Rapport: Klara bevis på samverkan mellan Huawei och kinesiska regimen
Storbritanniens försvarsutskott föreslår en allians som motkraft mot Kina
Telekomingenjörer på en mobilmast uppdaterar den för att hantera det nya 5G-nätverket i Orem, Utah, USA, den 10 december 2019. Foto: George Frey/AFP via Getty Images


Brittiska försvarsutskottet rapporterade den 8 oktober att det finns "tydliga bevis på samverkan mellan Huawei och den kinesiska staten". De uppmanade regeringen att omgående ta bort Huaweis utrustning från landets telekommunikationsinfrastruktur till 2025.

I juli beordrade premiärminister Boris Johnson att Huawei skulle tas bort från Storbritanniens 5G-nätverk till 2027 på grund av rädsla för spionage och sabotage, och efter hårda amerikanska sanktioner mot företaget som påverkat införskaffningen av uppgraderade mikrochip.

I försvarsutskottets rapport anges dock att avinstalleringen bör göras flera år tidigare även om det innebär ersättning till nuvarande operatörer.

"Regeringen bör vidta nödvändiga åtgärder för att minimera förseningar och ekonomiska skador och överväga att ge ersättning till operatörer om tidsfristen 2027 flyttas framåt", står det i rapporten.

“D10-alliansen”

Utskottets rapport säger också att 5G-utbyggnaden kommer att öka beroendet av mobilanslutning, vilket gör att landet blir mer utsatt för "spionage, sabotage eller systemfel", men fortfarande "utan globala regler som reglerar internationella cyberattacker".

Rapporten uppmanar regeringen att samarbeta med allierade i ett system för att hålla "gärningsmän" ansvariga.

Demokratier bör också bilda en "D10"-allians mellan de främsta demokratierna som en motkraft till Kina och andra icke-demokratiska länder med onda avsikter, föreslår rapporten.

"Utskottet stöder förslaget att bilda en D10-allians, bestående av tio av världens största demokratier, för att tillhandahålla alternativ till kinesisk teknik och för att bekämpa auktoritära staters tekniska dominans."

"Regeringen måste agera snabbt och skissera en gemensam 5G-politik så snart som möjligt", uppger rapporten. Och "fortsätta att fördöma och avvisa hot från kontradiktoriska stater, såsom Ryssland och Kina".

”Lagförslag om telekomsäkerhet”

Rapporten uppger att lagförslaget om telekomsäkerhet ska införas i lagen före årets slut och uppmanar regeringen att förklara varför den inte redan utvecklat en "kapacitet mot cyberattacker för att avskräcka angripare".

Tobias Ellwood, utskottets ordförande, kommenterade i Telegraph den 8 oktober, att Storbritanniens "växande beroende av en onlinevärld har skapat en virtuell krigsteater där vi har blivit alltmer sårbara".

– Onlinespionage och sabotage är de nya slagfält vi måste förbereda oss för och försvara oss mot, sade han.

"Vår internationella regelbaserade ordning skapades i en fördigitaliserad tidsålder, men en stor cyberattack, till exempel, skulle kunna orsaka mer skada än en smutsig bomb, men skulle tekniskt inte orsaka ett ”Nato artikel 5”-gensvar."

“En modern Maginotlinje”

Ellwoods kommentarer återspeglas i försvarsminister Ben Wallaces iakttagelser om behovet av att militären moderniserar, som svar på hotet om cyberkrig.

När han talade om cyberförsvar vid den årliga virtuella konferensen för konservativa partiet, som avslutades den 6 oktober, sade Wallace att NATO "fortfarande är ganska inriktade på tankbrigader, flygskvadroner och fartyg", som en metod för att bemöta motståndare, "som om mängden av egen kraft vore lösningen”.

– Det handlar inte bara om att sitta i en statisk mängd av pansarbrigader som väntar nästan som om man är en modern Maginotlinje, som på något sätt väntar på att den här stora styrkan ska komma fram bakom träden, när de faktiskt har gått runt en, sade han.

– Det pågår ett moderniseringsprogram just nu som ... inser att det är hur vi behöver förändras, tillade han.

Huawei har upprepade gånger förnekat samarbete med den kinesiska staten och svarade inte direkt på förfrågan om en kommentar till Epoch Times.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.