Hemlösheten ökar i Sverige
Minst 33 000 människor lever som hemlösa i Sverige. Foto: Tony B/Pixabay


Idag lever minst 33 000 människor i hemlöshet i Sverige, och antalet ökar för varje år. Nu föreslår Sveriges Stadsmissioner en ny nationell strategi för att komma tillrätta med problemet.

Enligt Socialstyrelsens siffror från 2017 finns det 33 000 hemlösa i landet, men antalet är troligen högre, rapporterar Ekot idag. Enligt Stadsmissionens strategi bör staten ta över ansvaret för hemlöshetsfrågan från kommunerna.

– Vilka metoder och arbetssätt som fungerar vet vi idag. Det är bara att sätta igång, säger Marika Markovits, talesperson för Sveriges Stadsmissioner till TV4.

Ända sedan 2009 saknar Sverige en nationell strategi för att lösa problemet med hemlöshet. Marika Markovits menar att det beror på att det saknas en gemensam politisk målsättning och att ansvaret att lösa det här har legat på kommunerna.

”Inom tio år skulle vi ha noll hemlösa”

Nu presenterar Stadsmissionen en ny strategi som bygger på tre grundpelare. Den första är att ge hemlösa en varaktig bostad. Den andra är att staten måste gå in och ta ett långsiktigt ansvar för en fungerande strategi. Den tredje är att det måste vara baserat på forskning om vilka metoder som fungerar.

– Jag är övertygad om att skulle man följa vårt förslag till strategi som är väldigt tydligt och den baserar sig på forskningen då skulle man inom tio år ha noll hemlösa i Sverige, säger Marika Markovits till tv-kanalen.

Enligt henne är strategin med bostad först ett mycket bättre alternativ än den nuvarande svenska metoden med trappstegsboenden där man måste förtjäna sig till en bostad under många år.

Goda exempel från andra länder

Markovits jämför med Finland där man i 25 år jobbat mot ett tydligt mål. Med lagstiftning och bostäder som människor efterfrågar. Där har man minskat hemlösheten från 18 000 till 4 000 idag.

Även Skottland har lyckats väldigt bra med att skapa bostäder till alla. Där lagstiftade man år 2003 att alla skulle ha rätt till en bostad. Sedan dess har man ordnat 78 000 bostäder samtidigt som man jobbat med fattigdomsbekämpning. Fler har fått arbete och kan betala för sig, uppger Markovitz till TV4.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.