Hon fick fly för att rädda sitt ofödda barn
Foto: Samira Bouaou, Epoch Times.


När hon hörde vad som hänt sin mamma var det "som om himlen hade fallit ner". Wang Shans resa till andra sidan jordklotet blev mycket svår, men hon fick sin trygghet åter.

Trots den tidens kinesiska enbarnspolitik så växte Wang upp i en familj med fyra barn. Hennes mamma var lågstadielärare och hennes pappa var mellanstadielärare. Som straff för att ha fått alltför många barn förlorade paret sina jobb.

Wangs far blev så småningom sjuk på grund av all stress över att få allt att gå ihop och anspänningen ökade då sjukhusräkningarna blev allt större. För att fly undan sina föräldrars högljudda gräl så höll sig syskonen ofta borta från hemmet.

När deras föräldrar började utöva Falun Gong 1996 så minskade striderna. Wang var då 15 år och hon kommer tydligt ihåg hur hennes fars hälsa förbättrades, sade hon i en intervju med Epoch Times. "Vi var lyckliga", sade Wang.

Wang Shans föräldrar i deras hemstad 2007. Foto: Wang Shan

Förföljelsen börjar

Falun Gong, även känd som Falun Dafa, är en andlig förbättringsmetod som lär ut fem meditativa qigongövningar och principerna sanning, medkänsla och tålamod.

1999 lanserade den kommunistiske partiledaren Jiang Zemin en rikstäckande förföljningskampanj mot Falun Gong. Man tror att det var en reaktion på metodens popularitet, den hade omkring 100 miljoner utövare, vilket sågs som ett hot mot det kinesiska kommunistpartiets kontroll över landet. Falun Gong-utövare i Kina utsattes därmed för hotet att bli arresterade, torterade och dödade för sin tros skull, men trots det stod de fast vid sin tro.

Wangs far, Wang Guanghui, greps fyra gånger på grund av att han utövade Falun Gong. Wang fick en gång betala 200 yuan (ca 270 kronor) för att under 20 minuter få träffa sin far i ett interneringscenter i staden Shaoyang.

Under besöket separerades Wang från sin far med hjälp av ett glasfönster. Han var mager, hade många blåmärken och var likblek. De kommunicerade med hjälp av en liten tavla som fängelset bistod med. Med stor svårighet lyfte han sin hand för att skriva på tavlan. Några månader senare, i september 2009, gick Wangs far bort i njursvikt.

Wang Shans mor Liu Aihua i deras hemstad, 2007. Foto: Wang Shan

Wangs mamma Liu Aihua arresteras

Wangs mamma Liu Aihua arresterades minst åtta gånger och en av de mest smärtsamma arresteringarna var enligt Wang i augusti 2011. Hennes syster hade just gått igenom ett kejsarsnitt och hennes nyfödda barn intensivvårdades. Liu anlände för att ta hand om sin dotter, men på morgonen den 20 augusti samlades polisen runt huset och arresterade mormodern.

"Vi kunde knappt ta hand om oss själva, och nu arresterade de vår mamma", sade Wang. "För oss var det som om himlen hade fallit ner."

Under tiden fortsatte polisen att varje månad komma till familjens hem för att övervaka dem och hemmet blev vid flera tillfällen genomsökt.

"Våra vänner och släktingar blev hotade och trakasserade", sade hon. "Jag hade mardrömmar om att mina föräldrar blev torterade... Det är svårt att föreställa sig hur vi överlevde den tiden."

Wang gifte sig och fick en dotter och hennes mamma kunde vara vid hennes sida när hennes barnbarn kom till världen. Tyvärr blev Wangs man pressad till att lämna in om skilsmässa då hans äktenskap med en Falun Gong-utövare påverkade hans regeringskarriär.

Wang Shan och hennes man med deras första dotter, i Kina. Foto: Wang Shan

Wang flyr

Värst av allt var när KKP satte press på Wang för att hon skulle abortera sitt andra barn. Hon klarade inte av att göra det och i juli 2012, när Wang var gravid i andra månaden, lämnade hon Kina för USA. Hon var helt ensam, förutom en yngre bror som bodde i Upstate New York. Wang bestämde sig för att stanna i New York City de första sju månaderna.

Hennes mamma arresterades återigen i november samma år av ett dussin civila poliser vilka stormade hemmet där Liu arbetade som barnflicka. Nästa dag återvände de och tog 89.000 yuan (ca 120 000 kr) från Lius bagage tillsammans med andra personliga föremål. Familjen fick aldrig se de pengarna igen.

Det sista Wang har hört är att hennes mamma fick hjärtproblem och att två svullnader på nacken blev till två klumpar som kunde vara tumörer. Vid 59 års ålder genomgick Liu tvångsarbete i en mörk, kall och våt anläggning. Hon var också tvungen att titta på hjärntvättningsvideor som skulle få henne att vända sig mot sin tro.

I New York City hittade Wang en möjlighet att arbeta för att ge upprättelse till sin fängslade mor och till sin döda fars minne. Wang blev frivilligarbetare för att öka medvetenheten om förföljelsen av Falun Gong i Kina.

Hundratals Falun Gong-utövare håller en ljusmanifestation framför det kinesiska konsulatet i New York. Foto: Benjamin Chasteen, Epoch Times.

Frivilligarbete för mänskliga rättigheter

Wang började dela ut flygblad med information om förföljelsen av Falun Gong. Hon och andra Falun Gong-utövare samlades framför den kinesiska ambassaden för att protestera och de skrev brev till Amnesty International, FN:s kommission för mänskliga rättigheter och till USA:s president. Wang träffade också kongressmedlemmar för att diskutera sin mammas situation.

"Min syster är en mycket förnuftig person med en stark personlighet", sade Wangs bror, som vill vara anonym, till Epoch Times.

En morgon vid fyra-tiden vaknade Wang av att vattnet hade gått. Det var 2013 och Alla hjärtans dag. Hennes f.d. man var långt borta i Kina och talade fortfarande inte med henne.

Wang väckte upp sin rumskamrat som ringde efter en ambulans. När de tillsammans åkte till sjukhuset kände Wang en skarp smärta i hjärtat när hon tänkte på sin mamma.

Hon födde sin andra dotter och flyttade närmare sin bror i Upstate New York. Så snart Wangs barn blivit lite äldre och hon har kunnat spara ihop lite pengar planerar hon att återvända till New York City för att där fortsätta sitt arbete för mänskliga rättigheter.

Wang Shan talar om förföljelsen av modern vid en manifestation i New York. Foto: Minghui.org.

Miljontals familjer som vår

Den senaste offentliga rapporten om Wangs mamma säger att Liu Aihua i augusti 2014 blivit överförd till Guangdongs Provinsiella kvinnofängelse, avdelning nr 4.

"Vi är inte ensamma", sade Wang. "Det finns miljontals Falun Gong-familjer som vår, som fortfarande utstår brutal förföljelse i Kina."

 

Fakta

Falun Dafa

Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, medkänsla och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.