Huawei och ZTE portas från Sveriges 5G-utbyggnad
Huaweis logotype syns vid en mässa i Barcelona i Spanien den 26 februari 2019. Foto: David Ramos/Getty Images


De två kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE portas från utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Detta då Säkerhetspolisen och Försvarsmakten anser att de två bolagen utgör en säkerhetsrisk.

Post- och telestyrelsen skriver i ett pressmeddelande att nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med produkter från Huawei eller ZTE.

– Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige. Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i ett pressmeddelande.

Han säger att det här är något man måste förhålla sig till när det gäller uppbyggnaden av 5G-nätet i Sverige och man ”kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet”.

Riksdagen har tidigare beslutat att tillstånd endast kan ges om det antas att radioanvändningen inte kommer att orsaka någon skada för Sveriges säkerhet.

– Det är Säkerhetspolisen och Försvarsmakten som tillsammans har en helhetsbild när det gäller säkerhetsläget och hotbilden mot Sverige. 5G-nätet behöver byggas på ett säkert sätt från början och de beslut om tillståndsvillkor som PTS nu har fattat är bra för Sveriges säkerhet, säger Klas Friberg.

Tidigare har USA:s regering sagt att man anser att Huawei utgör en säkerhetsrisk. Rapporter har visat att det finns kopplingar mellan telekombolaget och den kinesiska militären, Folkets befrielsearmé och olika underrättelsetjänster.

Fler länder har förbjudit Huawei som leverantör till uppbyggnaden av sina mobilnät, däribland Storbritannien, Australien, Kanada, Norge, Tyskland och Italien.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.