Har Kina ditt DNA?
En laboratorietekniker på ett DNA-laboratorium i Peking den 22 augusti 2018. Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images


Från redaktören: I del I skrev Stephen Mosher om kinesiska kommunistpartiets (KKP) program för att samla in DNA från alla Kinas invånare. Syftet tror han är att utveckla ett fjärde ”magiskt vapen” för att kontrollera det kinesiska folket. De första tre ”magiska vapnen” är enligt den kinesiske ledaren Xi Jinpings tal i september 2014 ”Folkets befrielsearmé, propaganda och enhetsfrontens taktik”.

Här i del II diskuterar Mosher olika sätt som KKP använder för att samla in DNA från människor utanför Kina och hur de skulle kunna använda den genetiska informationen från DNA:t som ett vapen.

Den kinesiska partistaten samlar inte bara in, analyserar och förvarar DNA från sina egna medborgare utan samlar också in DNA från folk runt om i världen, inklusive miljontals amerikaner.

Ditt DNA – den biologiska blåkopian som är grunden för hur din kropp är konstruerad – kan användas för att identifiera dig och bara dig bland alla 7.5 miljarder människor på jorden.

Det kan också avslöja svagheter som kan utnyttjas av biovapen speciellt designade för ändamålet. Vill vi verkligen att våra innersta hemligheter och svaga punkter ska exponeras på det här sättet för den digitala diktatur som styr Kina?

Amerikanska företag möjliggör för Kina, medvetet eller ej, att gå framåt som en supermakt inom genomik (studiet av arvsmassan, DNA:t). I Kinas så kallade master plan ”Made in China 2025” för att i framtiden ligga främst när det gäller high-tech är dominans inom bioteknologi särskilt uttalat.

För att nå målet använder Kina vägar som nu är välkända. Kinesiska statligt ägda eller statligt finansierade enheter försöker köpa eller investera i amerikanska bioteknikföretag. Samtidigt använder kinesiska enheter traditionellt spionage, köper över anställda, och gör statligt dirigerade cyberattacker för att få tillgång till amerikansk teknologi. Målet är alltid detsamma: att föra över den främsta bioteknologin och genomiska datan tillbaka till Kina på det sätt som är möjligt.

Tigga, låna eller stjäla

Beijing Genomics Institute, känt som BGI, är stora inom gensekvensering och ett exempel på hur det här fungerar i praktiken.

Som U.S.-China Economic and Security Commission nyligen rapporterade :”BGI fick ta emot statligt stöd, inklusive ett 10-årigt lån på 1.5 miljarder dollar från China Development Bank 2010, vilket möjliggjorde att köpa in 128 stycken sekvenserare av typen HiSeq 2000. BGI är världsledande inom sekvensering och har i perioder haft världens största kapacitet [när det gäller producerad mängd DNA-sekvens], och de har ofta tävlat om förstaplatsen med amerikanska Illumina”.

HiSeq 2000 är en av Illuminas produkter för att ta fram DNA-sekvensen från DNA-prov (översättarens anmärkning).

Alla kinesiska högteknologiska företag, oavsett om de är statliga eller privatägda, så arbetar de som hand i handske med staten.

För att komma åt spjutspetsteknologin köpte BGI det amerikanska företaget Complete Genomics, experter på sekvensering. Köpet gav det kinesiska företaget tillgång till en DNA-databas innehållande privat genetisk information för ett stort antal amerikaner. Oavsett vad man hade skrivit i paragraferna om hantering av privat information så blev det värdelöst. Alla kinesiska högteknologiska företag, oavsett om de är statliga eller privatägda, så arbetar de som hand i handske med staten.

När detta var aktuellt gav Elaine Mardis, en av direktörerna för genomsekvenseringscentrat vid Washington University i St Louis, stark kritik mot affären: 

– Vad är det som hindrar den [kinesiska regimen] från att gräva genomisk data från amerikanska prover för något skamligt ändamål? klagade hon för The New York Times.

