Den mördade 23-åringen gick öppet ut på Facebook med att han haft en relation med den nu mordmisstänkta kvinnan.
- Det uppfattades som en stor provokation, säger Mikael Thörn, expert på hedersrelaterat våld.
Samhället måste inse att även män drabbas av hedersvåld, anser han.
Mordet på en 23-årig man som kidnappades i Gävle utfördes enligt åklagarna i en hederskontext. Enligt Mikael Thörn, expert på Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck, är den kollektiva aspekten den väsentliga skillnaden.
- Det är inte en person som utför den här gärningen av svartsjuka, utan det är ett kollektiv. Det är släktingar till kvinnan och till hennes före detta man. De är i sin tur med och bidrar eftersom det för dem känns som en legitim handling att straffa den här mannen på grund av det han gjort, som vi kan tycka inte var särskilt allvarligt, säger han.
Ökade skammen
Mannen hade haft en otrohetsaffär med kvinnan, som var gift. När han publicerade en bild på Facebook där de pussas blev det en utlösande faktor, enligt åklagarna.
- Med bilden lyfte han deras förhållande utanför den innersta kretsen. Det blev offentligt för andra och ökade därmed skammen över exmaken. Ungefär som Fadimes medieexponering sågs som en extra provokation av släkten. Det leder till påtryckningar av typen: Du som make, eller broder, accepterar du att han gör på det här sättet? säger Thörn.
Män har mördats i hederns namn tidigare i Sverige. Mest känt är mordet på Abbas Rezai, som dödades under tortyrliknande former av sin flickväns familj i Högsby 2005. Thörn nämner även kafémordet på Hisingen i Göteborg 2012 då en 20-årig man höggs ihjäl med minst 25 knivhugg. Pappan till offrets före detta flickvän dömdes för dådet.
Svårt få hjälp
Samtidigt kan det vara extra svårt för män att få hjälp, enligt Thörn. Den mördade 23-åringen hade bara några veckor före sin död polisanmält att han hotats till livet. Men utredningen lades ner.
- Det tror jag är ett problem som kommer att lyftas mycket mer framöver. Jag tror att fler män kommer att söka hjälp för att kunna komma bort från den här kulturen, där de riskerar att bli både offer och förövare. Vi från samhällets sida måste bli bättre på att uppmärksamma och se det, och även vilken den yttersta konsekvensen är, nämligen mord, säger Mikael Thörn.
(TT)