loading



Kroppens meridiansystem är en grundläggande del i den traditionella kinesiska medicinen. Vid massage på vissa punkter löser man upp blockeringar i meridianerna. Foto: Piqsels (vä), Ella Kalogritsa (hö)
Kroppens meridiansystem är en grundläggande del i den traditionella kinesiska medicinen. Vid massage på vissa punkter löser man upp blockeringar i meridianerna. Foto: Piqsels (vä), Ella Kalogritsa (hö)
Hälsa

Kinesisk läkekonst: Så kan vi stärka kropp och sinne med 5000-årig kunskap – del 3

Eva Sagerfors

Med råd från den traditionella kinesiska läkekonsten kan vi hjälpa kroppen genom att stärka immunförsvaret och flytta vårt fokus från hälsorisker till att lära känna vår kropp och vad den behöver. Även känslor påverkar hälsan eftersom kroppen fungerar som en helhet. Här ger Lei Wang tips på hur vi kan ge oss själva den bästa individuella behandlingen, utan biverkningar.

Att bygga upp en stark motståndskraft hos kroppen är en process som kan hjälpa oss att bättre klara både fysiska och psykiska påfrestningar. Det hjälper oss också att må bra i det långa loppet. Rädsla och oro för olika hälsorisker påverkar vår hälsa. När vi tar ansvar för vår hälsa och gör vad vi kan för att få kroppen i bättre balans ger vi samtidigt mindre utrymme för oro.

Lei Wang är utbildad kinesisk läkare och har varit yrkesverksam i 36 år, varav de senaste 29 åren i Sverige. Med hjälp av visdom från den 5 000 år gamla kinesiska läkekonsten ger hon här råd till alla som på enkla sätt vill hjälpa kroppen att stärka den egna läkningsförmågan.

Lei säger att alla kroppar har förmåga att läka.

– Vi har det bästa verktyget inom oss själva. Vi behöver bara lära känna den och veta hur vi kan använda den.

Tillämpar man den kinesiska läkekonsten, där man arbetar mycket i förebyggande syfte, så behöver man inte syntetiskt framställd medicin, säger Lei. Hon tycker att vi alla ska ta ansvar för vår hälsa.

Vi kan inte lämna över ansvaret för våra kroppar till andra. Om vi visar mer hänsyn för kroppen och kroppen blir glad, då kan vi vinna till sist. 

Lei Wang

– Vi kan inte lämna över ansvaret för våra kroppar till andra. Om vi visar mer hänsyn för kroppen och kroppen blir glad, då kan vi vinna till sist.

Lei berättar att den traditionella kinesiska medicinen är mycket enkel, men har mycket visdom i grunden. Man ser till kroppen som en helhet, även tillsammans med det mentala och själsliga. Och i den kinesiska medicinen är känslorna en viktig del.

– Våra känslor påverkar vår hälsa, påverkar kroppen mycket.

När en akupunktör eller läkare i kinesisk medicin tar emot patienter ligger fokus på att hitta orsaker, eftersom det inte räcker att ta hand om ett symptom. Man kan själv hitta orsaker till obalanser genom att lära känna sig själv, säger Lei. För att ta hand om de bakomliggande orsakerna är kosten ett redskap, likaså att se över sitt sätt att tänka och se på saker.

Meridianer och akupunkter

Precis som akupunktören kan vi använda oss av bestämda punkter längs kroppens energikanaler, eller meridianer, för att få blockeringar att lossna så att energin kan flöda fritt i kroppen.

Meridiansystemet har använts i tusentals år och de punkter man använder är väl beprövade. Eftersom meridianerna går genom hela kroppen kan en tryckning på ett ställe av kroppen påverka besvär i en annan del av kroppen.

– Hela systemet hänger ihop. Det yttre och det inre hänger ihop, säger Lei.

Tar vi värktabletter för att minska smärtan så stänger vi av signalen, medan blockeringen blir större och större.

En del punkter är korsningar mellan meridianer och blir det stopp här så påverkar det flera ställen i kroppen. När vi får värk någonstans så är det en signal på att det har blivit stopp. Lei förklarar att smärtan är kroppens larmsystem, och känner vi mer smärta så kanske det har blivit stopp i en större korsning. Tar vi värktabletter för att minska smärtan så stänger vi av signalen, medan blockeringen blir större och större. Så småningom hjälper det inte med värktabletter, säger hon.