Svaret är, förstås, ”ingenting”.

För att komplettera sitt massiva program för insamling av DNA inom landet har den kinesiska regimen de senaste åren blivit en stor uppköpare av utrustning för gensekvensering. Amerikanska företag som Thermo Fischer Scientific baserade i Waltham, Massachussetts, skröt om att Kina de senaste åren har varit den överlägset hetaste marknaden.

Skrytsamheten upphörde när det avslöjades att mycket av den utrustning de hade sålt till den kinesiska säkerhetstjänsten hade hamnat i regionen Xinjiang, där den muslimska minoriteten är svårt förföljd. I del I av den här rapporten står att en stor del av västra Kina, kring 36.5 miljoner totalt, har rapporterats tvingade att lämna DNA-prov, liksom att genomgå ögonscanning och ge fingeravtryck, som en del av ett nytt övervaknings- och kontrollprogram.

Peking hävdar att programmet är nödvändigt för att bekämpa ”extremism och terrorism”.

Men deras egna handlingar har varit så extrema – uppskattningsvis en miljon uigurer och kazaker har skickats till omskolningsläger – att de själva är ett fall av statligt sponsrad terrorism mot minoritetsfolk.

Som svar på kritik från senator Marco Rubio och människorättsgrupper deklarerade Thermo Fischer den 20 februari att de inte längre kommer att sälja eller utföra service på DNA-sekvenatorer i Xinjiang. Enligt Wall Street Journal citerade företaget i sitt beslut sitt åtagande att följa ”värden, regler och policies för etik”, och säger att det är viktigt att ta i beaktande hur deras produkter ”används – eller skulle kunna användas – av våra kunder”.

Med tanke på missbruket av insamling av DNA i andra delar av Kina skulle företaget kunna överväga att utvidga sitt försäljningsstopp till hela landet. Det skulle inte vara svårt för kinesiska myndigheter att kringgå försäljningsförbudet till Xinjiang genom att helt enkelt göra beställningar till en intilliggande provins och sedan transportera det vidare till slutdestinationen.

Även om Thermo Fischers åtgärd har sin begränsning så gjorde de den frivilligt som svar på dålig publicitet. Men Trump-administrationen borde överväga att sätta formella restriktioner på försäljningen från amerikanska bioteknologiföretag samt teknologi och även utrustning för bioteknologi, till Kina.

Samtidigt som vi arbetar för att skydda det kinesiska folket från missbruket av amerikansk teknologi på ställen som Xinjiang, behöver vi även göra ett bättre jobb för att skydda amerikanernas genetiska integritet. Vi skulle faktiskt kunna förbjuda att tester på amerikanskt DNA utförs i Kina, liksom överföringen av genominformation från USA till Kina.

I del III kommer vi att diskutera hur sjukhus, kliniker och till och med företag som gör kommersiella DNA-tester nu skickar DNA-prover rutinmässigt till Kina för analys.

De drygt 12 miljoner amerikaner som redan har postat sina DNA-prover för analys kanske faktiskt betalar för ”privilegiet” att lämna över sina personliga genetiska koder till kinesiska staten.

Med andra ord kan vi, omedvetna om riskerna, visa oss vara okunniga samarbetspartners i Kinas massiva DNA-insamlingsprogram.

Med andra ord kan vi, omedvetna om riskerna, visa oss vara okunniga samarbetspartners i Kinas massiva DNA-insamlingsprogram. Men, som vi kommer att se, är det osannolikt att det gynnar oss.

Steven W Mosher är ordförande för Population Research Institute (institut för forskning på befolkningar) och författare till ”Bully of Asia: Why China´s Dream is the New Threat to World Order”. Han har studerat människans biologi vid Stanford University för den kända genetikern Luigi Cavalli-Sforza.

De företag som svenskar vänder sig oftast till för att få sitt DNA testat är baserade i andra länder. I en senare artikel återkommer vi till vad som händer med DNA-proverna hos de företagen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.