Vårtor på händer och fötter kan försvinna av sig själva, men ibland tar det tid; flera år. Det finns flera sätt att själv ta bort dem och här kan vi ha hjälp av den gamla, beprövade folkmedicinen.
Fråga en äldre släkting eller bekant hur de tog hand om vårtor när han eller hon var ung. Troligtvis kan du då få ett eller flera bra tips och kanske några trevliga berättelser på köpet. Säkert blir den äldre också glad att få berätta för någon som är intresserad av hur det gick till ”på den gamla goda tiden”.
Kanske får du höra att man skulle räkna bort den genom att picka med nageln på vårtan och räkna till tio, så fort man såg den. Den skulle då irriteras bort.
Förr trodde en del att man fick vårtor av att räkna andras vårtor, eller att man hade blivit biten av en mygga som just bitit en av de underjordiska.
För att få bort vårtorna lade man på örter, frukt eller grönsaker. En del sägs ha tagit till fårskit i ättika. I Norge lär en del ha använt hästsvett, medan man i Sverige använde sitt saliv. Det skulle då vara så kallat fastande spott, alltså innan man hade ätit frukost på morgonen, enligt webbsidan shenet.
Med blicken fäst vid månen skulle man sträcka händerna ovanför huvudet och ta tag i det man först nådde. Det skulle man sedan gnugga vårtorna med.
Plinius den äldre, som sammanställde encyklopedin Naturalis Historia under första århundradet, rådde att man under den tjugonde måndagens natt skulle gå ut på landet och lägga sig på marken. Med blicken fäst vid månen skulle man sträcka händerna ovanför huvudet och ta tag i det man först nådde. Det skulle man sedan gnugga vårtorna med.
En huskur sägs vara att gnida en snigel mot vårtan. Slemmet ska då få bort vårtan.
En vanlig metod har varit att sätta bort vårtorna, till exempel genom att gnida vårtan med en fläsksvål som grävs ner.
Värt att prova
Ylletråd
Inom den samiska läkekonsten finns det att knyta en svart ylletråd om vårtan. Sedan grävs tråden ner i jorden och när den har löst upp sig så är vårtan borta. Det kan även behövas några särskilda ord. Det kan ta några månader, men knepet tillämpas fortfarande.
Maskros och groblad
Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om hur man kan få bort vårtor med olika växter. Hon råder dock att vara ihärdig för att få bort vårtorna, oavsett vilket medel man använder.
Maskrosen är användbar mot vårtor. Stryk saft från maskrosstjälken, eller när de blommat över, från stjälken på grova maskrosblad, på vårtan flera gånger om dagen. Fortsätt tills vårtan är borta.
Även groblad hjälper mot vårtor. Gnugga då bladet så att vätska tränger fram. Stryk saften mot vårtan och lägg ett helt groblad över. Fäst med tejp.
Tea tree och thuja
Lena Falck är legitimerad distriktssjuksköterska, med specialisering inom antroposofisk omvårdnad. Hon har länge arbetat som skolsköterska på Umeå Waldorfskola. För att få bort vårtor behöver man vara envis, säger hon.
Alla kurer ska vara minst i tre veckor, annars blir det inget av det. Man ska orka hålla ut.
– Lena Falck, skolsköterska
– Alla kurer ska vara minst i tre veckor, annars blir det inget av det. Man ska orka hålla ut.
Hon rekommenderar tea tree-olja eller naturläkemedlet Thuja på vårtorna.
Vid behandling med tea tree-olja droppar man en droppe på vårtan och sätter sedan ett plåster ovanpå. Eftersom oljan är stark räcker det med en droppe. Upprepa dagligen under tre veckor. Är vårtan inte borta då så ta en paus och upprepa sedan kuren igen.
Lena har goda erfarenheter av att använda Thuja mot vårtor.
– Det har varit alldeles utmärkt. Fler än hälften av eleverna som använt det har blivit av med sina vårtor.
Man använder då salva på vårtan och tar samtidigt Thuja D6 som tablett i 3-4 veckor.
Vitlök
Vitlök är en väl använd huskur och kan förstås även användas mot vårtor. Ett sätt är att sätta en skiva vitlök på vårtan med ett plåster över. Ett annat är att mosa vitlöken eller att ta saft från den och sätta på vårtan, med plåster på. Sätt på nytt 2-10 gånger om dagen i 5-7 dagar. Detta bör ge effekt inom två veckor, enligt Shenet.
Åkerfräken
Fotbad med åkerfräken en gång varje eller varannan dag kan få bort vårtan. Häll kokhett vatten över åkerfräken och låt det dra länge, upp till ett dygn. Använd sedan åkerfräkenvattnet i fotbadet. Detta hjälper också mot fotsvamp och svårläkta sår.
Vi hittar flera arter av fräken i vår natur. Här ser du hur du kan känna igen åkerfräken.
Såpa
Såpa är värt att prova. Mjuka då upp vårtan dagligen med såpa. Fortsätt i ett par veckor och tag sedan bort den.
Vårdcentralen
Apoteket erbjuder också lösningar i form av vårtmedel, och om en vårta är mycket besvärande och inget annat verkar hjälpa kan man få hjälp av en läkare att frysa bort den. Behandlingen går på någon minut och lyckas det så ramlar vårtan av efter någon vecka.
Vilken kur du nu väljer så kom ihåg att fråga de äldre hur de tog hand om vårtor och andra besvär förr i tiden. Det kan bli ett nöje för er båda.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.