Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif bekräftar att landet har anrikat mer än 300 kilo uran. Därmed har landet överskridit den gräns som fastslogs i kärnenergiavtalet från 2015.
Nästa steg är en högre anrikningsgrad än vad avtalet tillåter.
Irans ledning hotade att bryta mot kärnenergiavtalet om landet inte erbjöds skydd mot konsekvenserna av amerikanska sanktioner. Nu har landet gjort verklighet av hotet.
– Iran har planenligt korsat 300-kilosgränsen, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif till den iranska nyhetsbyrån Isna.
Även Internationella atomenergiorganet (IAEA), som övervakar efterlevnaden av avtalet, har bekräftat de iranska uppgifterna.
Lämnade avtal
300 kilo uranhexafluorid – motsvarande 202,8 kilo låganrikat uran – var den övre gräns som bestämdes i kärnenergiavtalet JCPOA. Överenskommelsen tecknades 2015 mellan å ena sidan Iran, å andra sidan de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd samt EU och Tyskland. Iran gick då med på att begränsa sitt atomenergiprogram i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner.
I fjol gjorde dock USA:s president Donald Trump verklighet av sitt vallöfte att lämna avtalet och införde i anslutning till detta nya sanktioner. Iran svarade då, trots vädjanden från det alltjämt bindande avtalets övriga undertecknare, med att utlova ökad anrikning.
"Har misslyckats"
Fastän landet nu aktivt bryter mot avtalet uppmanar utrikesminister Zarif övriga parter att försöka rädda överenskommelsen, och tillägger att Irans överträdelser är "möjliga att vända".
Om det inte lyckas kommer Iran att börja anrika uran till en renhet högre än de 3,67 procent som tillåts enligt avtalet, enligt Zarif.
– Européerna har misslyckats med att fullfölja sina löften om att skydda Irans intressen i enlighet med avtalet, säger han till den statliga nyhetsbyrån Irib.
(TT-AFP-Reuters)