Allt fler arbetssökande hänvisas till webben när lokala kontor försvinner runt om i landet. Men behovet av stöd, jobbmatchning och kontakt öga mot öga finns kvar.
Bland annat i Östra Göinge – en landsbygdskommun som kör sitt eget race för att få invånarna i jobb.
— Vi har valt att ta tag i det själva, för vi känner att vi har mycket arbetslöshet i vår kommun. Något måste göras, säger Martin Holm på kommunens arbetsmarknadsenhet som arrangerar återkommande jobbträffar.
"Vi har tagit över"
Klockan har slagit tio och utanför Arbetsförmedlingens gamla lokaler i Broby, centralort i den skånska landsbygdskommunen Östra Göinge, står ett tiotal arbetssökande och väntar i decemberkylan. Den här tisdagen har kommunen bjudit in sex arbetsgivare som söker folk i nordöstra Skåne.
Arbetssökande Anders Frostensson tycker att det här kommunala initiativet smäller högre än den vanliga arbetsförmedlingen.
— Det känns som det, helt klart, säger han till TT innan han går in.
I våras stängde arbetsförmedlingen sitt lokala kontor. Kvar här i kommunen finns drygt 800 arbetssökande.
— Och man kan säga att Arbetsförmedlingens lokaler funnits här, men de har haft öppet enstaka dagar i veckan så det har inte varit någon jätteaktivitet. De är fortfarande i lokalerna men de är inte här, förklarar arbetsmarknadskonsulent Martin Holm medan han hälsar på nya besökare i entrén.
— Vi har tagit över.
"Jobba med individerna"
Temat på dagens träff är industri och lager. Matchning mellan arbetssökande och arbetsgivare pågår, och på väggarna sitter många olika annonser om jobb. Det söks traktorförare, ventilationsarbetare samt process- och ugnsskötare. Men även folk inom jordbruk, vård och städ behövs – områden som inte kräver större förkunskaper, säger Martin Holm.
— Det bor många invandrare här som inte har utbildning, och därför har vi också valt att satsa lite på yrken som inte kräver utbildning.
TT: Finns det en reell chans att få jobb här?
— Absolut, det ser ut som det genom oss kan anställas 50 personer till våren.
Snett över gatan, inne på kommunhuset, sitter Östra Göinges kommunchef Jonas Rydberg och skakar på huvudet. Det började med samarbete, men bit för bit har kommunen tagit över det Arbetsförmedlingen tidigare gjorde. För några år sedan, när myndigheten första gången flaggade för en sorti, passade Östra Göinges arbetsmarknadsenhet på att samlokalisera sig, berättar han.
Nu har arbetsförmedlingen lämnat Broby.
— De packar ihop och säger ”vi finns på webben” och i Kristianstad. Jo, jag tackar.
TT: Kommunen har tagit över?
— Definitivt har vi gjort det, men viss myndighetsutövning kan vi inte ta beslut om gällande insatser. Då är vi beroende av arbetsförmedlingen, att de fattar beslut och så, säger han och fortsätter:
— Men vi kan jobba med individerna.
Kommunen bjuder in
Yousef Alakhrassom studerar till automationsingenjör i Hässleholm är en av de som valt att dyka upp på kommunens jobbträff. Han tar visserligen en färdig examen först nästa sommar, men har redan börjat leta efter arbeten som handlar om att programmera maskiner på fabrik.
— Det är jätteroligt att det kommer hit arbetsgivare. Jag ska träffa alla och snacka med alla, kanske har de kontakt med ett företag som har en fabrik.
Kön ringlar sig lång till arbetsgivarna. Inne i ett av besöksrummen sitter Jennie Johansson från bemanningsföretaget Wikan Personal i Kristianstad och intervjuar arbetssökande i rask takt.
TT: Vad tycker du om att det är kommunen som bjuder in arbetsgivare – och inte arbetsförmedlingen?
— Det går lika bra med en kommun, framför allt när man kan ha ett nära samarbete, säger Jennie Johansson.
I dag är Jennie Johansson på jakt efter svetsare och montörer, och även den utan formell svensk utbildning kan ha en chans, säger hon.
— Många gånger räcker det med rätt inställning och attityd, så kan man börja med något enklare – packa, plocka och montera. Så får man jobba sig upp, helt enkelt.
(Anna Karolina Eriksson/TT)