Kinesiska kommunistregimen går mot sönderfall och västvärlden behöver vara förberedd att hantera nedfallet, menar en ledande Kinaexpert.
Arthur Waldron är Kina-historiker och professor i internationella relationer vid University of Pennsylvanias avdelning för historia. I en intervju för The Epoch Times American Thought Leaders nyligen berättade han om sin syn på kinesiska kommunistpartiets (KKP) överhängande kollaps, USA:s utrikespolitik gentemot Kina och de obevekliga protesterna i Hongkong som har utgjort en stor utmaning för styret i Peking.
KKP:s sönderfall
KKP har påbörjat en nedåtgående väg och går mot ett liknande öde som Sovjetunionen när det kollapsade 1991, säger professorn.
– Jag tror att Kina är i ett stadium av sönderfall eller ”jie ti (解體)” och det är någonting som man inte ser genast, säger Waldron.
Den kinesiska regimens påtvingade organskörd – som resulterar i att uppskattningsvis tiotusentals samvetsfångar dödas årligen för att förse dess organtransplantationsmarknad – och hur de behandlar uigurer och andra muslimska minoriteter i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina, har gjort det till ”den mest ondskefulla regimen” sedan Nazityskland, säger Waldron.
Han minns ett samtal med en oidentifierad person, som är en nära rådgivare till den kinesiske ledaren Xi Jinping.
– Han sade till mig, Arthur, vad i helvete ska vi göra? Alla vet att det här [politiska] systemet inte fungerar. Vi har kommit till en ”si hu tong (死胡同)”, säger Waldron och förklarar att det betyder en återvändsgränd.
Rådgivaren fortsatte ”Men vad vi inte vet är vilket som är nästa steg att ta eftersom … det finns minor överallt och om vi tar ett steg kan vi sätta igång en hemsk explosion.”
Den kinesiska ekonomin är inte högt flygande som den brukade vara. Landets tillväxt för tredje kvartalet (GDP) steg sex procent, vilket är långsammast på 27 år. Enligt Reuters kopplar ekonomer tillväxtminskningen till en svaghet i exportrelaterade industrier, särskilt inom tillverkningssektorn.
– Den här regimen vet att den är i stor fara inom landet. Så det verkliga intellektuella problemet är: hur kliver man ur kommunismen? säger Waldron.
Amerikansk utrikespolitik
– Jag skulle säga att Kissingers Kinapolitik och Nixons Kinapolitik är det absolut största misstaget i amerikansk utrikespolitik, säger Waldron.
Efter över två årtionden av diplomatisk isolering öppnade före detta säkerhetsrådgivaren Henry Kissinger under före detta president Richard Nixon upp för amerikanska relationer med folkrepubliken Kina genom att flyga dit 1971.
Vid den tiden styrdes Kina av före detta ledaren Mao Zedong. Kissingers besök banade vägen för Nixon att besöka Kina 1972, vilket var det första amerikanska presidentbesöket i Kina under presidenttiden.
– På den tiden kände till och med Mao Zedong själv att [kinesiska] kommunistpartiet skulle kollapsa snart, men besöken av president Nixon och Kissinger räddade kommunistpartiet, säger pro-demokratiska aktivisten Wei Jingsheng vid en demonstration i Washington D.C. i september 2005.
Under före detta president Jimmy Carter kapade USA de officiella banden med Taiwan och erkände Kina 1979.
Den amerikanska regeringens beslut att välkomna Kina i Världshandelsorganisationen (WTO) 2001 gav också bakslag, enligt Waldron.
– Vi tog in [Kina] dem som ett sätt att på något vis försöka övertala dem att bli det som Nixon och Kissinger drömde att de skulle vara, alltså att de skulle lära sig av Amerika och börja bli en demokrati, men det gjorde de inte, säger Waldron.
Kina har faktiskt inte bara blivit liberaliserat, tillägger Waldron, ”partiregimen är fastare och bättre organiserad än den var under Mao.” Han pekar också ut att den amerikanska handeln och investeringarna, inklusive de från pensionsfonderna, i Kina, håller kinesiska kommunistpartiet flytande.
