loadingNär situationen känns kaotisk kan det hjälpa att ta en paus och gå hemifrån en stund med barnen. Foto: Benjamin Manley
När situationen känns kaotisk kan det hjälpa att ta en paus och gå hemifrån en stund med barnen. Foto: Benjamin Manley
Livsstil

Hur man som mamma får "ihop det" när allt känns övermäktigt

Barbara Danza, Epoch Times

Du mamma – minns du hur det var innan du blev mamma, den föreställning du hade om hur moderskapet skulle vara och vilken sorts mamma du skulle bli? Målade du kanske upp en underbar bild direkt ur något vackert föräldramagasin, eller någon film du sett?

Även om ambitioner kan vara värdefulla, så kan de också leda till ett dystert tillstånd om de går till extrem.

De höga förväntningar som vi mammor ofta har på oss själva, i kombination med den ödesdigra ”jämförelsefällan” som vissa av oss faller in i, särskilt efter uppkomsten av sociala medier, kan leda till känslor av otillräcklighet och oduglighet.

När det känns övermäktigt och som att vi inte lever upp till vår potential som mammor, som att vi knappt kan komma utanför dörren med rätt par skor på fötterna, är det dags att ta ett djupt andetag och titta närmare på vår situation.

Alla känner så här ibland

Först och främst – kom ihåg att du inte är ensam.

Varenda mamma jag känner har vid något tillfälle frågat sig själv: ”Vad är det för fel på mig? Varför kan jag inte få ihop det?”

Oavsett om det handlar om att du kommer försent till möten, tappar tålamodet med barnen, glömmer saker, eller alltid kommer hem till ett stökigt hus, kan skillnaden mellan din vision om perfektion och den sanna verkligheten kännas svidande.

Alexandra Fung, mamma till tre flickor under tio år, säger: ”Jag känner ofta att jag inte får ihop det.” Hon arbetar med marknadsföring, och försöker att träna regelbundet.

Hon säger: ”Till skillnad från de andra ”polerade” mammorna på busshållplatsen, så ser jag ofta sliten ut! Jag har glömt att lägga ner barnens frukt till skolan, beställt fel biljetter till min dotters teater, och låtit sömmerskan på kemtvätten sy på scoutmärkena på barnens skjortor.”

Vilken mamma kan inte känna igen sig?

Sakta ner

Att ta en paus lite då och då kan göra en stor skillnad.

Alexandra berättar att när hon gör misstag eller känner sig överväldigad, försöker hon sakta ner: ”Jag försöker hitta lite tid för mig själv, oavsett om det bara handlar om en kopp kaffe eller en timmes yogaklass”.

Mycket av den press mammor ofta känner kommer från dem själva. Ta det lite lugnt, och påminn dig om att det som verkligen räknas är att du älskar, skyddar och lär dina barn om livet. Det är din roll och du uppfyller den så bra du kan.

Skapa utrymme

Vår fysiska miljö både reflekterar och påverkar vårt mentala tillstånd. Att ha en plats att gå till i vårt hem när vi behöver en paus kan vara väldigt terapeutiskt.

Holly Anderson är mamma till fyra barn under 9 år, där vissa har speciella behov. ”När det känns som att man håller på att tappa greppet, så skapa en glädjefull plats i hemmet, en fysisk plats: en fåtölj, ett rum, eller bara en hörna som är fin, ordnad, inspirerande, härlig, varm, mysig, och som hjälper dig, när du har hjälpt alla andra hela dagen”, säger hon.

Finns det någon plats i ditt hem som du kan ta din tillflykt till när du behöver?

Gå hemifrån

Ibland är det bästa man kan göra att gå hemifrån.

”När det blir för mycket och stressen börjar ta över, erkänner jag först känslan och tar sedan ett steg bort från orsakerna tills jag börjar få båda fötterna på jorden igen”, säger Justina Murphy, mamma till två barn, 2 och 4 år gamla. ”Att ta ett steg bort kan vara att ta med barnen till parken och bara lämna huset i en enda röra”.