– Om vi inte bryr oss om kroppen själva, hur ska den kunna jobba hela tiden? Ibland blir det strejk i kroppen och ingenting fungerar. Vi måste lyssna på de signaler vi får från kroppen och förstå vad det betyder.

När det blir stopp i flödet så kostar det energi från kroppen och en signal kan också vara att man blir tröttare än vanligt.

Akupunktur är inriktad på att öppna där det är blockerat och det kan vi göra på olika sätt. Vi kan massera, banka, stimulera, värma, sticka akupunkturnålar eller trycka.

Våra händer, öron, området runt ögonen, och fötterna, har punkter med kopplingar till alla organen. Lei tipsar om att när man går och känner att det gör ont någonstans under foten så kan man massera där och kan då hjälpa de inre organ som är kopplade dit.

Punkter kring ögat

Man kan också massera punkter kring ögat. Lei märker att många har problem med ögonen, speciellt nu när vi tittar mer på skärmar. Många blir trötta och är stressade. Hon säger att ögonen är kopplade till lever, mage och njurar, och när vi har svagheter i dessa organ så påverkas synen. Att massera kring ögat kan därför påverka flera olika organ, och synen.

– Pressa runt ögat för att se var det gör ont. Pressa och massera mer där, i 5 minuter.

Lei tipsar om en serie enkla massageövningar som inte tar mer än några minuter att göra. De gör att man känner sig avslappnad och blir klarare i ögonen och huvudet. Man kan känna skillnad direkt efter. Gör dem gärna en gång per dag, oftare om det behövs. Har man inga problem så är de bra att göra i förebyggande syfte, säger hon.

– Jättebra också att göra flera gånger per dag, speciellt om man sitter länge framför datorn. Blir man trött i ögonen så kan det påverka huvudet också.

Övningarna är bra vid täppt näsa, förkylning, huvudvärk, ont i nacken, bihålor, eller vid allergier. De är också bra för att balansera hela kroppen. Man gör ögonmassagen på sig själv, och både barn och vuxna kan göra det.

Ögonmassage

Börja med att tvätta händerna. Sitt sedan bekvämt med armbågarna på bordet och ta tre djupa, långsamma andetag.

Övning 1

Här använder man punkten Jingming, som betyder ”klara ögon”. Övningen är bra för att få bättre syn.

Knäpp händerna och sätt tummarnas fingertoppar mot det inre av ögonvrån. Tryck lätt. Gör små, runda rörelser; först åtta varv åt det ena hållet och sedan åtta varv åt det andra hållet. Upprepa en gång till åt båda hållen.

Lei Wang visar övning 1. Foto: Ella Kalogritsa

Övning 2

Här är det tinningarna som får massage. Övningen är bra vid huvudvärk, migrän – för att släppa på spänningar.

Sätt händerna vid tinningarna och tryck lätt på dem med tummarna. Tryck med små, runda rörelser – åtta gånger åt ena hållet och åtta gånger åt andra.

Vi går vidare till punkterna kring ögat. Det finns tre akupunkter på ovansidan av ögonen och tre under ögonen. Tryck gärna lite hårdare mot benet. Punkterna är kopplade till hela kroppen och olika organ. Om man har lite ont på något ställe kring ögat så massera extra där.

Håll kvar tummarna. Dra sedan med böjda pekfingrar längs med benet ovanför och sedan under ögonen. Börja på ovansidan. Gör rörelsen långsamt och räkna samtidigt till fyra. Byt till undersidan och räknar vidare: 5, 6, 7, 8. Upprepa.

Övning 2: Tummarna vid tinningarna. Foto: Ella Kalogritsa

Övning 3

Placera långfingret i nackens fördjupning mot skallbasen. Den här punkten heter Fengchi, vilket betyder ”vind” och ”samla ihop”. Den här punkten är bra att använda vid huvudvärk och när man är spänd i nacken. Punkten påverkar också ögonen. Här kan man gärna göra lite extra.

Tryck och massera åtta gånger medsols och åtta gånger motsols. Upprepa.

Övning 3: Massage av punkten Fengchi. Foto: Ella Kalogritsa

Övning 4

Punkten Yingxiang sitter på sidan om näsan. Namnet betyder ”välkommen doft”. Det här är en viktig punkt vid täppt näsa och snuva av olika slag.

Vänd händerna mot ansiktet och tryck långfingrarna mot näsroten. Tryck uppåt längs med näsan mot ögonen, förbi ögonbrynen och upp till hårfästet. Räkna samtidigt till fyra. När fingrarna når hårfästet, stryk då nedåt över hela ansiktet samtidigt som du räknar vidare till åtta. Det här kallas att ”tvätta” ansiktet. Upprepa övningen ytterligare tre gånger. 

