Sverige är på många sätt ett undantag från övriga världen när det gäller elförsörjning. I denna artikelserie om energiförsörjningen i världen presenteras de största ekonomierna i världen. I den fjärde artikeln tar vi oss an Kina.
Kina har gjort en spektakulär resa från fattigdom till att närma sig en medelklassekonomi. När Mao Zedong avled 1976 levde över 80 procent av befolkningen i extrem fattigdom. Några år därefter initierade Deng Xiaoping marknadsekonomiska reformer och släppte därmed lös kapitalismens inneboende kraft. Resultatet är att år 2020 levde en (1) procent av Kinas befolkning i extrem fattigdom.
Det är dock en vanlig missuppfattning att Kina nu uppnått västerländsk levnadsstandard. Det är visserligen sant att Kina i dag har en urban medelklass som uppgår till flera hundra miljoner som lever på ungefär europeisk nivå av välstånd, men en majoritet av befolkningen lever under betydligt knappare villkor. Medelinkomsten i Kina (korrigerad för köpkraft) motsvarar ungefär den i Ekvatorialguinea och Botswana i Afrika. Den stora befolkningen, tills helt nyligen världens största, gör att totala siffror ofta blir enorma, men uppgifter per invånare är ofta inte lika imponerande.