Kan för lite tacksamhet dra ner relationen?
Forskare har upptäckt att det kan vara bättre om båda i paret är lika tacksamma eller otacksamma. Foto: Rauilson


Tänk dig att du bestämt dig för att bli mer tacksam. Varje dag för du journal över de positiva händelserna under dagen och tränar sinnet att se det positiva. Du lägger märke till och börjar uppskatta de små sakerna din partner gör för dig, från att brygga morgonkaffet till att låta dig välja film på kvällen. Det här kan väl bara vara bra för relationen, eller hur?

Enligt en ny studie beror det på – om din partner också är tacksam.

Det har visat sig att tacksamhet är positivt för individen och gör dig gladare, friskare och mer framgångsrik. Man vet dock mindre om hur tacksamhet fungerar i relationer, där personligheter och vanor kolliderar och skapar komplexa, dynamiska interaktioner.

För att gräva djupare i hur tacksamhet påverkar relationer lät James K McNulty, psykolog vid Florida State University och hans medförfattare Alexander Dugas 120 nygifta par fylla i en enkät. Först fick de rapportera hur glada och tillfreds de var med sitt äktenskap och sin partner, och hur mycket tacksamhet de kände och uttryckte för sin partner och de snälla sakerna de gjorde. Ett år senare fick de fylla i tacksamhetsenkäten igen och äktenskapsenkäten var fjärde månad i tre år.

Det gav forskarna ögonblicksbilder av förändringen av hur tillfreds varje partner var med tacksamheten och äktenskapet. De såg att makarna påverkar varandra mycket.

Stor tacksamhet är inte en patentlösning som gör alla glada med allting hela tiden.

- James K McNulty, psykolog

– Stor tacksamhet är inte en patentlösning som gör alla glada med allting hela tiden, säger McNulty.

Resultatet kan betyda att om din partner inte är så tacksam så verkar du gå miste om en del av fördelarna med att själv vara tacksam. Mer tacksamma människor började som mer nöjda med sina äktenskap och var mer nöjda även efter tre år – men bara om deras partner också var mycket tacksam. Med tiden sjönk känslan av att vara tillfreds med sitt äktenskap naturligt, men den sjönk snabbare för tacksamma personer som var gifta med otacksamma personer.

Det här fungerade också tvärtom. Typiskt för tacksamma respektive är att de gör våra liv bättre, men vi får inte ut så mycket av det om vi inte själva är tacksamma. Människor med tacksammare partners tenderar att börja mer nöjda med sina äktenskap och är fortfarande mer nöjda efter tre år – men bara om de var mycket tacksamma. En tacksam partner hjälpte till att avvärja den naturliga nedgången i människors känsla av att vara tillfreds med sitt äktenskap med tiden – men återigen bara för dem som är mer tacksamma. När människor var mycket otacksamma verkade deras partners tacksamhet slå bakut. Forskarna skriver:

”Sårbarhet mellan personer, även om det bara är hos en i paret, kanske särskilt hos dem som passar sämre in i sociala normer, är tillräckligt för att störa känslan av att vara nöjd med relationen, för båda i paret. Det gör båda parter till en potentiell svag länk i äktenskapsförbundet. … Även i relationer kan dålig vara starkare än bra.”

Om du någon gång har önskat lite mer uppskattning från din partner, så kan du föreställa dig hur den här dynamiken fungerar. Det är inte bara det att otacksamma partners går miste om genuina tillfällen med positivitet och närhet, det gör också att den andre kan bli mindre villig att bidra till relationen om deras ansträngningar inte blir bekräftade. Följden kan bli en känsla av orättvisa och till och med ilska.

Överraskande nog visade studien att två mindre tacksamma partners kan vara nöjdare tillsammans än par där man har olika grader av tacksamhet.

– Jag misstänker att obalansen ställer till det av samma skäl som andra obalanser i personligheter kan ställa till det – de två i paret är helt enkelt inte på samma plats vad gäller hur man behandlar den andre, säger McNulty.

Betyder det att vi ska skylla på vår partner för alla bedrövelser i äktenskapet eller tvinga dem att säga ”tack” oftare?

Inte nödvändigtvis. Det här är en enskild studie och den mätte tacksamheten på ett specifikt sätt, säger Amie Gordon, äktenskapsforskare. Att fråga människor om deras egen uppskattning, och inte att fråga den andra i paret hur uppskattad han eller hon faktiskt kände sig. Olika sätt att mäta tacksamhet kan ge olika resultat, och det omfattar också situationen där vårt eget uttryck av tacksamhet kan smitta av sig på den andre och få dem i sin tur att bli mer tacksamma.

Dessutom är tacksamhet bara en bit i äktenskapspusslet, och att träna på tacksamhet ger oss mycket positivt i livet. För många av oss hjälper det oss förmodligen att försöka se det goda hos personen vi älskar.

Kira M Newman är chefredaktör för Greater Good. Artikeln publicerades ursprungligen på Greater Good Magazine.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.