Frisk luft och ett nytt perspektiv kan vara precis det man behöver när allt känns övermäktigt.

Töm hjärnan

Ett kraftfullt sätt att minska känslan av överväldigande är att ta alla de där sakerna –  ”att-göra-listan”, projekten, och påminnelserna  – som snurrar runt i huvudet och få ner dem på papper.

Justina säger att när hon sedan känner sig mindre stressad, går hon tillbaka till att skriva ner en handlingsplan för det som behöver bli gjort.

”Den här handlingsplanen börjar alltid med en ”hjärn-dump”, när jag fritt skriver ner allt som orsakar det här mentala pladdret, och utifrån det skapar jag sedan en ”att-göra-lista”, och skriver ner allt som behöver slutföras”, säger hon. 

För tvåbarnsmamman Morgan Wieboldt är en nedskriven lista också alltid nyckeln.

Hon säger: ”När jag tittar runt i huset och inte ser något annat än kaos – leksaker överallt, tvätt i högar, tallrikar och glas i diskhon, räkningar utspridda på bänken – känns det som en omöjlig uppgift. Jag tar ett papper och gör en lista på allt – ja, allt – som måste göras. Sedan organiserar jag listan i ”måste-göras” och ”kan-vänta”-uppgifter, och så samlar jag ihop familjen som får hjälpa till”.

Ofta kan en så enkel sak som att få allt nedpräntat på papper hjälpa en att se vad som är viktigt och vad som kan vänta – eller till och med tas bort från listan. Det är överraskande lugnande och befriande. Prova.

Se upp för digitala distraktioner

Har du någonsin märkt att du är gnälligare när du använder din mobil eller dator? Och att du kan reagera på ett dåligt sätt om du blir "avbruten" av någon i familjen vid dessa tillfällen?

De här praktiska digitala enheterna som vi har bjudit in i våra hem är verkligen beroendeframkallande. Och all den bekvämlighet de erbjuder har ett pris, och kan påverka våra humör och vår produktivitet.

Om du känner dig överväldigad, ta en titt på dina digitala vanor.

För Sara Loy är de dagar hon rensar bort alla mentala och fysiska distraktioner de lugnaste.

"Mentalt försöker jag gå ur mitt huvud och inte fundera så mycket på det som redan hänt, eller oroa mig för framtiden", säger hon. ”Det är viktigt att snabbt lära sig av misstag och gå vidare. Fysiskt försöker jag att inte hålla på med mobilen hela kvällen eller låta elektroniken vara barnvakt”.

Sluta att jämföra

Det finns ingen mall för hur man är en bra mamma. Vad som är rätt för en familj kanske inte fungerar för en annan. Dessutom är modersinstinkten en kraft att räkna med.

Ändå har mammor en förmåga att slå på sig själva genom att jämföra sina värsta dagar med de andras bästa.

”Jag gick definitivt in i jämförelseträsket, vilket bara gjorde saker och ting värre”, säger mamman Lauren Tingley, som drabbades av förlossningsdepression. ”Jag brukade titta på de andra mammorna och tänkte: ’Varför är inte de stressade? Varför verkar de vara så lyckliga när det är så svårt?’”.

Ingen annanstans är jämförelsefällan så tydlig som på sociala medier. Om du märker att du trycker ner dig själv genom att jämföra dig med andra, fundera då starkt på att skippa sociala medier helt och hållet ett tag.

”Att ta en paus från social medier hjälper”, säger Alexandra, ”eftersom det ger mig tid att fokusera på vad som händer i min familj just nu, och håller mig borta från att jämföra min verklighet med alla de där ”bild-perfekta” händelserna jag ser i mobilen”.

Titta inåt

Samtidigt som vissa dagar kan bli precis så som du förväntade dig, kommer det att finnas dagar som definitivt inte blir det. Fråga dig själv hur mycket av dina negativa känslor beror på dina egna förväntningar som inte matchar verkligheten.

