Allt fler får svårare att betala sina fakturor, och antalet inkassoärenden i Sverige ökar dramatiskt. Utvecklingen går särskilt fort bland personer över 60 år, och nu håller landets största inkassobolag upp ett varningens finger:
– Det kan finnas hushåll där ute som närmar sig en gräns av vad de klarar av, säger Fredrik Backman, vd på Intrum Sverige.
En stor del av de ekonomiska transaktionerna i Sverige flyttar ut på nätet. Fler och fler mindre köp finansieras med kortsiktiga krediter – det samtidigt som den starka ekonomin driver på transaktionsvolymerna på marknaden i stort.
– Att vi ser fler inkassokrav är nog inte så konstigt. Men det senaste året har den här utvecklingen gått ganska fort, och då tycker vi att det är läge att höja en varningens finger, säger Fredrik Backman, vd på Intrum Sverige.
Ökning med 33 procent
Inkassobolaget är det största i sin bransch i Sverige och publicerar nu en rapport på området. Den visar att inflödet av inkassoärenden ökat med hela 33 procent det första halvåret 2018 jämfört med samma period året innan.
När människor börjar hamna efter med sina betalningar kan det vara en tidig indikator på att ekonomin håller på att förändras, varnar Backman.
– Det kan finnas hushåll där ute som närmar sig en gräns av vad de klarar av att betala. Och nu när vi står i ett läge där vi ser en risk för ekonomisk avmattning och höjda räntor – då finns förmodligen ett antal som är sårbara, och det är värt att hålla koll på.
Äldre särskilt utsatta
Utvecklingen är särskilt kraftig hos personer över 60 år. Och till skillnad från i övriga delen av samhället där skulderna blir mindre i genomsnitt blir skulderna hos äldre inte bara fler – utan också större.
Antalet inkassoärenden bland äldre har ökat med hela 50 procent det senaste året, och den genomsnittliga storleken per inkassoskuld växt med 30 procent under samma period.
Den demografiska utvecklingen kan inte vara den enda förklaringen, hävdar Backman.
– Det vi tror är att den här generationen har en annan attityd till konsumtion mot kredit än tidigare generationer i den här gruppen. Även Riksbanken ser ju att skuldkvoten för äldre går upp.
Även det är en tendens att bevaka, fortsätter han. Att gå in i pensionsålder med inkomster på omkring 60 procent av sin lön kan vara tufft om man samtidigt har en hög med skulder i bagaget.
– Det finns en risk att den här ålderskategorin är extra exponerad när räntorna börjar gå upp, säger Backman.
(Malin Jansson/TT)