För att på djupet förstå ett hantverk behöver man förstå dess historia. Här följer vi fanerkonstens utveckling från intåget på Kalmar slott under 1500-talet till Thomas Temptes utveckling av intarsian som hantverk och konstform.
På Kalmar konstmuseum står för närvarande utställningen Thomas Tempte: Ett eget universitet. Utställningen förmedlar bilden av en konstnär, möbelsnickare, byggnadsvårdare och debattör vars resa startade med en förundran över vackra träinläggningar på Kalmar slott. För att förstå bakgrunden till Thomas Temptes fascination och konstnärsliv deltar jag på en specialvisning som sker i samarbete mellan Kalmar konstmuseum och Kalmar slott.
Intarsia är en teknik där man skär ut tunna bitar trä som passas ihop med varandra för att bilda ett mönster eller en bild. Viggo Thureson från Kalmar slott berättar att man inom tekniken aldrig målar träet. Man använder träslag av olika kulörer alternativt färgar in träet, efter utskärning men innan sammanfogning. Som verktyg används antingen en kniv eller en lövsåg och med tiden har materialets tjocklek minskat från att vara runt fem millimeter till dagens faner på under en millimeter.