Alexandra De Paoli: Två naturliga deodoranter du enkelt gör själv
Både kokosolja och aloe vera har bakteriedödande verkan. Foto (vänster): Eva Sagerfors


Visst kan man göra sin egen deodorant. En fördel är att man själv väljer vad man vill ha i den och därmed på huden. Av helt vanliga ingredienser, som du faktiskt kan äta, gör du Alexandra De Paolis enkla deodoranter.

Det är naturligt att svettas. Det är ett sätt för kroppen att kyla ner sig när den är för varm. Svettlukten påverkas av kön, livsstil, av sjukdomar, mediciner och förstås vad vi äter och dricker, skriver örtterapeuten Alexandra De Paoli i Yle.

Deodorant mot lukt

Olika syror följer med i svetten och när de når bakterier som vi har på hudens yta så bryts de ner. En del syror ger själva en stark lukt, medan andra syror ger lukt när de brutits ner av bakterierna. En av de vanliga syrorna i manlig svett har i sig själv en stark löklukt.

Vilka syror och bakterier man har varierar alltså från person till person.

Vi använder deodorant för att förhindra dålig lukt och olika deodoranter kan fungera på olika sätt. En antiperspirant hindrar svetten från att komma ut ur porerna och har också en bakteriedödande verkan. Deodoranten är bara bakteriedödande.

Alexandra tipsar om två deodoranter som är lätta att göra av naturliga ingredienser.

Två naturliga deodoranter

Den ena är en krämdeo på tre ingredienser, där kokosolja är bakteriedödande och även har en verkan på många av bakterierna.

Bikarbonat är basiskt och förändrar svettens syror så att de inte längre luktar.

Majsstärkelse tar åt sig fukt så att bakterierna inte trivs i armhålan.

Till Alexandras aloe vera-deo räcker det egentligen med enbart aloe vera-gel eftersom växtens gel är bakteriedödande och har en sammandragande verkan. Har du ingen aloe vera-planta så finns det gel att köpa i hälsokostaffären. Välj en som är så ren som möjligt, det vill säga bestående till 99 procent av aloe vera-gel, resten kan vara konserveringsmedel.

Aloe vera är lättskött som krukväxt.

Den som svettas lite mer eller luktar mer kan droppa i eterisk lavendelolja för bättre effekt. Lavendeoljan irriterar inte huden, men vill du använda en annan eterisk olja så var försiktig med doseringen. Prova då med några få droppar, blanda, prova i armhålan och går det bra och du vill ha mer doft så droppa i några till, tipsar Alexandra.

Burkar och flaskor för egen tillverkning av kroppsprodukter finns i hälsokostaffärerna.

Krämdeo med kokosolja

Det här behövs

Kokosolja

Bikarbonat

Majsstärkelse

Använd lika delar av alla ingredienser.

Gör så här

Låt kokosoljan smälta i ett vattenbad. Rör ner majsstärkelse och bikarbonat.

Häll upp i en liten, ren burk med lock. Sätt på locket när deodoranten har stelnat.

Ta lite av deokrämen på fingret och stryk ut i armhålan. Eftersom kokosoljan smälter vid cirka 25 grader kommer du att märka att deon blir rinnig till exempel under varma sommardagar. Tar man med sig deon i väskan är det därför extra bra med ett tätt lock på burken.

Den här deodoranten kan ge fläckar på tyg.

För att undvika syntetiska oljor, leta efter texten "100 % eterisk olja" och helst växtens latinska namn, Lavandula angustifolia Foto: Eva Sagerfors

Aloe vera-deo

Det här behövs

Aloe vera-gel, 99 procent

Eterisk lavendelolja

Flaska: deodorantflaska roll-on eller en liten, mjuk plastflaska.

Gör så här

Häll i aloe vera-gel i deodorantflaskan och droppa i lavendelolja. Ta 1 droppe per ml gel. Gör du 50 ml så ta 50 droppar. Skaka om.

Använd och stryk på deodoranten som en vanlig deodorant.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.