Om du släpper lite på förväntningarna kanske du får lite utrymme att glädjas av det liv du har? Om du minskar ditt negativa ”självprat” kanske du kan vara mer närvarande i din familj?

"En bra början kan vara att titta på förväntningarna du har på dig själv och vad det innebär att vara en "bra mamma", säger Morgan Cutlip, som är mamma till två barn och har en doktorsexamen i psykologi. ”Ofta har vi så höga förväntningar på oss själva som mammor att vi ständigt får oss att känna oss som fullständigt misslyckade. Titta inåt på de här förväntningarna, och anpassa dem så att de hamnar närmare verkligheten”.

Be om hjälp

Många mammor tvekar inför att be om hjälp. Men för mammor som inte upplever någon lättnad kan professionell hjälp eller samtalsterapi behövas.

För de flesta mammor är det till och med svårt att be sin familj om hjälp. ”Ibland tror vi som mammor att vi kan - eller måste - göra allt själva. Det är inte sant. Att be din partner, dina barn, dina föräldrar eller svärföräldrar om en hjälpande hand gör dig inte till en dålig mamma, men det kan göra dig till en klok mamma, säger Morgan.

Alla mammor kämpar

Moderskapet är mer magiskt och givande än det flesta andra livserfarenheter, med det kan också vara lika utmanande och dränerande.

”Gör bara ditt bästa. Du är tillräcklig!”, säger Morgan. ”Kom ihåg att även om andra mammor ger en bild på sociala medier av att de ”fixar” allt – från det personliga till dagis och skola etcetera – så ska du veta att alla kämpar”.

Om du känner att du kämpar, känner dig som ett totalt misslyckande och undrar varför du inte kan få ihop det, så trösta dig med vetskapen om att detta är en del av själva ”jobbet”. Alla mammor känner sig så här då och då. Ingen mamma är perfekt hela tiden, och ingens liv är utan svårigheter.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingNär situationen känns kaotisk kan det hjälpa att ta en paus och gå hemifrån en stund med barnen. Foto: Benjamin Manley
När situationen känns kaotisk kan det hjälpa att ta en paus och gå hemifrån en stund med barnen. Foto: Benjamin Manley
Livsstil

Hur man som mamma får "ihop det" när allt känns övermäktigt

Barbara Danza, Epoch Times

Du mamma – minns du hur det var innan du blev mamma, den föreställning du hade om hur moderskapet skulle vara och vilken sorts mamma du skulle bli? Målade du kanske upp en underbar bild direkt ur något vackert föräldramagasin, eller någon film du sett?

Även om ambitioner kan vara värdefulla, så kan de också leda till ett dystert tillstånd om de går till extrem.

De höga förväntningar som vi mammor ofta har på oss själva, i kombination med den ödesdigra ”jämförelsefällan” som vissa av oss faller in i, särskilt efter uppkomsten av sociala medier, kan leda till känslor av otillräcklighet och oduglighet.

När det känns övermäktigt och som att vi inte lever upp till vår potential som mammor, som att vi knappt kan komma utanför dörren med rätt par skor på fötterna, är det dags att ta ett djupt andetag och titta närmare på vår situation.

Alla känner så här ibland

Först och främst – kom ihåg att du inte är ensam.

Varenda mamma jag känner har vid något tillfälle frågat sig själv: ”Vad är det för fel på mig? Varför kan jag inte få ihop det?”

Oavsett om det handlar om att du kommer försent till möten, tappar tålamodet med barnen, glömmer saker, eller alltid kommer hem till ett stökigt hus, kan skillnaden mellan din vision om perfektion och den sanna verkligheten kännas svidande.

Alexandra Fung, mamma till tre flickor under tio år, säger: ”Jag känner ofta att jag inte får ihop det.” Hon arbetar med marknadsföring, och försöker att träna regelbundet.

