loading



Choklad i läppbalsamet ger inte bara god smak utan vårdar också huden.
Choklad i läppbalsamet ger inte bara god smak utan vårdar också huden.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Gör naturlig läppbalsam – med choklad

Eva Sagerfors

Under den kallare och torrare tiden på året kan läpparna behöva smörjas med något fett för att hålla sig smidiga. Det är enkelt att göra sin egen läppbalsam, och gillar du choklad så varför inte med smak av choklad?

Kroppen och huden mår bra av naturliga ingredienser, men läppbalsam i affären kan innehålla mineraloljor som paraffin och vaselin, som vi borde undvika. Vill du köpa ett bättre alternativ till läpparna så välj något som är gjort av vegetabiliska oljor och bivax.

Gör du din egen läppbalsam har du möjlighet att välja precis vad du vill ha i den och på dina läppar. För den som gillar choklad har örtterapeuten Alexandra De Paoli tagit fram ett recept för finska Yle på en variant med chokladsmak.

Kakaosmöret är fettet från kakaobönorna och fås fram genom att pressa kakaomassa. På bilden syns kakaofrukter och kakaobönor.

Gott för huden

Chokladen ger inte bara god smak utan har också en god verkan på huden. Kakaosmöret ger näring, och antioxidanter i kakaon, flavonoler, bromsar hudens åldrande.

Bina producerar bivaxet i körtlar på bakkroppen för att använda det som byggnadsmaterial. Bivaxet är också välgörande för huden och används i kosmetika, i krämer och produkter för läpparna.

Bivaxet skyddar huden för påfrestningar av väder och vind, den läker och håller huden smidig.

Bina gör bivax för att bygga med, men ibland städar biodlaren i kupan och vi kan köpa bivax som vaxark, block eller flingor.

Hemgjort

Det finns cerathylsor att köpa hos en del biredskapsförsäljare och i hälsobutiker som säljer vad du behöver för att tillverka din egen kroppsvård. Små glasburkar fungerar också bra till läppbalsamet.

Alexandra tipsar om att köpa bivaxet direkt från biodlare eller försäljare av biredskap eftersom det brukar ha en högre kvalitet. Uppgifter till dessa finns på internet.

Läppbalsam med choklad

Använd gärna ekologiska ingredienser.

Till 8 x 4,5 ml behövs

20 ml olja, till exempel mandel- eller olivolja

11 g bivax

6 g choklad eller kakaomassa

2 g kakaosmör

Gör så här

Blanda ingredienserna i en glasburk och sätt den i ett vattenbad på spisen för att allt ska smälta. Tag upp burken när allt är helt smält.

Rör om och häll upp i hylsorna och burkarna.

Tips! Se till att hylsorna är nedskruvade i botten. För att få dem att stå stadigare, sätt en gummisnodd runt hylsorna.

Låt läppbalsamet svalna innan du sätter på locken.

För att få rent redskapen från det feta: torka av allting med hushållspapper. Gnid sedan in med diskmedel och torka av igen. Diska som vanligt i hett vatten.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading



Choklad i läppbalsamet ger inte bara god smak utan vårdar också huden.
Choklad i läppbalsamet ger inte bara god smak utan vårdar också huden.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Gör naturlig läppbalsam – med choklad

Eva Sagerfors

Under den kallare och torrare tiden på året kan läpparna behöva smörjas med något fett för att hålla sig smidiga. Det är enkelt att göra sin egen läppbalsam, och gillar du choklad så varför inte med smak av choklad?

Kroppen och huden mår bra av naturliga ingredienser, men läppbalsam i affären kan innehålla mineraloljor som paraffin och vaselin, som vi borde undvika. Vill du köpa ett bättre alternativ till läpparna så välj något som är gjort av vegetabiliska oljor och bivax.

Gör du din egen läppbalsam har du möjlighet att välja precis vad du vill ha i den och på dina läppar. För den som gillar choklad har örtterapeuten Alexandra De Paoli tagit fram ett recept för finska Yle på en variant med chokladsmak.

Kakaosmöret är fettet från kakaobönorna och fås fram genom att pressa kakaomassa. På bilden syns kakaofrukter och kakaobönor.

Gott för huden

Chokladen ger inte bara god smak utan har också en god verkan på huden. Kakaosmöret ger näring, och antioxidanter i kakaon, flavonoler, bromsar hudens åldrande.

Bina producerar bivaxet i körtlar på bakkroppen för att använda det som byggnadsmaterial. Bivaxet är också välgörande för huden och används i kosmetika, i krämer och produkter för läpparna.

Bivaxet skyddar huden för påfrestningar av väder och vind, den läker och håller huden smidig.

Bina gör bivax för att bygga med, men ibland städar biodlaren i kupan och vi kan köpa bivax som vaxark, block eller flingor.

Hemgjort

Det finns cerathylsor att köpa hos en del biredskapsförsäljare och i hälsobutiker som säljer vad du behöver för att tillverka din egen kroppsvård. Små glasburkar fungerar också bra till läppbalsamet.

Alexandra tipsar om att köpa bivaxet direkt från biodlare eller försäljare av biredskap eftersom det brukar ha en högre kvalitet. Uppgifter till dessa finns på internet.

Läppbalsam med choklad

Använd gärna ekologiska ingredienser.

Till 8 x 4,5 ml behövs

20 ml olja, till exempel mandel- eller olivolja

11 g bivax

6 g choklad eller kakaomassa

2 g kakaosmör

Gör så här

Blanda ingredienserna i en glasburk och sätt den i ett vattenbad på spisen för att allt ska smälta. Tag upp burken när allt är helt smält.

Rör om och häll upp i hylsorna och burkarna.

Tips! Se till att hylsorna är nedskruvade i botten. För att få dem att stå stadigare, sätt en gummisnodd runt hylsorna.

Låt läppbalsamet svalna innan du sätter på locken.

För att få rent redskapen från det feta: torka av allting med hushållspapper. Gnid sedan in med diskmedel och torka av igen. Diska som vanligt i hett vatten.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024