organen fungerar bättre. Det gör också att energin stärks. Då kan det vara bra att prova spikmattan.

Hur länge ska man ligga på spikmattan? Lei säger att det beror på hur mycket man klarar av. En del tycker att det känns så bra att de kan somna. Man får prova sig fram.

- Man kan lägga spikmattan antingen på en säng som inte är för mjuk eller på golvet. Känn efter hur det känns att ligga på den. Är underlagt för mjukt blir det inte tillräckligt tryck från piggarna. Om det känns för hårt med piggarna mot ryggen kommer man inte att klara att ligga så länge; då kan man lägga ett tunt tyg eller lakan på spikmattan för att dämpa lite.

- Börja med att ligga 15-30 minuter. Kan man ligga en timme är det ännu bättre.

- Försök att ligga på spikmattan 1-2 gånger per dag. Det är bra att göra det regelbundet.

Lei säger att många tycker att det känns bra och att det hjälper dem.

– Det blir en sorts akupressur och hjälper kroppen. Om det gör ont någonstans så betyder det att spikmattan behövs.

Spikmattan är enkel att använda själv eftersom man inte behöver veta var blockeringarna sitter. Den är också bra i förebyggande syfte, samtidigt som den hjälper lokalt för muskler som är spända.

En modern spikmatta har piggar av plast. Foto: Lei Wang

Örat

Lei tycker särskilt mycket om att använda punkterna på örat.

– Att massera örat är som att massera kroppen. En del ställen på kroppen kan vara svåra att nå, men örat kan man nå. En liten stund kan göra hela kroppen svettig. Jag älskar det lilla örat.

Att massera örat är som att massera kroppen. En del ställen på kroppen kan vara svåra att nå, men örat kan man nå. En liten stund kan göra hela kroppen svettig. 

Lei Wang

Hon berättar om en händelse i Kina 1979, när hon höll på att lära sig om akupunkterna på örat. Hennes moster hade problem med tandvärk och tog flera värktabletter per dag. Lei frågade om hon kunde hjälpa henne, fast hon var själv osäker på om det verkligen fungerade. Men efter att hon hade tryckt på rätt ställe på mosterns öra behövdes inte värktabletterna, så visst fungerar det.

Lei berättar att hon har lärt sig en del ur läroböcker, men mycket mer av andras erfarenheter. Örat är litet, men kan ge mycket information. Om vi känner att det gör ont på ett ställe på örat kan det vara en signal som är värd att lyssna på eftersom signalen ofta kommer innan symptomen visar sig, säger hon. Genom att lära oss vilken punkt som är kopplad till vilket organ kan vi också få veta var i kroppen vi har problem. Det finns också några punkter på örats baksida.

Vill man trycka på punkterna på örat så kan man trycka till exempel med en rundad pennspets eller en tändsticka. Man ska trycka där man känner att det gör ont. Lei säger att det kan sticka till som en kniv. Även om det gör ont så betyder det att man har hittat rätt. Det räcker att trycka 5 minuter åt gången.

Har man haft problem i många år tar det längre tid att lösa upp en blockering och man behöver ha tålamod och fortsätta att trycka, säger Lei. Man kan då trycka flera gånger dagligen under en längre tid.

Om man inte riktigt hittar punkten på örat så gör det ingen skada om man trycker på fel ställe eller på en annan punkt.

– Det här är ett naturligt sätt och gör ingen skada.

Akupunkter på örat. Foto: Lei Wang

Här tipsar Lei särskilt om några av örats punkter:

- Shenmen-punkten (Ear Shenmen på bilden) på örat är bra att använda om man känner sig stressad, har värk, infektion, inflammation, spänning, svårt att sova, eller behöver lugna ner sig. Den är också bra att använda mot allergi och för att sänka blodtrycket.

- Punkterna för luftrör (Trachea på bilden) och för lungorna kan göra ont om man har problem med lungorna, har hosta eller astma, även på grund av allergi. Just nu är det vanligt med problem på olika ställen i luftvägarna. När hostan är djupare sitter problemet i lungorna och genom att trycka på punkten kan man stärka energin och få krampen att släppa för att få lättare att andas.

- Punkten för mjälten (Spleen) hjälper att stärka grundenergier och att hålla immunförsvaret igång.

- Att trycka på punkten för magen (Stomach på bilden) hjälper magen att släppa kramp och hjälper att stärka matsmältningen.

- Om punkten för tarmen (Large intestine) gör ont så behöver man hjälp med tarmen. Då är det bra att trycka på den punkten för att få hjälp att tömma tarmen.

Lei berättar att tarmen har en direkt koppling till lungorna och när man har hosta och infektion i lungorna är det också viktigt att se till att tarmen fungerar så att man tömmer regelbundet. Om den inte fungerar bra så tar det längre tid för lungorna att hämta sig. När tarmen fungerar bra kan det även hjälpa hudproblem.

Om det inte gör ont på örat så kan man ändå massera örat för att stärka energierna. Då masserar man örat med fingrarna om örat överallt där man kommer åt. Man brukar börja med insidan och sedan ta utsidan. Avsluta med att dra hela vägen. Gör detta några gånger och det kan börja kännas varmt i kroppen.

– Det blir som att massera på hela kroppen.

Ta hand om obalanser

Ser vi ett litet problem hos oss, en obalans, då är det klokt att fixa det innan blockeringen blir större, säger Lei. Hon berättar om ett gammalt uttryck, känt från det klassiska medicinska verket Huangdi Neijing, som använts inom kinesisk medicin i över 2000 år:

”Om det finns upprätt qi inom oss själva så kan det dåliga inte påverka oss.”

Hon förklarar att den kinesiska läkekonsten fokuserar på att stärka den upprätta qi inom oss själva. Här ingår inte bara vårt fysiska immunförsvar, utan också det psykiska, som positivt tänkande.

– När vi befinner oss i balans, i det bästa tillstånd, då kan det dåliga inte påverka oss. Är vi i obalans så kan vad som helst fastna och påverka oss. Det är viktigt att fokusera på vad vi kan göra och inte bara passivt vänta på att smittas.

Lei Wang. Foto: Ella Kalogritsa

Lei säger att vi behöver ta mer ansvar själva för att skapa oss ett bra liv. Ett annat kinesiskt uttryck säger att ”Guldet kan inte köpa hälsa”, det vill säga att vi inte kan köpa god hälsa; man måste bygga upp den själv och det är en process.

Vid allvarliga sjukdomssymptom, kontakta läkare.

I del 5 av artikelserien ger Lei Wang tips på hur vi kan använda kosten för att få balans i kroppen enligt kinesisk läkekonst. Läs del 1, del 2 och del 3 här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024