Det var nyfikenheten – och fotointresset – hos Solveig Wadelius i Virsbo som ledde till upptäckten av snigelarten som är ny för landet.
– Till en början visste jag ju inte att det var något unikt, berättar hon.
Det var den 25 september som Solveig Wadelius fick syn på något som väckte hennes intresse.
– Jag kom ut på förstubron och framför mig kröp det en snigel. En liten men väldigt snygg. Och ännu snyggare blev den när jag hade fotat den och lagt in den i datorn, säger hon.
Nyfikenheten tog över och hon lade in bild och fråga i en Facebookgrupp för blötdjur. Som svar fick hon en uppmaning att skicka in levande sniglar för artbestämning. Efter ytterligare en tid kom besked att det rörde sig om arten Krynickillus melanocephalus, en svarthövdad snigel från Kaukasus.
Hundratals sniglar
Totalt har hon och hennes man Kjell Wadelius hittat uppemot 600 sniglar efter det första fyndet. Och hur länge sniglarna har funnit i trädgården vet hon inte.
– Vi måste ju ha haft dem här fast ingen har sett dem. Det känns som att någon har gått omkring och hällt ut en hink med sniglar, säger hon.
Och det är inte bara i deras trädgård som sniglarna trivs. Länsstyrelsen har varit på plats och inventerat och funnit sniglar runt om i närområdet.
Ratade jordgubbsblad
Hur stor skada nykomlingen kan göra i trädgården är oklart.
– De har ätit på rabarberblad och framför allt bladen på pepparroten. Men alldeles bredvid har jag en massa jordgubbsblad och där finns inte en snigel, berättar Solveig Wadelius.
Snart kommer sniglarna att frysa ihjäl, men de har lagt ägg som förmodligen leder till nya sniglar till våren.
Några nyfikna utöver länsstyrelsens experter har ännu inte kommit för att beskåda nykomlingarna. Och det är kanske bra, tror Solveig Wadelius, som misstänker att besökare kan få med sig snigelägg hem under skosulorna.
– Men jag är ju ingen snigelspecialist, bara fotoentusiast, tillägger hon.
(Britt-Marie Seibold/TT)