Isabella får nu sina ögondroppar – kliniken ändrar sig
Foto: Facebook/privat


Isabella, 9 år, har en ovanlig sjukdom. För att överleva måste hon ta bromsmediciner. Hon måste bland annat ta ögondropparna Cystadrops som förhindrar att hon blir blind. Ögonkliniken på Sahlgrenska kommer nu att stå för kostnaden, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Tidigare har Västra Götalandsregionen inte velat stå för kostnaderna. Familjen skulle själv få betala kostnaden på 15 000 kronor i veckan. Men nu slipper man att tänka på kostnaden. En läkare från Sahlgrenska ringde i går på eftermiddagen till familjen och sade att man kunde åka och hämta medicinen på apoteket inom några dagar.

Isabelles mamma, Josefin Kühnel är förstås överlycklig över beslutet.

– Det är sjukt, helt fantastiskt, vi satt och grät här, det här är inte klokt. Vi är så jädra tacksamma över medmänskligheten som folk har visat, säger hon, till tv-kanalen. 

Anders Hylltander, områdeschef på Sahlgrenska för ögonkliniken, säger till SVT att man inte vill att det ska uppstå fördröjningar i behandlingen eller att patienten kommer i kläm.

Isabella Kühnel blev av med sin medicin i maj, detta trots att hon riskerar att bli blind om hon inte får sina ögondroppar. Hon har en sällsynt sjukdom, Nefropatisk cystinos, vilket är en extremt ovanlig och allvarlig sjukdom som särskilt visar sig genom symptom från njurarna.

För familjen är det förstås en vändpunkt att slippa tänka på kostnaderna. Josefin Kühnel känner nu att hon kan slappna av lite grann samtidigt som ”det är väldigt känslosamt” eftersom det har med ens barn att göra.

– Nu framöver ska vi leva lyckliga i några dagar. Som familj ska vi ta det lugnt och behandla henne som man ska, det blir skönt. Förhoppningsvis kommer hon inte säga att hon har ont längre, säger hon till SVT.

Nyheten fick stort genomslag på sociala medier efter att Mikael Jägare tagit upp om Isabellas öde. På Facebook har hans inlägg delats över 2 400 gånger. Efter det har många medier uppmärksammat nyheten.

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?