Alexandra De Paoli: Så undviker du förkylningarna
Genom att dricka te på åkerfräken får man i sig kisel som hjälper immunförsvaret. Foto: Eva Sagerfors


När förkylningssäsongen är på gång kan man stärka immunförsvaret på olika sätt för att öka chansen att rida igenom utan att förkylningen slår till. Alexandra De Paoli bjuder här på recept på drycker på den klassiska ingefäran, men också på åkerfräken och röd solhatt.

Vi kan hjälpa kroppen att klara av virus och bakterier genom att dricka sådant som har bakteriedödande verkan eller hjälper till när immunförsvaret producerar nya celler för att försvara kroppen mot angrepp.

Den sträva åkerfräken är vanlig i naturen. Strävheten kommer från dess höga kiselhalt. Kisel är bra för att stärka hår, hud och naglar, men även för produktionen av vita blodkroppar, som är en viktig del av immunförsvaret.

Börja gärna att dricka te på åkerfräken innan förkylningssäsongen sätter igång, tipsar örtterapeuten Alexandra De Paoli i Yles artikel.

Röd solhatt hjälper immunförsvaret dels genom att öka mängden vita blodkroppar och dels genom att motverka bakterier, virus och svamp.

Ingefära är välkänd för att mota en begynnande snuva. Här tipsar Alexandra både om ingefärsvatten och te på ingefära.

Färsk åkerfräken. Foto: Eva Sagerfors

Åkerfräkente

2 msk torkad åkerfräken

1 liter vatten

Gör såhär

Koka under lock i 20 minuter. Sila sedan bort växtdelarna och häll upp i en termos.

En lagom dos är tre koppar per dag.

Téet är även bra att dricka vid hudproblem och håravfall.

Röd solhatt

Röd solhatt, eller echinacea finns att köpa som tinktur i hälsokostaffären, men man kan också göra den själv. Odlar man den inte själv så går det att få tag i rötter från röd solhatt i butiken.

Både te och tinktur på röd solhatt är bra vid känningar i halsen. Vill man använda röd solhatt mot svamp är téet bäst eftersom man vill undvika bland annat alkohol vid svampangrepp.

Frön till röd solhatt finns att köpa i fröhandeln.

Tinktur på röd solhatt

Torkade rötter av röd solhatt

40-procentig vodka

Gör såhär

Lägg bitar av rötter i en glasburk, en tredjedel upp. Häll sedan på vodka upp till kanten. Låt burken stå med lock på i rumstemperatur i en månad. Sila därefter bort rötterna och häll upp i en mörk glasflaska.

Använd vid behov och dosera en tesked i ett glas vatten, tre gånger om dagen.

Tinktur håller länge, i flera år.

Te på röd solhatt

2 tsk torkad röd solhatt

En kopp hett vatten

Häll vattnet över bladen och låt dra i fem minuter.

Ingefära

Ingefära har antibiotisk verkan och är utmärkt både i förebyggande syfte och när en förkylning har brutit ut.

Ingefära i vatten, helt enkelt. Foto: Eva Sagerfors

Ingefärsvatten

Gör ingefärsvatten på färsk ingefära och drick under dagen. Ta en bit ingefära, i storlek som stortån. Skär den i skivor och lägg i ett glas vatten. Låt det dra i 5 minuter. Fyll på med nytt vatten efter hand. Det går bra att använda samma rotbitar till minst fem glas till, skriver Alexandra.

Ingefärste

Te på ingefära sätter fart på cirkulationen och hjälper till att öppna upp bihålor och andningsvägar.

Skala och skiva en bit ingefära, stor som stortån. Koka ingefäran i 3 dl vatten i 10 minuter, under lock. Sila bort ingefäran. När téet svalnat lite, klicka i lite honung. Den innehåller mycket nyttigt som också hjälper immunförsvaret.

Halsduk

De flesta har väl fått höra under uppväxten att se till att ha varmt om halsen för att slippa förkylningar. Om det börjar kännas ömt i halsen är det bra att ta fasta på det rådet. Värmen hjälper immunförsvaret att bättre ta hand om förkylningsangreppet.

Drick mycket

Rådet att dricka ordentligt när förkylningen är på gång handlar förstås om att hjälpa kroppen att göra sig av med döda virus och bakterier. Vatten är utmärkt att dricka. Det hjälper också slemhinnorna att hållas fuktiga, vilket gör dem mindre känsliga för angrepp.

Alexandra De Paoli med en värmande sjal om halsen. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.