Via de smala och dammiga gränderna i staden Sarnath i Indien, bland husen bakom den massiva buddhistiska stupan, kan man komma till ett litet pensionat som drivs av en tysk kvinna. Hon beskriver det som en enkel boning, omgivet av träd och blommor, och det finns ett lugn där. Hon berättade om sin livsresa för NTD Indien – den här damen är verkligen en modig kvinna med ett hjärta fyllt av medkänsla.
Första gången Chris Teich kom till indien var hon en 21-årig konst- och skulptörelev som älskade att rita och skissa. Då visste hon inte att hon skulle gifta sig med en indier och göra den vackra staden Sarnath till sitt hem. Chris fick uppleva många saker innan hon till sist blev kvar i denna gamla antika stad.
Chris föräldrar kommer från Tyskland, och från mycket tidig ålder älskade hon att vara i naturen. När hon växte upp blev hon intresserad av att resa till andra länder och uppleva deras kulturer. När Chris var i 20-årsåldern började hon studera böcker om olika religioner och filosofi, började resa, mestadels genom att lifta, under korta eller långa perioder och hon tog tillfälliga jobb att för att tjäna ihop lite pengar.
–Jag älskar fortfarande naturen. I början av tjugoårsåldern hade jag drivkraften att lära känna livet och se världen – men jag hade inte pengar. Ibland hade jag inte ens pengar till mat. Jag liftade runt i Frankrike, Spanien, Italien, Holland, England, Skottland, Irland och Nordafrika. Jag älskade att läsa böcker och ibland sov jag ute i det fria, på bondgårdar och i skogar, sade Chris.
I slutet av tjugoårsåldern reste Chris till Afrika och arbetade som socialarbetare, inrättade skolor och barnhem. Under den etiopiska hungersnöden 1985 arbetade hon som en frivillig hjälparbetare och upplevde elände och död mycket nära. Efter att ha jobbat i sju år i Afrika flyttade hon till Sydamerika och tillbringade de närmaste sex åren där som socialarbetare. Efter att ha haft livets hårda verkligheter så tätt inpå längtade hennes hjärta efter att få kunskap om de verkliga orsakerna bakom allt elände och den sanna meningen med livet.
– Så en dag i Brasilien såg jag ett flygblad om Ladakh och det drog mig tillbaka till Indien igen. Så jag åkte tillbaka till Indien, och efter några år träffade jag min man och bosatte mig i Sarnath, sade hon.
– Det är extremt varmt och fuktigt i Sarnath, så varje år började jag tillbringa några sommarmånader i Ladakh. En gång deltog jag i en kvinnofestival då jag såg en kinesisk-amerikansk kvinna som gjorde några lugna meditativa övningar. Jag drogs direkt till henne – hon utövade Falun Dafa.
Falun Dafa (också känt som Falun Gong) är en gammal qigong- och meditationsmetod som bygger på de universella principerna sanning, godhet och tålamod, och har fem enkla övningar.
Chris har rest runt i 55 länder världen över och har sett mycket vad gäller livet och andlighet. Hon tog lite tid på sig innan hon började utöva Falun Dafa. – Det tog mig några år innan jag började utöva metoden och när jag äntligen började utöva så förändrade det mig helt. Det har nu gått 15 år sedan jag började utöva Falun Dafa, sade hon.
Chris sa att hennes hälsotillstånd inte hade varit så bra innan dess, men att det förändrades efter att hon började utöva Falun Dafa.
– Jag var mest sjuk tidigare och hade massor av hälsoproblem, men det förändrades efter att jag började utöva. Nu är jag också mer grundad och lugn i de dagliga situationerna, vare sig de är små eller stora, sade hon.
– Efter att ha upplevt glädjen att ha en god hälsa och ett fridfullt sinne kände jag för att dela denna goda nyhet med andra. Jag började resa runt Indien för att visa Falun Dafas lugna övningar för elever och lärare. Jag har rest runt till fler än 60 skolor i Ladakh, i nordöstra Indien, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Himachal Pradesh och Karnataka.
– Jag lär ut principerna sanning, godhet och tålamod till dem. Dessa grundläggande värden är vårt enda hopp; det enda som kan stärka vår moral och lyfta vårt samhälle, och ge hopp och välstånd till allas liv.
Chris berättar också för andra att denna fridsamma qigong- och meditationsmetod förföljs på ett mycket brutalt sätt i Kina – det land där metoden först introducerades för allmänheten.
– Det kommunistiska Kina är i grunden ateistiskt och har sedan 1999 förföljt och dödat oskyldiga Falun Dafa-utövare. En av de viktigaste anledningarna till att jag reser runt till olika utbildningsinstitutioner är att låta eleverna få kännedom om hur oskyldiga utövare av denna qigong- och meditationsmetod förföljs i Kina, medan resten av hela världen har tagit till sig denna andliga utövning. Förutom det berättar jag även om Falun Dafas enorma hälsofördelar.
– Jag har fått så mycket kärlek och värme när jag har rest runt, men det bästa är att jag har hittat "hjärtats väg". Eländet i världen upphörde inte, men jag hittade ett sätt att dela sanning, godhet och tålamod till alla, och förnya deras hopp om en bättre framtid, sade hon.
Att personligen ha fått en chans att träffa den här underbara damen är en ynnest; hennes lugn och glädje smittar verkligen av sig. Den här äldre damens visdom är djupt rotad inuti hennes hjärta och hon tvekar aldrig att dela med sig av den till någon som är villig att lyssna.
När man lämnar hennes hem och vänder sig om för att ta farväl lyser den lilla gula dörren lika hoppfullt som morgonsolen – och utanför dörren finns ett klistermärke som säger "Falun Dafa är bra!"