Jordskredsseger för Hongkongs demokrativänner
Demokratiaktivister firar framgångarna natten till måndagen. Foto: Kin Cheung/AP/TT


Den demokratiivrande sidan har vunnit en jordskredsseger i lokalvalet i Hongkong. Områdets Pekingtrogna ledare Carrie Lam lovar att "ödmjukt lyssna" till väljarnas dom.

Enligt nyhetssajten RTHK har demokratisidan tagit uppemot 90 procent av de 452 platser som stod på spel i söndagens val. Det kan också uttryckas som att demokrativännerna tar över 17 av 18 distriktsråd från Pekingtrogna politiker.

Till vardags sysslar råden mest åt lokala frågor, men resultatet ritar också om Hongkongs politiska spelplan inför 2022, då lokala politiker är med och röstar fram områdets högste ledare.

Den posten innehas nu av Carrie Lam, som är hårt pressad av det senaste halvårets rasande gatudemonstrationer för mer demokrati i området.

"Regeringen kommer absolut att ödmjukt lyssna på medborgarnas åsikter, och seriöst begrunda dem", säger Lam i en kommuniké på måndagen, rapporterar nyhetsbyråer.

Det är tydligt att detta års val engagerar ovanligt mycket – valdeltagandet har ökat från 47 procent 2015 till 71 procent nu.

(TT)