loadingRikedom är en svår sak att hantera, om den inte balanseras av stil och etikett. Foto: Shutterstock
Rikedom är en svår sak att hantera, om den inte balanseras av stil och etikett. Foto: Shutterstock
Krönika

Hovmästaren har ordet – lär känna dina gäster

Anders Bruhn

Är det någon principiell skillnad mellan exempelvis en japan och en norrman? Kan vi och bör vi behandla alla gäster lika? Anders Bruhn reflekterar över vad vi många gånger vet men inte alltid säger.

Att vara värd för gäster från olika kulturer inbjuder till att upptäcka olika beteendemönster. Genom att se skillnaderna kan vi utveckla vårt sätt att ge gästfrihet samt undvika missförstånd och annat mindre angenämt.

Som en typisk Bellmanhistoria börjar vi med svensken. Svensken är känd för sin avslappnade och mycket informella attityd, något som återspeglas i beteendet som gäst. Svenska gäster är lätthanterliga och anpassar sig gärna till värdens etikettsregler. De är tacksamma på ett genuint sätt. Det är nästan så att man ibland tvingas hindra dem från att ta sig an disken. Samtidigt är de rädda för att klaga och skriver hellre negativa omdömen på nätet. 

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingRikedom är en svår sak att hantera, om den inte balanseras av stil och etikett. Foto: Shutterstock
Rikedom är en svår sak att hantera, om den inte balanseras av stil och etikett. Foto: Shutterstock
Krönika

Hovmästaren har ordet – lär känna dina gäster

Anders Bruhn

Är det någon principiell skillnad mellan exempelvis en japan och en norrman? Kan vi och bör vi behandla alla gäster lika? Anders Bruhn reflekterar över vad vi många gånger vet men inte alltid säger.

Att vara värd för gäster från olika kulturer inbjuder till att upptäcka olika beteendemönster. Genom att se skillnaderna kan vi utveckla vårt sätt att ge gästfrihet samt undvika missförstånd och annat mindre angenämt.

Som en typisk Bellmanhistoria börjar vi med svensken. Svensken är känd för sin avslappnade och mycket informella attityd, något som återspeglas i beteendet som gäst. Svenska gäster är lätthanterliga och anpassar sig gärna till värdens etikettsregler. De är tacksamma på ett genuint sätt. Det är nästan så att man ibland tvingas hindra dem från att ta sig an disken. Samtidigt är de rädda för att klaga och skriver hellre negativa omdömen på nätet. 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024