Övning 4. Foto: Ella Kalogritsa

Hitta orsaken

För att blockeringen inte ska uppstå snart igen är det bra att tänka över vad som kan vara orsaken. Inom den kinesiska medicinen ser man vissa yttre faktorer som källor till obalans i kroppen. För mycket kyla, vind, fukt och värme kan orsaka blockeringar av flödet i meridianerna. I Sverige har vi en lång vinter; kylan kan därför påverka oss under lång tid och orsaka blockeringar. 

Nu på våren kan temperaturen variera mycket under dagen och det är lätt att man blir kall lite för länge. Lei berättar om ett område som är särskilt känsligt för kyla – runt midjan. Vi påverkas också om vi sitter på ett kallt underlag. Det här kan leda till ryggsmärtor, ischias och en värk som vid mensvärk.

Kanske får man inte problem med en gång, men när man är i ett försvagat tillstånd kan det slå till, säger hon.

Hon säger att kroppen tycker om värme; då blir flödet bättre. För att underlätta kan vi ta en varm dusch innan vi lägger oss och förstås se till att röra på oss regelbundet. Men det ska vara en lagom rörelse som passar ens nivå.

Meditation är också bra, säger Lei. Även om det ser stilla ut på utsidan, så hjälper det flödet inne i kroppen. När man har fokus inåt kan det öppna upp blockeringar. Även om man tycker om rörelse i olika former är det bra att även träna inåt, säger hon och rekommenderar qigong, yoga och meditation som är populärt nu.

– Om man överanstränger sig blir det blockeringar, så det är bra att hitta sin balans mellan rörelse och inre träning.

Lei vill uppmuntra människor att använda olika sätt för att ta hand om sig, utifrån vad man själv behöver. Gör vi det så kan vi nå vårt bästa tillstånd och bättre klara påfrestningar.

Vid allvarliga sjukdomssymptom, kontakta läkare.

I del 4 av artikelserien ger Lei Wang tips på fler akupunkter på kroppen som vi kan använda själva för att få balans i kroppen. Läs del 1 och del 2 här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Kroppens meridiansystem är en grundläggande del i den traditionella kinesiska medicinen. Vid massage på vissa punkter löser man upp blockeringar i meridianerna. Foto: Piqsels (vä), Ella Kalogritsa (hö)
Kroppens meridiansystem är en grundläggande del i den traditionella kinesiska medicinen. Vid massage på vissa punkter löser man upp blockeringar i meridianerna. Foto: Piqsels (vä), Ella Kalogritsa (hö)
Hälsa

Kinesisk läkekonst: Så kan vi stärka kropp och sinne med 5000-årig kunskap – del 3

Eva Sagerfors

Med råd från den traditionella kinesiska läkekonsten kan vi hjälpa kroppen genom att stärka immunförsvaret och flytta vårt fokus från hälsorisker till att lära känna vår kropp och vad den behöver. Även känslor påverkar hälsan eftersom kroppen fungerar som en helhet. Här ger Lei Wang tips på hur vi kan ge oss själva den bästa individuella behandlingen, utan biverkningar.

Att bygga upp en stark motståndskraft hos kroppen är en process som kan hjälpa oss att bättre klara både fysiska och psykiska påfrestningar. Det hjälper oss också att må bra i det långa loppet. Rädsla och oro för olika hälsorisker påverkar vår hälsa. När vi tar ansvar för vår hälsa och gör vad vi kan för att få kroppen i bättre balans ger vi samtidigt mindre utrymme för oro.

Lei Wang är utbildad kinesisk läkare och har varit yrkesverksam i 36 år, varav de senaste 29 åren i Sverige. Med hjälp av visdom från den 5 000 år gamla kinesiska läkekonsten ger hon här råd till alla som på enkla sätt vill hjälpa kroppen att stärka den egna läkningsförmågan.

Lei säger att alla kroppar har förmåga att läka.

– Vi har det bästa verktyget inom oss själva. Vi behöver bara lära känna den och veta hur vi kan använda den.

Tillämpar man den kinesiska läkekonsten, där man arbetar mycket i förebyggande syfte, så behöver man inte syntetiskt framställd medicin, säger Lei. Hon tycker att vi alla ska ta ansvar för vår hälsa.

