Studielån för körkort, ett nytt system för fordonsskatt och hårdare krav på telefonförsäljare – här är nya regler som påverkar din privatekonomi.
Avtrycken som regeringen lämnar efter sig i form av nya regler från 1 juli är av blandad sort – stort och smått, plus och minus huller om buller i plånboken. Några saker är väl tröskade och kända, som det nya systemet för beskattning av bilar. Stora, törstiga bensin- eller dieselbilar får straffskatt, medan miljöbilar som går på el eller gas får en bonus.
Den som är arbetslös får nu möjlighet att ta studielån för att ta körkort, och från och med den 1 juli blir det hårdare bud för telefonförsäljarna. Det krävs att kunden godkänner avtalet skriftligt i efterhand för att det ska gälla, och regeringen hoppas nu att problemen med oseriösa fulsäljare minskar.
Tuffare tag
Det blir också tuffare tag mot snabblåneföretagen, ett ränte- och kostnadstak införs samtidigt som långivarna måste uppmärksamma konsumenterna på riskerna med snabblån.
Den socialdemokratiska regeringen har så här i elfte timmen av sin mandatperiod återinfört den gamla skattereduktionen för fackföreningsavgiften, som den tidigare borgerliga regeringen tog bort. Regeringen vill värna den svenska modellen på arbetsmarknaden, lyder motiveringen.
Mer åt studenter
En karensdag försvinner också i a-kassan, från och med nu blir det sex dagar i stället för sju.
Alla studenter med studiestöd, både i gymnasieskolan och på högskolan, kan glädja sig åt att studiebidraget höjs. Gymnasiestudenter får 200 kronor mer per månad, och pengarna betalas ut retroaktivt från den 1 mars. Högskolestudenter får 296 kronor mer i månaden från den 1 juli.
Det blir också lite billigare att gå till tandläkaren när det allmänna tandvårdsstödet fördubblas - för unga mellan 23 och 29 år till 600 kronor per år, liksom för den som är 65 eller äldre. Övriga får 300 kronor per år.
Förmånsskatt för sjukvård
Men regeringen stramar också åt. Den som har privat sjukvård som en förmån från sin arbetsgivare ska förmånsbeskattas för detta. Även den som har en privat sjukvårdsförsäkring från arbetsgivaren får skatta för förmånen som den innebär.
(Johanna Cederblad/TT)