Kinesisk läkekonst: Så kan vi stärka kropp och sinne med 5000-årig kunskap – del 1
Att balansera yin och yang, liksom vad vi äter, är grundläggande delar i den traditionella kinesiska läkekonsten. Foto: Alexas Fotos (vä)


Med råd från den traditionella kinesiska läkekonsten kan vi hjälpa kroppen genom att stärka immunförsvaret och flytta vårt fokus från hälsorisker till att lära känna vår kropp och vad den behöver. Även känslor påverkar hälsan eftersom kroppen fungerar som en helhet. Här ger Lei Wang tips på hur vi kan ge oss själva den bästa individuella behandlingen, utan biverkningar.

Att bygga upp en stark motståndskraft hos kroppen är en process som kan hjälpa oss att bättre klara både fysiska och psykiska påfrestningar. Det hjälper oss också att må bra i det långa loppet. Rädsla och oro för olika hälsorisker påverkar vår hälsa. När vi tar ansvar för vår hälsa och gör vad vi kan för att få kroppen i bättre balans ger vi samtidigt mindre utrymme för oro.

Lei Wang är utbildad kinesisk läkare och har varit yrkesverksam i 36 år, varav de senaste 29 åren i Sverige. Under åren har hon hjälpt tiotusentals människor med olika problem. Här ger hon råd till alla som vill hjälpa kroppen att stärka den egna läkningsförmågan.

Starkt immunförsvar är nyckeln

Lei berättar att ett starkt immunförsvar är grunden till en god hälsa. Hon har tagit emot och hjälpt många människor som säger att de ständigt är sjuka och verkar bli smittade av varje förkylning och influensa som kommer.

– Jag har fantastiska exempel på personer som genom att få hjälp att höja sitt immunförsvar har lyckats hålla sig friska trots att människor på jobbet och i familjen har blivit sjuka.

Just nu finns varken vaccin eller botemedel mot coronaviruset. Lei vill hjälpa allmänheten med sin erfarenhet och kunskap från den kinesiska läkekonsten som är över 5 000 år. I den här artikelserien för Epoch Times och via egna webbkurser ger hon konkreta verktyg för att stödja sitt immunförsvar och inre styrka så att vi kan bli mindre mottagliga för yttre påfrestningar.

Lei Wang. Foto: Privat

Rädsla påverkar

Våra känslor påverkar vår hälsa och den kinesiska medicinen handlar därför mycket om känslor. Det är lätt att känna rädsla eller panik när coronaviruset sprids alltmer. Lei säger att det är viktigt att inte ge utrymme för rädslan.

– När vi känner oro och rädsla så har vi redan försvagat vår förmåga. Det är egentligen vår största fiende.

Hon säger att vi vet att viruset sprids lätt och kan ge allvarlig sjukdom, men att tvätta händerna och att undvika att träffa folk räcker inte. Leis tips är att flytta fokus från viruset till att tänka på hur man kan stärka sig själv och där kan vi ta råd från den kinesiska läkekonsten. Det ger heller inga biverkningar.

Se kroppen som en helhet

Inom den traditionella kinesiska läkekonsten talar man om yin och yang och man strävar hela tiden efter att ha balans mellan dessa två. När yin och yang är i harmoni, då är alla kroppens förmågor i sitt bästa tillstånd, berättar Lei. Så hur kan man använda detta praktiskt?

– Ingen är perfekt; vi har alla våra svagheter och vi kan se vilka svagheter vi har och arbeta med dem, säger Lei.

Det kan handla om stress, att vi sover dåligt, är trötta, eller har vissa symptom som tyder på att kroppen inte mår riktigt bra. När vi ser sådana tecken hos oss själva är det bra att jobba med det och inte vänta på att vi verkligen blir sjuka, säger Lei.

Hon tar bilen som ett exempel. Bilen behöver besiktigas och få service, och det ser vi till att den får eftersom vi vet att det behövs för att vi ska vara säkra på att den fungerar bra.

Vi använder kroppen 24 timmar om dygnet, så den behöver mycket hänsyn och service. Många människor känner sin bil, men känner inte sin kropp. 

Lei Wang, läkare i kinesisk medicin

– Men kroppen behöver mer än bilen. Vi använder kroppen 24 timmar om dygnet, så den behöver mycket hänsyn och service. Många människor känner sin bil, men känner inte sin kropp.

Det gäller att lära känna kroppen så att vi uppfattar när någonting inte är bra. Lei säger att det inte finns något recept som hjälper alla; vi behöver individuell hjälp.

