WSJ: Huawei får hundratals miljarder kronor i statligt stöd
Huawei får hundratals miljarder kronor i stöd från den kinesiska staten. Foto: Wang Zhao/AFP via Getty Images


Det kinesiska telekomföretaget Huawei har fått flera hundra miljarder kronor i stöd av den kinesiska regimen. Det visar en granskning som Wall Street Journal har gjort.

Det handlar bland annat om skattelättnader, kreditstöd och statsbidrag som tillsammans uppgår till 75 miljarder dollar, vilket motsvarar över 700 miljarder i svenska kronor.

25 års statligt stöd

Huawei säger i ett uttalande till tidningen att bolaget har fått ett ”litet” stöd. Man menar att det är vanligt förekommande att många teknikbolag får skattelättnader.  

Det ekonomiska stödet till telekombolaget började för 25 år sedan och är en bidragande orsak till att man blivit ledande på världsmarknaden. Med hjälp av statligt stöd har Huawei kunnat erbjuda 30 procent billigare produkter än sina konkurrenter, enligt analytiker och konsumenter.  

Enligt Dagens Industri, som hänvisar till Financial Times, undersöker USA möjligheten att ge västerländska telekombolag som Nokia och Ericsson krediter så att de kan matcha de generösa finansieringsvillkor som Huawei erbjuder sina kunder.

Samtidigt som bolaget får statligt stöd visar rapporter att det finns kopplingar mellan Huawei och den kinesiska militären, Folkets befrielsearmé och olika underrättelsetjänster. I april skrev The Times att USA har styrkt att bolaget har tagit emot stöd från Kinas statliga säkerhetsapparat.

Många länder vidtar åtgärder

Tidigare under våren utlyste USA:s president Donald Trump ett nationellt it-nödläge. Det innebär att man stoppar användningen av informations- och kommunikationsteknik från utländska bolag som tros utgöra en risk för den nationella säkerheten.

Huawei är ett av de företag som man anser utgör en säkerhetsrisk. USA har därefter uppmanat andra länder i Europa att inte använda sig av den kinesiska telekomjättens produkter.

Nyligen avslutade den norska teleoperatören Telenor sitt samarbete med Huawei i uppbyggnaden av 5G-nätet. Detta efter att den norska säkerhetspolisen, PST, varnat för det kinesiska bolaget.

Tidigare har andra länder som Kanada, Australien, Frankrike och Polen vidtagit åtgärder mot Huawei. Andra länder som Italien och Tyskland kan tänka sig att förbjuda bolaget från att leverera 5G-utrustning.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.