Alexandra De Paoli: Gör naturlig läppbalsam – med choklad
Choklad i läppbalsamet ger inte bara god smak utan vårdar också huden.


Under den kallare och torrare tiden på året kan läpparna behöva smörjas med något fett för att hålla sig smidiga. Det är enkelt att göra sin egen läppbalsam, och gillar du choklad så varför inte med smak av choklad?

Kroppen och huden mår bra av naturliga ingredienser, men läppbalsam i affären kan innehålla mineraloljor som paraffin och vaselin, som vi borde undvika. Vill du köpa ett bättre alternativ till läpparna så välj något som är gjort av vegetabiliska oljor och bivax.

Gör du din egen läppbalsam har du möjlighet att välja precis vad du vill ha i den och på dina läppar. För den som gillar choklad har örtterapeuten Alexandra De Paoli tagit fram ett recept för finska Yle på en variant med chokladsmak.

Kakaosmöret är fettet från kakaobönorna och fås fram genom att pressa kakaomassa. På bilden syns kakaofrukter och kakaobönor.

Gott för huden

Chokladen ger inte bara god smak utan har också en god verkan på huden. Kakaosmöret ger näring, och antioxidanter i kakaon, flavonoler, bromsar hudens åldrande.

Bina producerar bivaxet i körtlar på bakkroppen för att använda det som byggnadsmaterial. Bivaxet är också välgörande för huden och används i kosmetika, i krämer och produkter för läpparna.

Bivaxet skyddar huden för påfrestningar av väder och vind, den läker och håller huden smidig.

Bina gör bivax för att bygga med, men ibland städar biodlaren i kupan och vi kan köpa bivax som vaxark, block eller flingor.

Hemgjort

Det finns cerathylsor att köpa hos en del biredskapsförsäljare och i hälsobutiker som säljer vad du behöver för att tillverka din egen kroppsvård. Små glasburkar fungerar också bra till läppbalsamet.

Alexandra tipsar om att köpa bivaxet direkt från biodlare eller försäljare av biredskap eftersom det brukar ha en högre kvalitet. Uppgifter till dessa finns på internet.

Läppbalsam med choklad

Använd gärna ekologiska ingredienser.

Till 8 x 4,5 ml behövs

20 ml olja, till exempel mandel- eller olivolja

11 g bivax

6 g choklad eller kakaomassa

2 g kakaosmör

Gör så här

Blanda ingredienserna i en glasburk och sätt den i ett vattenbad på spisen för att allt ska smälta. Tag upp burken när allt är helt smält.

Rör om och häll upp i hylsorna och burkarna.

Tips! Se till att hylsorna är nedskruvade i botten. För att få dem att stå stadigare, sätt en gummisnodd runt hylsorna.

Låt läppbalsamet svalna innan du sätter på locken.

För att få rent redskapen från det feta: torka av allting med hushållspapper. Gnid sedan in med diskmedel och torka av igen. Diska som vanligt i hett vatten.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.