Vi kan inte lämna över ansvaret för våra kroppar till andra. Om vi visar mer hänsyn för kroppen och kroppen blir glad, då kan vi vinna till sist. 

Lei Wang

– Vi kan inte lämna över ansvaret för våra kroppar till andra. Om vi visar mer hänsyn för kroppen och kroppen blir glad, då kan vi vinna till sist.

Lei berättar att den traditionella kinesiska medicinen är mycket enkel, men har mycket visdom i grunden. Man ser till kroppen som en helhet, även tillsammans med det mentala och själsliga. Och i den kinesiska medicinen är känslorna en viktig del.

– Våra känslor påverkar vår hälsa, påverkar kroppen mycket.

När en akupunktör eller läkare i kinesisk medicin tar emot patienter ligger fokus på att hitta orsaker, eftersom det inte räcker att ta hand om ett symptom. Man kan själv hitta orsaker till obalanser genom att lära känna sig själv, säger Lei. För att ta hand om de bakomliggande orsakerna är kosten ett redskap, likaså att se över sitt sätt att tänka och se på saker.

Meridianer och akupunkter

Precis som akupunktören kan vi använda oss av bestämda punkter längs kroppens energikanaler, eller meridianer, för att få blockeringar att lossna så att energin kan flöda fritt i kroppen.

Meridiansystemet har använts i tusentals år och de punkter man använder är väl beprövade. Eftersom meridianerna går genom hela kroppen kan en tryckning på ett ställe av kroppen påverka besvär i en annan del av kroppen.

– Hela systemet hänger ihop. Det yttre och det inre hänger ihop, säger Lei.

Tar vi värktabletter för att minska smärtan så stänger vi av signalen, medan blockeringen blir större och större.

En del punkter är korsningar mellan meridianer och blir det stopp här så påverkar det flera ställen i kroppen. När vi får värk någonstans så är det en signal på att det har blivit stopp. Lei förklarar att smärtan är kroppens larmsystem, och känner vi mer smärta så kanske det har blivit stopp i en större korsning. Tar vi värktabletter för att minska smärtan så stänger vi av signalen, medan blockeringen blir större och större. Så småningom hjälper det inte med värktabletter, säger hon.

– Om vi inte bryr oss om kroppen själva, hur ska den kunna jobba hela tiden? Ibland blir det strejk i kroppen och ingenting fungerar. Vi måste lyssna på de signaler vi får från kroppen och förstå vad det betyder.

När det blir stopp i flödet så kostar det energi från kroppen och en signal kan också vara att man blir tröttare än vanligt.

Akupunktur är inriktad på att öppna där det är blockerat och det kan vi göra på olika sätt. Vi kan massera, banka, stimulera, värma, sticka akupunkturnålar eller trycka.

Våra händer, öron, området runt ögonen, och fötterna, har punkter med kopplingar till alla organen. Lei tipsar om att när man går och känner att det gör ont någonstans under foten så kan man massera där och kan då hjälpa de inre organ som är kopplade dit.

Punkter kring ögat

Man kan också massera punkter kring ögat. Lei märker att många har problem med ögonen, speciellt nu när vi tittar mer på skärmar. Många blir trötta och är stressade. Hon säger att ögonen är kopplade till lever, mage och njurar, och när vi har svagheter i dessa organ så påverkas synen. Att massera kring ögat kan därför påverka flera olika organ, och synen.

– Pressa runt ögat för att se var det gör ont. Pressa och massera mer där, i 5 minuter.

Lei tipsar om en serie enkla massageövningar som inte tar mer än några minuter att göra. De gör att man känner sig avslappnad och blir klarare i ögonen och huvudet. Man kan känna skillnad direkt efter. Gör dem gärna en gång per dag, oftare om det behövs. Har man inga problem så är de bra att göra i förebyggande syfte, säger hon.

– Jättebra också att göra flera gånger per dag, speciellt om man sitter länge framför datorn. Blir man trött i ögonen så kan det påverka huvudet också.

Övningarna är bra vid täppt näsa, förkylning, huvudvärk, ont i nacken, bihålor, eller vid allergier. De är också bra för att balansera hela kroppen. Man gör ögonmassagen på sig själv, och både barn och vuxna kan göra det.

Ögonmassage

Börja med att tvätta händerna. Sitt sedan bekvämt med armbågarna på bordet och ta tre djupa, långsamma andetag.

Övning 1

Här använder man punkten Jingming, som betyder ”klara ögon”. Övningen är bra för att få bättre syn.

