Många kvinnor som går igenom klimakteriet upplever att de får hjärndimma. I åratal fanns det inte tillräckliga bevis för att bekräfta dessa problem, men under de senaste åren har forskningen börjat avslöja att hjärndimma i klimakteriet verkligen existerar.
Många kvinnor kan uppleva hjärndimman som skrämmande och förvirrande. Enligt forskningen från professor Pauline M Maki är detta fenomen helt verkligt för kvinnor i övergångsåldern och sällan ett tecken på början till demens. Tillsammans med N.G Jaff har professor Maki publicerat artikeln “Brain Fog in Menopause: A Healthcare Professional’s Guide for Decision Making and Counseling on Cognition”. Artikeln ger en översikt över de kognitiva förändringar som sker under klimakteriet, deras varaktighet och de varierande svårighetsgraderna hos dessa förändringar.
En annan studie som undersökte hur klimakteriet påverkade episodiskt minne, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Neuroscience, visade att hjärndimma kunde kopplas till östrogennivåerna. Uttrycket hjärndimma används för att beskriva ett tillstånd av glömska, koncentrationssvårigheter, och en oförmåga att tänka klart.