Hon säger: ”Till skillnad från de andra ”polerade” mammorna på busshållplatsen, så ser jag ofta sliten ut! Jag har glömt att lägga ner barnens frukt till skolan, beställt fel biljetter till min dotters teater, och låtit sömmerskan på kemtvätten sy på scoutmärkena på barnens skjortor.”

Vilken mamma kan inte känna igen sig?

Sakta ner

Att ta en paus lite då och då kan göra en stor skillnad.

Alexandra berättar att när hon gör misstag eller känner sig överväldigad, försöker hon sakta ner: ”Jag försöker hitta lite tid för mig själv, oavsett om det bara handlar om en kopp kaffe eller en timmes yogaklass”.

Mycket av den press mammor ofta känner kommer från dem själva. Ta det lite lugnt, och påminn dig om att det som verkligen räknas är att du älskar, skyddar och lär dina barn om livet. Det är din roll och du uppfyller den så bra du kan.

Skapa utrymme

Vår fysiska miljö både reflekterar och påverkar vårt mentala tillstånd. Att ha en plats att gå till i vårt hem när vi behöver en paus kan vara väldigt terapeutiskt.

Holly Anderson är mamma till fyra barn under 9 år, där vissa har speciella behov. ”När det känns som att man håller på att tappa greppet, så skapa en glädjefull plats i hemmet, en fysisk plats: en fåtölj, ett rum, eller bara en hörna som är fin, ordnad, inspirerande, härlig, varm, mysig, och som hjälper dig, när du har hjälpt alla andra hela dagen”, säger hon.

Finns det någon plats i ditt hem som du kan ta din tillflykt till när du behöver?

Gå hemifrån

Ibland är det bästa man kan göra att gå hemifrån.

”När det blir för mycket och stressen börjar ta över, erkänner jag först känslan och tar sedan ett steg bort från orsakerna tills jag börjar få båda fötterna på jorden igen”, säger Justina Murphy, mamma till två barn, 2 och 4 år gamla. ”Att ta ett steg bort kan vara att ta med barnen till parken och bara lämna huset i en enda röra”.

Frisk luft och ett nytt perspektiv kan vara precis det man behöver när allt känns övermäktigt.

Töm hjärnan

Ett kraftfullt sätt att minska känslan av överväldigande är att ta alla de där sakerna –  ”att-göra-listan”, projekten, och påminnelserna  – som snurrar runt i huvudet och få ner dem på papper.

Justina säger att när hon sedan känner sig mindre stressad, går hon tillbaka till att skriva ner en handlingsplan för det som behöver bli gjort.

”Den här handlingsplanen börjar alltid med en ”hjärn-dump”, när jag fritt skriver ner allt som orsakar det här mentala pladdret, och utifrån det skapar jag sedan en ”att-göra-lista”, och skriver ner allt som behöver slutföras”, säger hon. 

För tvåbarnsmamman Morgan Wieboldt är en nedskriven lista också alltid nyckeln.

Hon säger: ”När jag tittar runt i huset och inte ser något annat än kaos – leksaker överallt, tvätt i högar, tallrikar och glas i diskhon, räkningar utspridda på bänken – känns det som en omöjlig uppgift. Jag tar ett papper och gör en lista på allt – ja, allt – som måste göras. Sedan organiserar jag listan i ”måste-göras” och ”kan-vänta”-uppgifter, och så samlar jag ihop familjen som får hjälpa till”.

Ofta kan en så enkel sak som att få allt nedpräntat på papper hjälpa en att se vad som är viktigt och vad som kan vänta – eller till och med tas bort från listan. Det är överraskande lugnande och befriande. Prova.

Se upp för digitala distraktioner

Har du någonsin märkt att du är gnälligare när du använder din mobil eller dator? Och att du kan reagera på ett dåligt sätt om du blir "avbruten" av någon i familjen vid dessa tillfällen?

De här praktiska digitala enheterna som vi har bjudit in i våra hem är verkligen beroendeframkallande. Och all den bekvämlighet de erbjuder har ett pris, och kan påverka våra humör och vår produktivitet.