Knäpp händerna och sätt tummarnas fingertoppar mot det inre av ögonvrån. Tryck lätt. Gör små, runda rörelser; först åtta varv åt det ena hållet och sedan åtta varv åt det andra hållet. Upprepa en gång till åt båda hållen.

Lei Wang visar övning 1. Foto: Ella Kalogritsa

Övning 2

Här är det tinningarna som får massage. Övningen är bra vid huvudvärk, migrän – för att släppa på spänningar.

Sätt händerna vid tinningarna och tryck lätt på dem med tummarna. Tryck med små, runda rörelser – åtta gånger åt ena hållet och åtta gånger åt andra.

Vi går vidare till punkterna kring ögat. Det finns tre akupunkter på ovansidan av ögonen och tre under ögonen. Tryck gärna lite hårdare mot benet. Punkterna är kopplade till hela kroppen och olika organ. Om man har lite ont på något ställe kring ögat så massera extra där.

Håll kvar tummarna. Dra sedan med böjda pekfingrar längs med benet ovanför och sedan under ögonen. Börja på ovansidan. Gör rörelsen långsamt och räkna samtidigt till fyra. Byt till undersidan och räknar vidare: 5, 6, 7, 8. Upprepa.

Övning 2: Tummarna vid tinningarna. Foto: Ella Kalogritsa

Övning 3

Placera långfingret i nackens fördjupning mot skallbasen. Den här punkten heter Fengchi, vilket betyder ”vind” och ”samla ihop”. Den här punkten är bra att använda vid huvudvärk och när man är spänd i nacken. Punkten påverkar också ögonen. Här kan man gärna göra lite extra.

Tryck och massera åtta gånger medsols och åtta gånger motsols. Upprepa.

Övning 3: Massage av punkten Fengchi. Foto: Ella Kalogritsa

Övning 4

Punkten Yingxiang sitter på sidan om näsan. Namnet betyder ”välkommen doft”. Det här är en viktig punkt vid täppt näsa och snuva av olika slag.

Vänd händerna mot ansiktet och tryck långfingrarna mot näsroten. Tryck uppåt längs med näsan mot ögonen, förbi ögonbrynen och upp till hårfästet. Räkna samtidigt till fyra. När fingrarna når hårfästet, stryk då nedåt över hela ansiktet samtidigt som du räknar vidare till åtta. Det här kallas att ”tvätta” ansiktet. Upprepa övningen ytterligare tre gånger. 

Övning 4. Foto: Ella Kalogritsa

Hitta orsaken

För att blockeringen inte ska uppstå snart igen är det bra att tänka över vad som kan vara orsaken. Inom den kinesiska medicinen ser man vissa yttre faktorer som källor till obalans i kroppen. För mycket kyla, vind, fukt och värme kan orsaka blockeringar av flödet i meridianerna. I Sverige har vi en lång vinter; kylan kan därför påverka oss under lång tid och orsaka blockeringar. 

Nu på våren kan temperaturen variera mycket under dagen och det är lätt att man blir kall lite för länge. Lei berättar om ett område som är särskilt känsligt för kyla – runt midjan. Vi påverkas också om vi sitter på ett kallt underlag. Det här kan leda till ryggsmärtor, ischias och en värk som vid mensvärk.

Kanske får man inte problem med en gång, men när man är i ett försvagat tillstånd kan det slå till, säger hon.

Hon säger att kroppen tycker om värme; då blir flödet bättre. För att underlätta kan vi ta en varm dusch innan vi lägger oss och förstås se till att röra på oss regelbundet. Men det ska vara en lagom rörelse som passar ens nivå.

Meditation är också bra, säger Lei. Även om det ser stilla ut på utsidan, så hjälper det flödet inne i kroppen. När man har fokus inåt kan det öppna upp blockeringar. Även om man tycker om rörelse i olika former är det bra att även träna inåt, säger hon och rekommenderar qigong, yoga och meditation som är populärt nu.

– Om man överanstränger sig blir det blockeringar, så det är bra att hitta sin balans mellan rörelse och inre träning.

Lei vill uppmuntra människor att använda olika sätt för att ta hand om sig, utifrån vad man själv behöver. Gör vi det så kan vi nå vårt bästa tillstånd och bättre klara påfrestningar.

Vid allvarliga sjukdomssymptom, kontakta läkare.

I del 4 av artikelserien ger Lei Wang tips på fler akupunkter på kroppen som vi kan använda själva för att få balans i kroppen. Läs del 1 och del 2 här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024