– Om det behövde leva på vad de kan få från deras statligt ägda företag, som förlorar pengar, och från skatter, så skulle det vara en helt annan situation, säger Waldron.
En grupp med amerikanska lagstiftare från två partier, ledd av senator Marco Rubio lade fram en motion i syfte att blockera en nationell pensionsfond från att investera i kinesiska värdepapper.
Waldron tycker att den amerikanska administrationen borde ”anta en så hård linje som möjligt” mot Kina. Vad gäller USA:s framtida utrikespolitik gentemot Kina säger Waldron att den nuvarande utrikesministern Mike Pompeo har en tuff uppgift.
– Jag tror att den kanske största utmaningen för Pompeo och hans folk idag är att inse att vi måste börja tänka på [hur] Kina kommer till den här återvändsgränden. De behöver bestämma vad de ska göra [i] återvändsgränden och vi måste bestämma vad vi ska göra som svar, säger Waldron.
Hongkong
De pågående pro-demokratiska protesterna i Hongkong går snart in på sjätte månaden utan något slut i sikte. Poliser är fortsatt anklagade för att använda en hårdhänt taktik för att kväva demonstrationerna, och stadens regering och Peking vägrar att möta kraven från de protesterande, vilket ökar på folkets vrede.
– Hela ursprunget till den här [Hongkong] krisen är förödande beslutsfattning av de kommunistiska myndigheterna och sedan deras misslyckande att förstå detta och att låta det dra ut på tiden, säger Waldron.
Han förklarar att om Peking hade hållit det löfte de gav 1997 och 1984 så skulle Hongkongborna bara behöva tänka på att gå till en vallokal för att rösta vart eller vartannat år.
Den före detta brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Peking 1997 efter att de två sidorna hade skrivit under Sino–British Joint Declaration 1984. Under avtalet garanterar regimen att Hongkong kommer att behålla sitt självstyre från den kinesiska regimen och dess friheter i 50 år.
Enligt 1992 års United States-Hong Kong Policy Act ses Hongkong som separerad från Kina vad gäller frågor om handel, investeringar och visa. Den här speciella behandlingen kan dock snart få ett slut efter att den amerikanska regeringen nyligen antog Hong Kong Human Rights and Democracy Act som kräver att statssekreteraren årligen ser över om staden är ”tillräckligt självstyrande” från Kina för att berättiga sina ekonomiska privilegier från USA.
– Jag tror att den särskilda behandlingen är över. Jag hoppas inte det, men jag tror att den är över. Jag tror att polisen har blivit gravt komprometterad. Ordningssystemet är attackerat, säger Waldron.
En kinesisk spion som nyligen hoppat av till Australien avslöjade att kinesiska agenter låg bakom bortförandet av fem bokförsäljare från Hongkong 2015.
Vad gäller brandattacken mot Hongkongs utgåva av The Epoch Times tryckpress den 19 november av fyra maskerade män klädda i svart, säger Waldron att han misstänker att de var en del av triaderna.
– Något vi sett som är typiskt i Hongkong är det nära samarbetet mellan kinesisk maffia, eller triaderna, och [Hongkongs] regering, säger Waldron.
När en regering inte vill lyssna på sina medborgare och vill att de står kvar på led är det en effektiv taktik att att till exempel skicka triader för att attackera människor, eftersom det skrämmer medborgarna, tillägger han.
Den 21 juli stormade vitklädda män tunnelbanestationen Yuen Long och attackerade passagerare med käppar och klubbor. Polisen kom inte till platsen förrän omkring 45 minuter senare.
Sex dagar senare, när tusentals demonstranter gick ut på gatorna för att protestera mot tunnelbaneattackerna, gick Amnesty International ut med ett uttalande där de kallar polisen för angripare för att ha slagit protesterande som dragit sig tillbaka och för att ha attackerat civila.
– De här fem eller sex månaderna … har lärt alla i Hongkong att de kinesiska kommunisterna är farliga, avskyvärda och absoluta inga man kan lita på, säger Waldron.
Se hela intervjun här.
Följ Frank på Twitter: @HwaiDer
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.