Kroppens meridiansystem är grundläggande i den traditionella kinesiska läkekonsten. Dessa energikanaler bildar ett nätverk över hela kroppen och kopplar även ihop våra organ. Kinesiska läkare har arbetat utifrån det här systemet i tusentals år och till exempel är det längs meridianerna som vi hittar de akupunkturpunkter som akupunktören använder för att sätta sina nålar i. Finns det en blockering någonstans i de här kanalerna där energin behöver ha fritt flöde, då påverkas hela kroppssystemet.

Vi kan själva trycka på vissa punkter, akupressur, för att hjälpa kroppen att ta bort blockeringar. På det sättet kan man komma åt immunförsvaret och till exempel lungorna, säger Lei. Hon berättar att det finns olika punkter på öronen så att hela kroppen kan få hjälp.

– Jag gillar örat. Det är fantastiskt eftersom allt finns där. Vissa punkter hjälper immunförsvaret direkt.

Hon säger att om man lär sig några punkter så kan man själv använda dem för att hjälpa sig när man märker av kroppens signaler.

Mat är läkande

I den traditionella kinesiska läkekonsten är maten mycket viktig och all mat har sin speciella karaktär. Den ger oss inte bara näring och mättnad, säger Lei.

Om vi äter rätt så behöver vi inte använda vanlig medicin. Maten kan hjälpa till att balansera och stärka de inre energierna. 

Lei Wang

– Om vi äter rätt så behöver vi inte använda vanlig medicin. Maten kan hjälpa till att balansera och stärka de inre energierna.

Lei förklarar att när man känner sin kropp och vet sina svagheter och brister så kan man äta mat som kan rätta till de här obalanserna.

– Kinesisk medicin är enkel, men det ligger mycket visdom bakom, säger hon.

Enligt den kinesiska traditionen består allting av de fem elementen; metall, trä, vatten, eld och jord. Människor har olika mycket av dessa, vilket man behöver ta hänsyn till. Olika typer av människor har olika svagheter och styrkor.

Vid förkylning, trötthet och när man fryser råder Lei att dricka te på ingefära och att värma kroppen. För att göra te på färsk ingefära kokar man skivad ingefära i 5-10 minuter.

Men för den som ofta har ont i halsen, har lätt för att få feber och kanske alltid har varma händer passar inte ingefära, som är värmande. Då är Leis råd istället att dricka kamomillte. Hon förklarar att bitter smak lugnar ner inflammation.

Genom att se till vilken typ av människa man är kan man se vad som behövs eller behöver undvikas för att få balans, säger hon.

Den kinesiska läkekonsten pratar inte om virus och bakterier, utan istället om att rensa kroppen från gifter. Många har kanske mer tid hemma nu och Lei tipsar därför om att passa på att göra groddar. I groddarna finns mycket näring och de har också bra förmåga att rensa. Mungbönor och alfalfa är både billigt och enkelt att grodda.

Groddar ger ett fräscht tillskott i salladen. De har ofta lite bitter smak, vilket också är bra för matsmältningen. Mungbönans groddar kan man gärna äta råa som de är, men om de växt sig stora kan man lägga dem i soppan, säger Lei. En fördel med att odla groddar är att man alltid kan få färskt grönt hemma.

Alfalfa är lätt att grodda och är mild i smaken. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Vatten är den viktigaste drycken, säger hon. Söta drycker ska vi undvika eftersom bakterier och virus tycker om socker. Kaffe ska inte heller ersätta vattnet. Men det kalla kranvattnet och kylskåpskallt vatten ska vi undvika. Istället ska vattnet vara varmt, säger hon.

– Det är bra för att rensa kroppen och det går direkt ut i kroppen.

Hon förklarar att det kostar energi för kroppen att värma kallt vatten, så genom att dricka varmt vatten underlättar man för kroppen. Det ska vara kokt vatten, minst ljummet.

– Det ska kännas att det värmer kroppen. Då sätter det igång saker och rensar i kroppen.

Om vi sedan dricker när vi är törstiga så hjälper vi kroppen att hålla vätskebalansen.

Särskilt viktigt är det att dricka ordentligt på morgonen, för att få igång kroppens system, säger Lei.

Många av oss dricker mycket till måltiderna, men egentligen är det inte bra, berättar hon. För att matsmältningen ska vara effektiv ska vi dricka måttligt till maten och hellre mellan måltiderna.

Positiva steg

Så istället för att fokusera på faran, kan vi ta positiva steg framåt genom att tänka på vad vi faktiskt kan göra, och här kan vi lära mycket av den traditionella kinesiska läkekonsten och dess syn på människan.

Vid allvarliga sjukdomssymptom, kontakta läkare.

I del 2 i artikelserien berättar Lei Wang om hur känslorna påverkar oss, hur vi kan hålla oss lugna och hur vi kan förbättra sömnen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.