loadingVuxna bör inte äta svenskfångad gös så ofta, för att inte riskera att få i sig för höga PFAS-halter, enligt Naturskyddsföreningen. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson /TT
Vuxna bör inte äta svenskfångad gös så ofta, för att inte riskera att få i sig för höga PFAS-halter, enligt Naturskyddsföreningen. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson /TT
Hälsa

Höga halter PFAS i flera svenska fiskar

Hanna Odelfors och Linnea Bergman

Flera sorters fisk som säljs i svenska matbutiker innehåller halter av kemikalien PFAS som kan vara skadliga för hälsan i för stora mängder, enligt en ny undersökning.

– Man behöver vara vaksam med vad man äter, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig om miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Lax från Vänern och Bottenviken, och gös från Mälaren och Hjälmaren. De tillhör de testade fisksorter som hade högst halter av evighetskemikalierna PFAS, i den nya undersökning som Naturskyddsföreningen gjort tillsammans med analysföretaget Eurofins.

Tre exempelmåltider

(TT)

En person på 70 kg bör maximalt få i sig 308 nanogram PFAS per vecka. Den som äter måltiderna nedan överskrider den gränsen vid en enda måltid:

Den som äter 10 bitar sill till lunch, 100 g västkusträkor till förrätt, 100 g grillad s venskfångad lax och 2 g svensk löjrom i en romsås till middag, får i sig 415 ng PFAS.

Den som äter en middag bestående av 100 gram svenskfångad gös och 2 gram svensk löjrom i en romsås får i sig 407 ng PFAS.

Den som äter en smörgåstårta med 200 g västkusträkor och 17 g svensk löjrom, får i sig 317 ng PFAS.

Källa: Naturskyddsföreningen

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingVuxna bör inte äta svenskfångad gös så ofta, för att inte riskera att få i sig för höga PFAS-halter, enligt Naturskyddsföreningen. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson /TT
Vuxna bör inte äta svenskfångad gös så ofta, för att inte riskera att få i sig för höga PFAS-halter, enligt Naturskyddsföreningen. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson /TT
Hälsa

Höga halter PFAS i flera svenska fiskar

Hanna Odelfors och Linnea Bergman

Flera sorters fisk som säljs i svenska matbutiker innehåller halter av kemikalien PFAS som kan vara skadliga för hälsan i för stora mängder, enligt en ny undersökning.

– Man behöver vara vaksam med vad man äter, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig om miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Lax från Vänern och Bottenviken, och gös från Mälaren och Hjälmaren. De tillhör de testade fisksorter som hade högst halter av evighetskemikalierna PFAS, i den nya undersökning som Naturskyddsföreningen gjort tillsammans med analysföretaget Eurofins.

Tre exempelmåltider

(TT)

En person på 70 kg bör maximalt få i sig 308 nanogram PFAS per vecka. Den som äter måltiderna nedan överskrider den gränsen vid en enda måltid:

Den som äter 10 bitar sill till lunch, 100 g västkusträkor till förrätt, 100 g grillad s venskfångad lax och 2 g svensk löjrom i en romsås till middag, får i sig 415 ng PFAS.

Den som äter en middag bestående av 100 gram svenskfångad gös och 2 gram svensk löjrom i en romsås får i sig 407 ng PFAS.

Den som äter en smörgåstårta med 200 g västkusträkor och 17 g svensk löjrom, får i sig 317 ng PFAS.

Källa: Naturskyddsföreningen

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024