Om du känner dig överväldigad, ta en titt på dina digitala vanor.

För Sara Loy är de dagar hon rensar bort alla mentala och fysiska distraktioner de lugnaste.

"Mentalt försöker jag gå ur mitt huvud och inte fundera så mycket på det som redan hänt, eller oroa mig för framtiden", säger hon. ”Det är viktigt att snabbt lära sig av misstag och gå vidare. Fysiskt försöker jag att inte hålla på med mobilen hela kvällen eller låta elektroniken vara barnvakt”.

Sluta att jämföra

Det finns ingen mall för hur man är en bra mamma. Vad som är rätt för en familj kanske inte fungerar för en annan. Dessutom är modersinstinkten en kraft att räkna med.

Ändå har mammor en förmåga att slå på sig själva genom att jämföra sina värsta dagar med de andras bästa.

”Jag gick definitivt in i jämförelseträsket, vilket bara gjorde saker och ting värre”, säger mamman Lauren Tingley, som drabbades av förlossningsdepression. ”Jag brukade titta på de andra mammorna och tänkte: ’Varför är inte de stressade? Varför verkar de vara så lyckliga när det är så svårt?’”.

Ingen annanstans är jämförelsefällan så tydlig som på sociala medier. Om du märker att du trycker ner dig själv genom att jämföra dig med andra, fundera då starkt på att skippa sociala medier helt och hållet ett tag.

”Att ta en paus från social medier hjälper”, säger Alexandra, ”eftersom det ger mig tid att fokusera på vad som händer i min familj just nu, och håller mig borta från att jämföra min verklighet med alla de där ”bild-perfekta” händelserna jag ser i mobilen”.

Titta inåt

Samtidigt som vissa dagar kan bli precis så som du förväntade dig, kommer det att finnas dagar som definitivt inte blir det. Fråga dig själv hur mycket av dina negativa känslor beror på dina egna förväntningar som inte matchar verkligheten.

Om du släpper lite på förväntningarna kanske du får lite utrymme att glädjas av det liv du har? Om du minskar ditt negativa ”självprat” kanske du kan vara mer närvarande i din familj?

"En bra början kan vara att titta på förväntningarna du har på dig själv och vad det innebär att vara en "bra mamma", säger Morgan Cutlip, som är mamma till två barn och har en doktorsexamen i psykologi. ”Ofta har vi så höga förväntningar på oss själva som mammor att vi ständigt får oss att känna oss som fullständigt misslyckade. Titta inåt på de här förväntningarna, och anpassa dem så att de hamnar närmare verkligheten”.

Be om hjälp

Många mammor tvekar inför att be om hjälp. Men för mammor som inte upplever någon lättnad kan professionell hjälp eller samtalsterapi behövas.

För de flesta mammor är det till och med svårt att be sin familj om hjälp. ”Ibland tror vi som mammor att vi kan - eller måste - göra allt själva. Det är inte sant. Att be din partner, dina barn, dina föräldrar eller svärföräldrar om en hjälpande hand gör dig inte till en dålig mamma, men det kan göra dig till en klok mamma, säger Morgan.

Alla mammor kämpar

Moderskapet är mer magiskt och givande än det flesta andra livserfarenheter, med det kan också vara lika utmanande och dränerande.

”Gör bara ditt bästa. Du är tillräcklig!”, säger Morgan. ”Kom ihåg att även om andra mammor ger en bild på sociala medier av att de ”fixar” allt – från det personliga till dagis och skola etcetera – så ska du veta att alla kämpar”.

Om du känner att du kämpar, känner dig som ett totalt misslyckande och undrar varför du inte kan få ihop det, så trösta dig med vetskapen om att detta är en del av själva ”jobbet”. Alla mammor känner sig så här då och då. Ingen mamma är perfekt hela tiden, och ingens liv är utan svårigheter.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024