8 värdefulla saker vi vuxna kan lära av barnen
Barns förmåga att vara fullkomligt i nuet är avundsvärt. Foto: Mi Pham


En av föräldraskapets kanske oväntade, men positiva effekter är att samtidigt som vi gör vårt bästa för att uppfostra och lära våra barn väl, så lär de oss omedelbart något tillbaka.

Självklart är det inte något de gör medvetet, men genom deras glädje och sorg, växande och utveckling, och genom själva miraklet av deras existens, ger de oss ovetandes de lärdomar som vi kanske allra mest behöver.

Barns förmåga att uppleva nuet fullt ut är avundsvärt.

Här är några exempel på vad vi kan lära oss av barnen.

Ödmjukhet

Just när vi börjat ta oss igenom vuxenlivet och kanske har fått rätt höga tankar om oss själva, att vi äntligen har förstått vad allt det här går ut på, så kommer den här lilla människan och påminner oss om hur mycket vi fortfarande har att lära. Vi kanske har imponerande meriter, har rest världen runt, eller har uppnått vissa mål, men nu står vi där med blöjbyten och alla andra bestyr och försöker tolka vad gråten betyder, och försöker möta behoven hos detta otroligt bräckliga lilla liv. Vi tas rätt ner på jorden igen – och tack och lov för det.

Barn har en fantastisk förmåga att lägga märke till små ting som vi som vuxna ofta missar. Foto: Janko Ferlic

Glädje

När vi växer upp blir livet allvarligare. Oroade över personliga mål, karriärer, ansvar och utmaningar kan vi lätt fastna och förlora den enkla glädjen i livet.

Barn bekymras inte av sådana problem. Deras ljuvliga själar går genom världen och lägger märke till den bedårande valpen som hoppar förbi, det lustiga ljudet som hörs på avstånd, den roliga grimasen som pappan gör eller den härliga känslan av lera mellan fingrarna.

Ett barn kan uppleva fullt av små glädjefyllda saker varje dag. Det är en fröjd att se. De påminner oss om att inte ta livet alltför allvarligt och släppa saker som hindrar oss från att lägga märke till den enkla glädjen i livet.

Närvaro

Barns förmåga att uppleva nuet fullt ut är avundsvärt. Oavsett om de har ett teparty med sina gosedjur eller skrattandes åker nerför rutschkanan, så är de där och då, närvarande i stunden.

Deras tankar är inte upptagna med alla de saker de måste göra härnäst, inköpslistan som väntar, telefonsamtalet de måste ringa, arbetet som måste slutföras. De är bara här, helt och hållet i nuet.

Vi kan lära oss att ta tillbaka vår uppmärksamhet till nuet. Barndomen är tillfällig, och vi vill ju inte vara mentalt frånvarande och gå miste om den. Barnen ber oss ​​på så många sätt att vara närvarande.

Barn kan hjälpa oss att se det vackra i livet.

Medkänsla

Inte förrän vi blev föräldrar insåg vi hur djupt vi kunde bry oss om en annan människa. I samma stund som vårt första barn föds förändras våra liv för alltid – nu handlar allt om att försöka vara den bästa föräldern man någonsin kan. Från det ögonblicket ses varje beslut vi tar genom linsen av vår medkänsla för våra barn. Själviskheten som byggdes upp när vi gick igenom vuxenlivet börjar lösas upp. Med lite tur kan vi lyckas bära med oss den här nyfunna grunden av medkänsla och låta den spilla över utanför vår familj och nå även andra.

Lek

Barn måste leka. Det är deras viktigaste arbete och något de naturligt är skapta för. Det är fantastiskt att se hur små barn leker helt naturligt med vilken sak eller i vilken omgivning som helst, som för stunden finns tillgänglig. Det är genom leken de får många av de lärdomar de behöver i livet och får de känslomässiga erfarenheter som gör att de kan utvecklas och blomstra.

Många av oss slutade vid någon tidpunkt att leka. Fantastiskt nog påminner barnen oss om att leka. Att leka med barn är en gåva – både till dem och till oss själva.

Vi får hjälp av barnen att återuppväcka vår kreativitet.

Kreativitet

Tycker du att du är en kreativ person? De flesta vuxna svarar nej på den här frågan. Men de flesta barn svarar ja.

Barnen påminner oss om vår medfödda kreativitet och ger oss en ursäkt att återigen rulla upp ärmarna och skapa tillsammans med dem. Våra hämningar blir plötsligt obetydliga, och vi återuppväcker vårt kreativa jag.

Våra fel och brister

Föräldraskapet är inte bara lek. Det kommer inte alltid att vara glatt och roligt, eller underbart fantastiskt. Ibland är det utmanande och andra gånger fruktansvärt svårt.

Barn utmanar sina föräldrar. De kommer att bråka och bete sig illa, inte ge sig och gå emot våra önskemål på en massa olika sätt.

Det är svårt att veta hur man ska hantera varje situation och lära barnen de värderingar man vill att de ska få med sig i livet. Som förälder känner man sig ofta vilsen och osäker över vad man bäst ska göra.

Ett värdefullt verktyg är att inse att barnen ofta är som en spegel för oss själva. Även om det inte är lätt att se alla gånger, så är kanske den bästa gåvan som våra barn ger oss en återspegling av våra egna fel och brister.

När barnen uppträder på ett sätt som du inte tycker om, titta på dig själv och se om du också uppför dig på det sättet ibland. När ditt barn har ett karaktärsdrag som du inte tycker är passande, titta inåt på dig själv för att se om han eller hon återspeglar ett drag du också har.

Det är inte den enklaste delen av föräldraskapet, men den här sortens självkännedom är ovärderlig, och man kanske till och med upptäcker att problemet hos barnet försvinner när man väl ser det hos sig själv.

Att se världen ur ett barns ögon kan hjälpa oss att få kontakt med skapelsens under.

Förundran

Kanske är den allra bästa gåvan som våra barn ger oss förmågan att än en gång se på världen med förundran. Att se världen genom ett barns ögon är något av det vackraste i livet. Det är det som gör att alla utmaningar och uppoffringar som föräldraskapet innebär känns som ett lågt pris att betala för en sådan gåva.

Varje uppgift, från det vardagliga till det storslagna, kan bli en spännande upptäcktsresa. Man kanske har gått nerför samma gata tusen gånger, men plötsligt, med det lilla barnet i släptåg, blir det ett härligt äventyr fyllt av små nya upplevelser som får din dag att kännas som något alldeles extra.

Barndomen är vacker, och gåvan att få uppleva varje steg i den med dem du älskar är en enastående välsignelse.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.