Nordkoreas nya robottest har lett till starka fördömanden från flera ledare. Japans premiärminister Shinzo Abe ser det som ett hot mot landet - och har höga förväntningar på Kinas roll i krisen.
Bara några timmar efter att de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd hade träffats för att avhandla Nordkoreakrisen hände det igen: Nordkorea utförde ett robottest.
"Illa!", skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.
Roboten avfyrades tidigt på lördagsmorgonen lokal tid, enligt sydkoreansk och amerikansk militär, men testet rapporteras ha misslyckats och roboten nådde aldrig särskilt långt.
"Hot mot Japan"
Även från Sydkorea kommer fördömanden. Moon Jae-In, som väntas bli landets nye president efter valet i maj, uppmanar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att "omedelbart sluta med sina vårdslösa och provokativa handlingar" och i stället samarbeta med det internationella samfundet.
Det nya robottestet upprör Japans premiärminister Shinzo Abe.
– Det är ett stort hot mot vårt land. Det här är absolut inte acceptabelt, säger Abe som vill se fortsatt tryck från USA och Kina mot regimen i Pyongyang.
Grannländerna Japan och Ryssland är tydliga med att de inte vill se några militära aktioner.
Förväntningar på Kina
Shinzo Abe välkomnar Donald Trumps samtal om krisen med Kinas president Xi Jinping och Abe säger att Kinas roll är extremt viktig.
– Som premiärminister fokuserar jag på Kinas respons. Kina, hoppas jag, kommer att spela en konstruktiv roll. Jag har höga förväntningar på att Kina spelar sin roll på rätt sätt, säger Abe.
Ett ansvar som Kina, som hållit Nordkorea under armarna, dock inte vill bära ensamt.
Vid mötet i FN sade landets utrikesminister Wang Yi att det inte bara är upp till Kina att lösa problemet med Nordkorea.
– Nyckeln till att lösa kärnvapenfrågan på halvön ligger inte i händerna på den kinesiska sidan, sade Wang Yi.
Prata med Trump
Även Filippinernas president Rodrigo Duterte har saker att säga i frågan.
Under lördagen ska han - i sin roll som nuvarande ordförande för sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean - prata med Donald Trump, mana honom till besinning och att inte spela Nordkoreas diktator i händerna. Det meddelade Duterte på en pressträff i Manila på lördagen.
– Killen (Kim Jong-Un) vill helt enkelt göra slut på världen, det är därför han är väldigt glad. Han ler alltid. Men han vill verkligen göra slut på allt, sade Duterte.
Skyller på varandra
Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram kan leda till "katastrofala följder", enligt USA:s utrikesminister Rex Tillerson som anser att Nordkorea måste rusta ned och isoleras ekonomiskt och diplomatiskt än mer.
På fredagen anklagade Pyongyang, via den statliga nyhetsbyrån KCNA, USA för att ligga bakom det upptrissade läget i regionen.
"Om ett krig bryter ut på halvön kommer USA att hållas fullkomligt ansvarig för det, oavsett vem som utför en förebyggande attack."
(TT-Reuters)