Den tidigare artikelserien om energin i världens största ekonomier följs nu upp med en serie om våra nordiska grannar. På många vis har de en snarlik situation som Sverige, till exempel beträffande samhällsskick och klimat. Samtidigt finns det en hel del skillnader, både i förutsättningar och hur man valt att tackla dem. Först ut är den tidigare östra rikshalvan – Finland.
"Kvinna, kvinna, den blott tål att prövas, som en nödställd nästa ej förskjuter. Blanda du till hälften bark i brödet, ty förfrusen står vår grannes åker!”
Runebergs dikt om bonden Paavo högt bland Saarijärvis moar berättar om den fattigdom som under lång tid varit Finlands hemsökelse, och samtidigt om en obändig strävan att åstadkomma ett bättre liv – för sina barn och sina medmänniskor. På energiområdet har Finland under ett sekel tålmodigt arbetat i bonden Paavos anda för att bygga ett gott liv, med elförsörjning som viktig komponent.
Finland var under nästan 600 år en del av Sverige, följt av ett sekel under rysk överhöghet: Det är endast de senaste hundra åren det varit ett eget land, och frigörelsen från Ryssland var i mångt och mycket en effekt av det ryska fiaskot i första världskriget i kombination med revolutionen. Ryssland försvagades helt enkelt så mycket att man inte orkade hålla kvar Finland.