loading
Tvätta händerna efter ko-klapp. För gullig ko kan sprida lömska bakterier. Foto: Erland Vinberg / TT-arkivbild
Tvätta händerna efter ko-klapp. För gullig ko kan sprida lömska bakterier. Foto: Erland Vinberg / TT-arkivbild
Inrikes

Kalas i kohage farligt för magen

Epoch Times

Sommartider är picknicktider och strövtåg i naturen. Men sommaren är också lömsk, på så sätt att risken för magsjuka ökar. Lite koskit kan ställa till det ordentligt.

Varje år rapporteras mer än 12 000 fall av magsjuka orsakad av bakterier som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella, konstaterar Jordbruksverket.

Högsäsongen är nu, under sommarmånaderna, då vi grillar och äter utomhus och inte sällan vistas i närheten av djur. Att klappa en ko, eller picknicka i en fårhage är helt enkelt en fara för magen.

Välj rätt

– Man ska inte låta bli att ha picknick, men man kan lära sig att välja rätt platser. Nötkreatur kan ha bakterier i magen som de själva inte blir dåliga av, men som kan skapa sjukdom hos människor. Och det är främst ehec-bakterien vi kan få problem med, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket.

Ehec-bakterien finns i idisslares gödsel, och det räcker med att kossan fått lite skit på huden för att bakterien kan spridas till människohänder. Det betyder inte att man ska låta bli att gulla med djur, utan att man ska vara noga med att tvätta händerna efteråt.

Bort från komockor

– De riktigt små barnen, som i princip alltid har fingrarna i munnen, kan man kanske försöka hålla undan miljöer där det finns koskit och fårskit. Och man ska inte ha picknick i en hage där det går eller nyligen har gått djur, säger Maria Cedersmyg.

Ehec kan också spridas via livsmedel. När det gäller maten är grundreglerna att hantera den med rena händer, genomsteka köttfärs och kyckling samt noga diska knivar och skärbrädor efter att man skurit rått kött.

– Det finns ju bakterier lite överallt, så allt som rör maten innan den blivit upphettad måste vara så rent som möjligt, säger Maria Cedersmyg.

(TT)

Så minskar du risken för magsjuka

Tvätta händerna efter att du varit i kontakt med kor, får och getter.

Bada inte i närheten av idisslares betesmarker.

Tvätta händerna innan du börjar laga mat och innan du börjar äta.

Håll isär rått kött och mat som inte ska hettas upp. Diska kniv och skärbräda efter att du skurit rått kött.

Se till att kyckling, hamburgare och korv blir genomstekt.

Skölj grönsaker noga.

Låt inte maten stå framme i värmen.

Om du har egen brunn: Gör en vattenanalys minst vart tredje år.

Källa: Jordbruksverket

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Tvätta händerna efter ko-klapp. För gullig ko kan sprida lömska bakterier. Foto: Erland Vinberg / TT-arkivbild
Tvätta händerna efter ko-klapp. För gullig ko kan sprida lömska bakterier. Foto: Erland Vinberg / TT-arkivbild
Inrikes

Kalas i kohage farligt för magen

Epoch Times

Sommartider är picknicktider och strövtåg i naturen. Men sommaren är också lömsk, på så sätt att risken för magsjuka ökar. Lite koskit kan ställa till det ordentligt.

Varje år rapporteras mer än 12 000 fall av magsjuka orsakad av bakterier som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella, konstaterar Jordbruksverket.

Högsäsongen är nu, under sommarmånaderna, då vi grillar och äter utomhus och inte sällan vistas i närheten av djur. Att klappa en ko, eller picknicka i en fårhage är helt enkelt en fara för magen.

Välj rätt

– Man ska inte låta bli att ha picknick, men man kan lära sig att välja rätt platser. Nötkreatur kan ha bakterier i magen som de själva inte blir dåliga av, men som kan skapa sjukdom hos människor. Och det är främst ehec-bakterien vi kan få problem med, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket.

Ehec-bakterien finns i idisslares gödsel, och det räcker med att kossan fått lite skit på huden för att bakterien kan spridas till människohänder. Det betyder inte att man ska låta bli att gulla med djur, utan att man ska vara noga med att tvätta händerna efteråt.

Bort från komockor

– De riktigt små barnen, som i princip alltid har fingrarna i munnen, kan man kanske försöka hålla undan miljöer där det finns koskit och fårskit. Och man ska inte ha picknick i en hage där det går eller nyligen har gått djur, säger Maria Cedersmyg.

Ehec kan också spridas via livsmedel. När det gäller maten är grundreglerna att hantera den med rena händer, genomsteka köttfärs och kyckling samt noga diska knivar och skärbrädor efter att man skurit rått kött.

– Det finns ju bakterier lite överallt, så allt som rör maten innan den blivit upphettad måste vara så rent som möjligt, säger Maria Cedersmyg.

(TT)

Så minskar du risken för magsjuka

Tvätta händerna efter att du varit i kontakt med kor, får och getter.

Bada inte i närheten av idisslares betesmarker.

Tvätta händerna innan du börjar laga mat och innan du börjar äta.

Håll isär rått kött och mat som inte ska hettas upp. Diska kniv och skärbräda efter att du skurit rått kött.

Se till att kyckling, hamburgare och korv blir genomstekt.

Skölj grönsaker noga.

Låt inte maten stå framme i värmen.

Om du har egen brunn: Gör en vattenanalys minst vart tredje år.

Källa: Jordbruksverket

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025